• 瀏覽: 16,922
  • 回覆: 158
[隱藏]
美國總統拜登(Joe Biden)結束歐洲行之後,白宮就開始鬆口,表態籌備拜登和中國國家主席習近平的會晤。根據英國媒體報道,美國國務卿布林肯(Antony Blinken)計劃在下周意大利舉行的二十國集團(G20)部長級會議上和中國外交部長王毅舉行會晤,雙方正討論這一可能性。

另外,拜登政府也計劃派出副國務卿謝爾曼(Wendy Sherman)今夏訪華。除此以外,布林肯或國安顧問沙利文(Jake Sullivan)也計劃在下半年訪華。另外,正如沙利文總結拜登歐洲行時所説,白宮還考慮拜登第二次和習近平舉行通話。這一系列計劃中的對北京的外交攻勢都是為了籌備和習近平在10月的G20領導人..
阿拉斯加出席中美高層會晤時,布林肯曾表示,自己不會訪華繼續和中共中央政治局委員、中央外事工作委員會辦公室主任楊潔篪的對話。阿拉斯加的會晤是一次性的,而非機制性的。
那麼,是什麼促使拜登主動開始接觸北京,為習拜會做鋪墊呢?
首先是時間上已經差不多,白宮保持的對華「耐心」不會超過半年。下半年開啓和北京的接觸,也符合拜登剛上台後在年末和中國開展對話的規劃。而且,今夏國會兩院休會密集期,尤其是8月,適合白宮密集開展對華外交。
其次是時機也已成熟。在國內,美國疫苗接種和疫苗出口有序推進;在國外,拜登的周邊外交和盟邦外交基本告一段落,現在是時候直面中國挑戰了。
最重要是白宮所説的「優勢地位」。
通過在國內推行經濟刺激計劃和基建計劃,在國外推行盟邦價值觀外交,拜登政府基本上樹立了所謂的「優勢地位」。尤其是...



美國核心機密戰略暴光:
phase 1: 聯歐抗中,開左柒個黃人叫口號大會,唔齊心,唔有實際行動,失敗
phase 2: 2虎競食,離間中俄,出手太低,俄國唔受,失敗
phase 3:唱衰完中國,中國肯定嬲嬲豬,再約見中國,在媒體面前先表現中美友好,暫且麻痺中國人,再拿出中國罪狀書,

      訓斥中國,再拿出不平等條約,唔到你地班中國人唔簽,我地的寒武已開到台海了

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/國際分析/641834/突然尋求與北京展開對話-拜登盤算若何



中共實施一國兩制下的香港,暴徒尚且可以咁放肆。相反連登暴徒橫行下的香港,香港人連發聲表達不同意見都唔得。佢地所講民主自由,大家心照啦,黃衛兵。
熱賣及精選
大大要開始練習跟認知障礙的老人交談,特別是火爆的🤔🤔


基乜鬼建計劃丫,筆數越cut越少搞到d乜


老美收檔啦...
講完, 又唔認數...
講來晒氣...



Le vent se lève, il faut tenter de vivre      [ Le Cimetière marin, Paul Valéry ]
[隱藏]
咩都唔使算,有冇算埋中國唔9想同個老人癡呆同枱討論?有咩想講都醫返好個腦先啦。


美國只係想唔使付出,就有收獲,想中國做埋美國人嗰份,錢就要分大份俾美國。習近平仲會上當?


美國氣數已盡江河日下,只係睇下幾時時辰到!


拜登話吓!我講過咩?聽日聖誕 後日復活節⋯


好明顯G7傾唔掂數,圍唔到中國.
唯有搵習主席傾下,睇下有乜著數可以搵.



[隱藏]
規乜鬼劃吖! 淨喺 D 通脹都玩死老尾啦!

嗰頭仲開緊 G7 商量點整阿爺,

同時另一方面已主動揾阿爺傾偈,

都唔怕 D 「豬友」起疑心,

就知拜金有幾急啦。

據說最近已接連要求阿爺買尾債同放行 737 MAX。

不過搏晒命放風都冇用,

慢慢傾啦,阿爺不急。




多謝眾網友,
賞我五毛錢,
用之似沒盡,
不覺又一年。
老尾搞咁多嘢,都係想加強談判籌碼啫,唔通真係同中國開拖咩!
交過咁多次手,佢哋都明白,軍事上,現在之中國已經強到佢哋打唔起。



你看到的未必是事實
你以為的事實未必是真相
敗燈唔好SELL萊豬同轉DNA肉
我地唔做3哥同第1死狗
https://youtu.be/7yhnHv_XpN0



假如默克爾係Eva Anna Paula Braun個女
奧巴馬係拉登
普京係複製人
呢個世界係咩
上次會前普京先數臭美國,敗登都仲當睇唔到,照去。
美國今非昔比

[ 本帖最後由 泛民之星陳盲刎 於 2021-6-24 12:26 PM 編輯 ]



拜金除咗想自肥,仲有乜吖


[隱藏]
當年尾賊不斷用和談分化方式,
把整個美洲印地安人屠殺至滅族。
白皮永不可信。



提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]