• 瀏覽: 4,630
  • 回覆: 114
+2
本港動物權益政策落後,流浪貓狗問題長期未解決。立法會食物安全及環境衞生事務委員會今日(22日)開會,討論動物權益相關事宜

本港動物權益政策落後,流浪貓狗問題長期未解決。立法會食物安全及環境衞生事務委員會今日(22日)開會,討論動物權益相關事宜。多名議員批評本港獸醫收費高,建議當局提供公營獸醫服務全面保障動物權益。但港府回應指,無計劃提供公營寵物醫院,坊間推出不同的寵物醫療保險,能給市民不同的寵物醫療優惠。

建制派呢班忠誠的廢物, 的確係實至名歸, 竟然鳩噏要用公帑去幫養貓狗的人, 你老味香港很多屋邨及公屋都在公契內寫明唔準養狗, 但很多住戶都拖住隻狗自出自入.
香港病人要輪候睇公院專科, 至少都要等3年以上, 未死都等到死, 你班畜牲議員竟然要政府搞埋動物醫院, 即係變相鼓吹人人都盲目養貓狗.   

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210622/bkn-20210622164845377-0622_00822_001.html

未來特區建設力量360全方向政府反映民情

養得貓狗就預左睇獸醫好貴,駛咩你擔心,真係黃帝唔急太監急……

同意, 獸醫收費勁貴, 郁下6千,7千, 要限制一下

公營寵物醫院

窮人有病要入院,公立醫院都唔夠位,係都醫咗人先啦,寵物嘅嘢,無錢咪唔好養囉

動物如病了,  如住醫院, 5天就要上三萬五元起碼

見D人回post 就知冇料!
知唔知現世好多人單身要有動物陪伴,養寵物唔係富人專利,養貓狗亦唔算奢侈!

其實, 動物的藥品大多是人用的藥品, 但掛上動物用的, 收費可以高幾倍

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-6-22 09:04 PM 發表
同意, 獸醫收費勁貴, 郁下6千,7千, 要限制一下
貴唔緊要!養得就預左、但收錢攞命就最仆街。

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2021-6-22 09:09 PM 發表
知唔知現世好多人單身要有動物陪伴,養寵物唔係富人專利,養貓狗亦唔算奢侈!
政府既然鼓勵士民如收養竉物, 就應不離不棄. 咁收養的人關愛竉物, 有理由由得佢有病不醫吧.

現在的獸醫費用又真係有濫收之嫌, 好似sing大那間, 嗱利到呢...

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-6-22 05:32 PM 發表
本港動物權益政策落後,流浪貓狗問題長期未解決。立法會食物安全及環境衞生事務委員會今日(22日)開會,討論動物權益相關事宜

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210622/photo/bkn-20210622164845377-0622_00822_001_01b.jpg?20210622165504

本港動物權益政策落後,流浪貓狗問題長期未解決。立法會食物安 ...
香港嘅民建聯同呆灣嘅國民黨一樣咁癈。
只識跟住泛民去模仿,無戰鬥力、無立場。比人質無力回應.....。
成日只識等著數!靠佢地就食屎。
好似陳婉嫺咁十多年前係立法會重講制衣廠回港,跳蚤市場......。
前年見新民主同含又係大埔宣傳成立小販區,走埋去吊漆佢地無腦!

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2021-6-22 09:09 PM 發表
最無料就係D單身狗

正常人又怎會明白寵物當情人的心態

引用:
原帖由 dhammika2 於 2021-6-22 09:10 PM 發表

貴唔緊要!養得就頂左、但收錢攞命就最仆街。
唔係個個都頂到那些醫費的, 有些真心的太貴了
所以政府有責任規管一下收費的問題!

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-6-22 05:32 PM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210622/photo/bkn-20210622164845377-0622_00822_001_01b.jpg?20210622165504

本港動物權益政策落後,流浪貓狗問題長期未解決。立法會食物安 ...
得罪班貓奴狗奴都係甘講 . 窮就咪學人養寵物 .

香港 . 人都未攪掂 . 講公立寵物醫院簡直超離地 .

政府有閒清 . 攪好養老呢方便更實際啦 .

竉物成set服務是商機

主題標籤 #立法會
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]