• 瀏覽: 3,453
  • 回覆: 46
+3
人權觀察:北京持續監控及恐嚇在澳洲的中國學生人權觀察發表報告,指北京當局持續監控、騷擾及恐嚇在澳洲的中國及香港留學生,查證了

人權觀察發表報告,指北京當局持續監控、騷擾及恐嚇在澳洲的中國及香港留學生,查證了3宗個案,學生在中國的家人遭公安登門或傳喚,查問他們在澳洲的言行。有學生指,公安警告如果在海外參與反中共的示威,家人將承擔後果;亦有學生因為在社交媒體發表反華訊息,父母受到當局警告。另一名香港留學生就指,在一次民主集會發言後,有4名蒙面及講普通話的人出現住所外,並跟蹤他,之後要在車上過夜及搬屋,已向澳洲尋求庇護。報告指,中國學生擔心因反華觀點,而被愛國的中國同學威脅、在網上起底或向大使館舉報,變得普遍。 報告訪問了24名支持民主的中港學生,以及22名來自中國的學者,一半學者承認在課堂上自我審查,避免談及中國,有讓中國大陸學生報讀的網上課程,更移除有關天安門事件的參考資料。人權觀察認為,這種趨勢已損害到學術自由,希望澳洲政府每年就這類滋擾及審查事件提交報告。

原文網址:https://www.881903.com/news/china/2398309
尼個淫權組織真係嘥氣!
1,香港及國內學生、學者在澳洲數以萬計,搵到46個就作出所謂報告?
2,加拿大大屠殺原著民,美國種族問題從來冇咩報告,但全世界都知道。是否只針對中國做所謂報告?

新聞來源連結:
https://www.881903.com/news/china/2398309/人權觀察北京持續監控及恐嚇在澳洲的中國學生

國際趣聞

澳洲唔收中國留學生咁咪唔洗令佢哋被監控囉

假既,唔係真既,我心碎了~~~滿地玻璃.......

其實國家無D手段點叫國家呢~~你估其他國家又好好?定係你想建立一個理想國度?

咪玩啦,而家班細路,尤其出左去花花世界嗰啲,溝仔溝女隊草開靚車玩天光唔返學,老豆老母都管唔到,千里外既北京幫你教仔?講嗰個唔面紅先好野,

引用:
原帖由 dtw 於 2021-6-30 07:20 AM 發表
人權觀察:北京持續監控及恐嚇在澳洲的中國學生人權觀察發表報告,指北京當局持續監控、騷擾及恐嚇在澳洲的中國及香港留學生,查證了

人權觀察發表報告,指北京當局持續監控、騷擾及恐嚇在澳洲的中國及香港留學生,查證了3宗個案,學生在中國的家人遭公安登門或傳喚,查問他們在澳洲的言行。有學生指,公安警告如果在海外參與反中共的示威,家人將承擔後果;亦有學生因為在社交媒體發表反華訊息,父母受 ...
邊個人權先?  澳洲政府比錢架人權組織?

引用:
原帖由 毒果愛作文 於 2021-6-30 07:36 AM 發表
國際趣聞
袋鼠國唔想接收黑暴曱甴仔天使雞呀!!

係啊係啊,中國有七億人被另外七億人持續監控,

引用:
原帖由 dtw 於 2021-6-30 07:20 AM 發表

人權觀察發表報告,指北京當局持續監控、騷擾及恐嚇在澳洲的中國及香港留學生,查證了3宗個案,學生在中國的家人遭公安登門或傳喚,查問他們在澳洲的言行。有學生指,公安警告如果在海外參與反中共的示威,家人將承擔後果;亦有學生因為在社交媒體發表反華訊息,父母受到當局警告。另一 ...
好假,又老作

淫權監察真係老作,中國要監控就直頭唔比出國啦!7頭!
另外,要監管在外學生,撤消護照就可以迫佢哋回國,駛搞噤多小動作?

'人權觀察'觀察咗加拿大未呀?

引用:
原帖由 錢太多4 於 2021-6-30 07:43 AM 發表
澳洲唔收中國留學生咁咪唔洗令佢哋被監控囉

引用:
原帖由 毒果愛作文 於 2021-6-30 07:36 AM 發表
國際趣聞
淫權觀察,國際趣聞

前幾年澳州就造謠「中國警車」停在流亡澳州「維權人士」家外  

美大使稱中國假警車澳洲騷擾維族人 華春瑩:黑中國也要用腦子
https://www.hk01.com/即時中國/409293/美大使稱中國假警車澳洲騷擾維族人-華春瑩-黑中國也要用腦子

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]