• 瀏覽: 3,188
  • 回覆: 14
三菱重工第3艘最上級巡防艦「能代號」下水..... 

全文:https://www.chinatimes.com/realt ... _armament_headl_p01

據聞日本「最上級」巡防艦,乃仿照美國瀕海戰鬥艦而造。美國LCS問題叢生,不容易解決。日本最上級巡防艦會否像LCS一樣多問題,還得要日後方能知道。

樣子很怪雞,有一個雞頭豎起在船頭。

引用:
原帖由 真面目 於 2021-6-23 01:27 PM 發表
個名仲怪雞。

引用:
原帖由 stormy10 於 2021-6-23 04:32 PM 發表

個名仲怪雞。
能代號,個名都講左啦,能夠替代啊嘛

引用:
原帖由 chenflie 於 2021-6-23 06:34 PM 發表

能代號,個名都講左啦,能夠替代啊嘛
不是「なんだよ」嗎? (是什麼來的!? 號)

撚大唷!

055 copy

引用:
原帖由 真面目 於 2021-6-23 01:27 PM 發表
邊度有雞頭

引用:
原帖由 stormy10 於 2021-6-23 04:32 PM 發表

個名仲怪雞。
卵袋號
日笨船唔係叫丸咩
卵袋丸=春子

引用:
原帖由 幼稚的留言 於 2021-6-23 08:09 PM 發表

不是「なんだよ」嗎? (是什麼來的!? 號)
一q樣,唔知密誰,能夠替代。

好睇唔一定好用

日本呢架新艦滿排都有5500噸,重過中國架054A, 有垂發加相控陣雷達,戰鬥力都好強吓喎。

引用:
原帖由 head2010 於 2021-6-24 01:16 PM 發表
日本呢架新艦滿排都有5500噸,重過中國架054A, 有垂發加相控陣雷達,戰鬥力都好強吓喎。
日本還留在二戰思維。

引用:
原帖由 head2010 於 2021-6-24 01:16 PM 發表
最上級武器火力與054A相當,5500噸較大的艦身,主要是因為動力系統採用了CODAG複合柴油燃氣渦輪系統, 最高航速能跑30節以上,達到海上自衛隊一向的高航速要求,以便跟上美國航母作戰群。

054A動力系統只是CODAD 柴柴複合,體積較細也比較省油,但最高航速只達28節,不適合為航母護航。

引用:
原帖由 asahi_kogaku 於 2021-6-24 05:34 PM 發表

最上級武器火力與054A相當,5500噸較大的艦身,主要是因為動力系統採用了CODAG複合柴油燃氣渦輪系統, 最高航速能跑30節以上,達到海上自衛隊一向的高航速要求,以便跟上美國航母作戰群。

054A動力系統只是CODAD 柴柴複合,體積較細也比較省油,但最高航速只達28節,不適合為航母護航。
謝謝資訊。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]