• 瀏覽: 5,581
  • 回覆: 13
6月17日,中國空軍有4架殲-7戰鬥機,與其他型號的戰鬥機混編,參與了台西南空域的戰備巡邏,島內外都感到非常驚訝,畢竟殲-7就是一架在原米格- 21F-13原型戰鬥機基礎上測繪仿製的,屬於技術水平相對落後的第二代戰鬥機.....

全文︰https://sunnews.cc/military/72717.html

殲-7雖然尚有一定程度戰鬥力,不過始終僅屬二代機,面對台灣F-16、幻影-2000、IDF等三代機,威懾力恐怕不足。我想若將殲-7改裝成無人機,配合J-16、J-20等較先進戰機作戰,則可另作別論。

AI化,專打巡航導彈。

平平地 賣比阿根廷 仲好

導彈 比 J7 貴? 

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2021-6-22 08:53 PM 發表
AI化,專打巡航導彈。
打巡航導彈?用重機槍好過啦

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2021-6-23 10:34 AM 發表

打巡航導彈?用重機槍好過啦
用機槍打巡航導彈?

用近防炮就差不多!

引用:
原帖由 路人皆知 於 2021-6-23 11:54 AM 發表

用機槍打巡航導彈?

用近防炮就差不多!
我回應樓上話用AI殲七打巡航導彈啫,晒料;無人殲七打航母就差不多

我睇得多二戰書,所以腦海仍然用二戰概念

打巡航導彈當然用遠距離武器射就最好,機槍射程太短;不過如果有先進偵察系統,再引導機槍射擊,未必不可行

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2021-6-23 12:18 PM 發表

我回應樓上話用AI殲七打巡航導彈啫,晒料;無人殲七打航母就差不多

我睇得多二戰書,所以腦海仍然用二戰概念

打巡航導彈當然用遠距離武器射就最好,機槍射程太短;不過如果有先進偵察系統,再引導機槍射擊,未必不可行
Dog fight式打擊過程太耐...

殲七殲八可以AI化,加上KJ500,防範美國的巡航導彈飽和攻擊。

有人話做自殺式無人機,我認為效費比好低。
應AI化,配上舊式AAM做海岸防空或配上多支SDB,做高空高空炸彈貨車。

引用:
原帖由 路人皆知 於 2021-6-23 11:54 AM 發表

用機槍打巡航導彈?

用近防炮就差不多!
J7現在只保留
右側一門30-1航炮
機內正常備彈量為60發
必要時可作一兩輪掃射
大概可再擊落一支CM

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-6-22 08:45 PM 發表
6月17日,中國空軍有4架殲-7戰鬥機,與其他型號的戰鬥機混編,參與了台西南空域的戰備巡邏,島內外都感到非常驚訝,畢竟殲-7就是一架在原米格- 21F-13原型戰鬥機基礎上測繪仿製的,屬於技術水平相對落後的第二代戰鬥機.....

全文︰https://sunnews.cc/military/72717.html

殲-7雖然尚有一定程度戰鬥力,不過始終僅屬二代機,面對台灣F-16、幻影- ...
好有可能係改裝成無人機後隨同作戰!!!睇唔到有其他用途!!!

引用:
原帖由 Espadon 於 2021-6-23 02:33 PM 發表

好有可能係改裝成無人機後隨同作戰!!!睇唔到有其他用途!!!
台海嘅環境,如果仲有飛行員要坐喺J7裏面,太唔尊重生命啦。

j7看來會是蜂群的一份子。

引用:
原帖由 Espadon 於 2021-6-23 02:33 PM 發表

搵死士飛上天
做飛彈卡車或者炸彈卡車?

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-6-22 08:45 PM 發表

殲-7雖然尚有一定程度戰鬥力,不過始終僅屬二代機,面對台灣F-16、幻影- ...
我係擔心若飛機有意外,飛行員彈射後點救返走,之前無乜見過呢類訓練,由內陸起飛救人,幾時能到達?或者有無戰艦已經喺台海候命。

台海大家玩下,未打住,俾殲7飛出去都O K。相信駕駛殲7應該係二線飛行員。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]