• 瀏覽: 15,669
  • 回覆: 86
  • 追帖: 1
壹傳媒旗下香港《蘋果日報》(《蘋果》)因部分報道被指涉嫌違反《港區國安法》,被保安局凍結相關3間公司、涉1800萬港元資產,出現資金鏈斷裂。壹傳媒早前向保安局申請解凍部分資金,支付員工薪金,惟局方至今仍未有決定。據悉,保安局上周五(25日)要求壹傳媒董事會交出員工名單,才考慮是否批准解凍該公司資產。保安局回應查詢時指,保安局局長會依法處理有關已凍結的財產的申請。

《蘋果》在上周三(23日)宣布停刊,能否支付員工薪金及遣散費亦存疑。據稱,壹傳媒董事會就保安局提出的要求仍未有決定,並於上周五向員工發電郵指,保安局要求該公司提供的資料涉個人資料,認為屬敏感資料及涉個人私隱,故正與律師團隊研究。

蘋果員工應該連安心出行都唔裝,又點會想暴露身份俾國安知,最多冇糧支啫。

新聞來源連結:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0627_00822_001.html

保安局特登玩蘋果,佢哋員工咁有骨氣,最多咪冇糧出囉。

做得平果員工, 預咗生仔冇屎忽.

睇積金局名單就得啦

引用:
原帖由 公你贏,字我輸 於 2021-6-27 08:01 PM 發表
睇積金局名單就得啦
蘋果有唔小自僱人士,唔使報MPF,建議佢哋做嗰員工調查,睇吓邊啲要良知,邊啲要糧支。

引用:
原帖由 hkrking 於 2021-6-27 07:48 PM 發表
壹傳媒旗下香港《蘋果日報》(《蘋果》)因部分報道被指涉嫌違反《港區國安法》,被保安局凍結相關3間公司、涉1800萬港元資產,出現資金鏈斷裂。壹傳媒早前向保安局申請解凍部分資金,支付員工薪金,惟局方至今仍未有決定。據悉,保安局上周五(25日)要求壹傳媒董事會交出員工名單,才考慮是否批准解凍該公司資產。保安局回應查詢時指,保安局局長會依法處理有關已凍結的財產的申請。

《蘋果》在上周三(23日)宣布停 ...
正常應該系唔比解凍,除非有內鬼幫手

引用:
原帖由 滋陰勇敢的鞋抽 於 2021-6-27 07:59 PM 發表
保安局特登玩蘋果,佢哋員工咁有骨氣,最多咪冇糧出囉。
申請解凍理由係出糧咁當然要提供員工資料喇,唔你你作大員工數囉錢架。

引用:
原帖由 hkrking 於 2021-6-27 07:48 PM 發表

逐個捉

做法正常,你話要用黎出糧俾員工,梗係要知道員工資料了

會唔會仲有好多地下員工呢 ?

引用:
原帖由 hkrking 於 2021-6-27 08:07 PM 發表

蘋果有唔小自僱人士,唔使報MPF,建議佢哋做嗰員工調查,睇吓邊啲要良知,邊啲要糧支。
自顧就唔係勞資問題,不涉及勞工法。唔使出糧。

蘋果員工,係義士嘅就咪要份糧,做曱甴🪳要有吉屎!有尊嚴!

做得毒果完工,預咗餓死老婆瘟臭屋!冚家剷👍🏻

引用:

假新聞?

引用:
原帖由 hkrking 於 2021-6-27 08:07 PM 發表

一個月淨係收幾百蚊就唔使報,不過會計部都要出支票俾嗰條友,唔好諗住用現金,aduit核數插死你

主題標籤 #保安局
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]