• 瀏覽: 20,046
  • 回覆: 64
據《星島日報》引述消息指出,政府最快今天公布人事變動,保安局長李家超升任為政務司司長,警務處處長鄧炳強升任至保安局局長,而現任副處長蕭澤頤,...

比加超做司長阿一, 張見終無得撈啦, 都係好平常!
如果樓主無記錯, 強哥係香港有史以來第一個由警隊一哥升為保安局局長, 由紀律部隊嘅公務員變身為問責局長應該係第一人!
之前嘅一哥多數退休就離開政府, 強哥能夠成為問責局長應該係佢口才比較理想而中央亦都覺得佢可靠

恭喜

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2109123/即時-港聞-李家超將升任為政務司司長-鄧炳強升任保安局局長

有人希望強哥做特首, 會唔今次係預兆?

比加超做唔做得掂政務司?

黃屍的惡夢

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-6-25 04:55 AM 發表
據《星島日報》引述消息指出,政府最快今天公布人事變動,保安局長李家超升任為政務司司長,警務處處長鄧炳強升任至保安局局長,而現任副處長蕭澤頤,...

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20210624/share_2021062423162066325.jpg

如果樓主無記 ...
最緊要有無官員是被制栽中,新團隊再有任何一個官員被制栽中,政府運作都會好受阻。

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-6-25 04:59 AM 發表
有人希望強哥做特首, 會唔今次係預兆?
武官做文職,保安司做政務,用人不當。依內地國情,該地方官員領導要被免職,家人同時要先拘捕等候審理。嚴重可能會被處決。

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-6-25 08:57 AM 發表
比加超做唔做得掂政務司?
重點是他是保安局長,又要做政務,是否有體力足夠應付。
一哥做保安司,日日去開會,邊個捉賊,指揮飛虎隊?
現在傳呢兩個都係國安法,林鄭親信?777如果咁急要佢地上任,好似想為連任準備甚麼。但市民係咪會接受她連任?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-6-25 04:55 AM 發表

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20210624/share_2021062423162066325.jpg

如果樓主無記 ...
比卡超咪之前助理警務處長,升做保安局長

引用:
原帖由 reader610 於 2021-6-25 09:36 AM 發表

武官做文職,保安司做政務,用人不當。依內地國情,該地方官員領導要被免職,家人同時要先拘捕等候審理。嚴重可能會被處決。
什麼叫武官,個個都係大學畢業

引用:
原帖由 reader610 於 2021-6-25 09:36 AM 發表

中國漢唐就是“出將入相”,武將為相再正常不過。
香港現在是鬥爭時期,更需要殺伐果斷的領袖。

合理,打生打死應有的回報。

天生賢才,自是供一代之用.不患世無人,而患不知人;不患不知人,而患知人而不能用👍

引用:
原帖由 redsoon 於 2021-6-25 09:47 AM 發表

什麼叫武官,個個都係大學畢業
反而做一哥嘅就從來無做過局長

支持蛋柄強做特首

引用:

唔係呀!做警察係武官咁唔怪之得你哋話生於亂世囉,無知令人可怕!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]