• 瀏覽: 4,045
  • 回覆: 29
+2
盧永雄在頭條說「黎智英只是一個有勇無謀的投機家而已」。
神某有買蘋果首刊,張五常寫首篇也是張五常在蘋果寫的最後一篇《社論》;文章表示質疑肥佬黎的動機,答應只寫一篇。
張介紹蘋果;是智慧之果,阿當夏娃本來在伊甸園生活得無憂無慮,而且永生。自阿當偷嚐禁果(蘋果),認識性愛之後便產生智慧;對性愛上癮,蕃衍後代,寧願脫離上帝,此後承受生活,生老病死自負盈虧。

所謂智慧,暗指民主;可使人沉迷上癮,寧願自作自受。
當時心想;據說肥佬黎投三億,揚言九七後必被禁止;花三億元玩兩年多,真正大手筆也。所以我一口咬定「錢不是他的」。
此後沒有再買,但不時聽到他的反共言論,包括公開罵「李鵬扑街」。

其仇不戴天
反共似天然
步入不歸路
遲來大鑊煎

香港好多人讀教會學校,我從幼稚園到中學畢業都係教會學校
聖經係必修科目,好多人都有經驗每星期都有一堂聖經課
創世紀故事早就耳熟能詳
我一直不解,自稱天主教徒的人,會引用呢段故事作為取名報紙的理由
完全唔合理
上帝就係一個大獨裁者,不允許人類始祖有智慧
聽聽話話就可以係伊甸園享永生
補充一下,食蘋果係因為夏娃被魔鬼化身條蛇引誘
夏娃再去說服亞當食蘋果
食左蘋果之後閞始識思考,最重係有左羞恥心
裸體都覺得唔自在,要搵樹葉遮掩
上帝當然震怒,除左將亞當夏娃趕出伊甸園
女人懷孕生仔,係神對女人的懲罰
這就是呢個宗教強調的"原罪論"
黎智英同香港好多耶L
有冇搞清楚? 舊約的上帝是否定自由意志
不許人類有智慧,食蘋果冒犯神的旨意
至有今日人類世界
如果人類始祖冇食蘋果,根本就不會有人類繁衍後代
一個愚蠢的天主教徒? 真神定假鬼?
連聖經內涵都搞唔清楚,亂咁引用黎改名

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-6-23 02:51 PM 發表
神某有買蘋果首刊,張五常寫首篇也是張五常在蘋果寫的最後一篇《社論》;文章表示質疑肥佬黎的動機,答應只寫一篇。
張介紹蘋果;是智慧之果,阿當夏娃本來在伊甸園生活得無憂無慮,而且永生。自阿當偷嚐禁果(蘋果),認識性愛之後便產生智慧;對性愛上癮,蕃衍後代,寧願脫離上帝,此後承受生活,生老病死自負盈虧。

所謂智慧,暗指民主;可使人沉迷上 ...
新一輪傳媒戰即將開展?

香港不幸地被選中為反華橋頭堡, 成為中美對弈, 兵家必爭之地。
這幾年美國處心積慮, 利用兄弟之邦 - 英國播下反華種子, 結合視英美為爹娘黃媒; 黃師; 政棍及別有用心人士伺機發動所謂「顏色革命」最終失敗收場。

聲聲為「為美國而戰」甘為漢奸, 走狗傳媒大亨黎智英已鋃鐺下獄, 麾下毒媒蘋果亦即將瓦解。但餘毒未清, 美國不會就此罷休, 不會退, 只會進, 一定會利用香港此反華橋頭堡, 牽制, 攻擊中國。

佈署新一輪傳媒戰已露端倪, 且看最新香港記者協會執行委員會名單 - 舊派委員已退下來, 由接受英美西方教育長大, 不認識英美黑暗歷史/侵略史年青一代上場, 親英美, 反中華立場昭然若揭。且看此班反中亂港年青一代傳媒工作者有何招數施展/發揮美式套路?特衰正苦那有能力應付, 應對, 最終仍要中央出手敉平。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-6-23 02:51 PM 發表

所謂智慧,暗指民主;可使人沉迷上 ...
呢位反共老細下場,坐完監仲未死,會飛返美國過埋收尾幾年。可能仲有孫送終。
難為被佢洗腦多年嘅香港人。仲有d傻到玩大左玩到一世玩完。

引用:
原帖由 finalsm 於 2021-6-23 18:23 發表

呢位反共老細下場,坐完監仲未死,會飛返美國過埋收尾幾年。可能仲有孫送終。
難為被佢洗腦多年嘅香港人。仲有d傻到玩大左玩到一世玩完。
估計中共會做嘢;反洗腦。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-6-23 16:06 發表
香港好多人讀教會學校,我從幼稚園到中學畢業都係教會學校
聖經係必修科目,好多人都有經驗每星期都有一堂聖經課
創世紀故事早就耳熟能詳
我一直不解,自稱天主教徒的人,會引用呢段故事作為取名報紙的理由
完全唔合理
上帝就係一個大獨裁者,不允許人類始祖有智慧
聽聽話話就可以係伊甸園享永生
補充一下,食蘋果係因為夏娃被魔鬼化身條蛇引誘
夏娃再去說服亞當食蘋果
食左蘋果之後閞始識思考,最重係 ...
先生唔會話“智慧等同性愛”,人類玩過之後就系不歸路。
同“民主”一樣:潘多拉盒子打開,放出小魔怪就會一路民主落去。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-6-23 07:40 PM 發表

估計中共會做嘢;反洗腦。
可惜係被佢洗腦多年嘅人,都係同你我一樣係香港人。有d什至同一屋簷下嘅一家人,各走各路。
這禍港人物,死不足惜。

支持蘋果!支持黎生!

引用:
原帖由 finalsm 於 2021-6-23 20:19 發表

可惜係被佢洗腦多年嘅人,都係同你我一樣係香港人。有d什至同一屋簷下嘅一家人,各走各路。
這禍港人物,死不足惜。
中共做亊;睇幾十年,其布局不會錯。

引用:
原帖由 lankusa 於 2021-6-23 21:28 發表
支持蘋果!支持黎生!
好呀!唔知你點支持呢?剩系得把口;講過當做咗?

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-6-23 09:37 PM 發表

好呀!唔知你點支持呢?剩系得把口;講過當做咗?
買蘋果,用蘋果!
蘋果日報香港人既報紙,垃圾政府!
垃圾林奠,林奠死全家

引用:
原帖由 lankusa 於 2021-6-23 21:50 發表

買蘋果,用蘋果!
蘋果日報香港人既報紙,垃圾政府!
垃圾林奠,林奠死全家
洗腦洗得的冇腦混混沌沌,爛果都幾叻。👍👍👍

多謝你提供例子。🙏🙏🙏

肥佬黎毒害左幾代香港人,寸磔不足以抵其辜 !

流三代無窮孽,
報隨身莫怨天!

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-6-23 09:53 PM 發表

洗腦洗得的冇腦混混沌沌,爛果都幾叻。👍👍👍

多謝你提供例子。🙏🙏🙏
話時話,啲蠢人走去買報紙到底有何意義?
精神勝利大法?
毒果資被凍結
最後難逃清盤命算
而家啲傻仔買報紙收入雞碎咁多
將來都係要拎黎埋數還債

提示: 違規內容已被屏蔽
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]