• 瀏覽: 2,725
  • 回覆: 25
七大工業國集團(G7)峰會周日(13日)在英國閉幕,與會的意大利總理德拉吉見記者時指,意大利政府將審慎檢視與中國簽訂的「一帶一路」協議。

意大利是第一個加入一帶一路項目協議的G7國家,德拉吉提及中國時形容對方是不履行多邊規則的專制政體,與世界的民主國家願景不同。他承認意大利要與中國合作,同時要坦誠面對兩者不同或不能接受之處,雖然G7峰會期間無談及意大利參與一帶一路,但意方將小心審視協議。

為抗衡一帶一路倡議,G7峰會同意啟動由美國牽頭全球基建倡議,華府指這項由民主國家主導、高標準、價值導向的計劃,將幫助改善發展中國家總值逾40萬億美元(約312萬億港元)基建。

---------------------------

中國對外關係不好, 又怎發展一帶一路?

06月14日
意總理批華專制 將審視一帶一路協議
新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20210614/bkn-20210614151309718-0614_00992_001.html

黑玫瑰
熱賣及精選
中國可能唔係好識歐洲佬諗野思維

一帶一路最終目的係改善窮國基建改善經濟後擴大中國出口市場
本身工程無錢賺仲可能蝕
而家西方肯出錢
中國可以使少d錢
窮國發展後一樣要同中國買野
唔通同你老美買咩

引用:
原帖由 rayrayccw 於 2021-6-22 01:33 PM 發表

中國可能唔係好識歐洲佬諗野思維
中國外交失敗了.

之前G7話要搞佢地既一帶一路
但D錢點樣夾就無人講過

最重要既係 中國搞一帶一路
唔係單靠錢 係靠強大基建能量
簡單D講 就係中國借錢俾你起基建
但係就要搵中國公司承包
所以D錢其實係轉個手 去返中國公司度

G7有邊個國家有中國咁大基建能量
而且佢地要同中國競爭
必需要將成本壓得比中國更低
本來G7呢D國家就係人力成本極高
而基建恰恰就係需要大量人力資源

所以G7話要搞一帶一路 真係得啖笑
真係蝕死你
日本同中國爭印度高鐵項目
已經係最活生生既例子

引用:
原帖由 CHS1 於 2021-6-22 01:40 PM 發表

一帶一路最終目的係改善窮國基建改善經濟後擴大中國出口市場
本身工程無錢賺仲可能蝕
而家西方肯出錢
中國可以使少d錢
窮國發展後一樣要同中國買野
唔通同你老美買咩
一帶一路最開始 係要將中國過剩產能向外輸出
當年為左幫美國執次貨呢舊屎
中國本來已經龐大既基建 再度加碼
為左基建能量有去處
所以就有一帶一路呢樣野

一帶一路本來就係中國借錢俾你 請中國公司幫你起基建
所以賺與蝕都無乜所謂 因為最後D錢都係去返中國公司度
但係以此換來既經營權 帶動國內建造業發展 以及國與國之間關係 同埋國際影響力
同所付出既代價比 真係微不足道

西方國家對於一帶一路都有個錯誤理解
就係覺得有錢就得
一帶一路 核心係強大基建能量 以及高CP值
西方想取代中國一帶一路
首先 基建既造價一定唔可以比中國高 亦唔可以附加「額外」要求

西方講就講得好聽 但到時 D錢就放左出去
邊個去接工程賺呢舊錢 而D錢又點分

到最後可能既結果係 西方出錢俾佢地起基建
但係最後係中國公司直接/間接進場承接工程

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-6-22 02:03 PM 發表

但D錢點樣夾就無人講過

但係就要搵中國公司承包

而且佢地要同中國競爭

...
講得好啱

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-6-22 02:13 PM 發表

一帶一路最開始 係要將中國過剩產能向外輸出
當年為左幫美國執次貨呢舊屎
中國本來已經龐大既基建 再度加碼
為左基建能量有去處
所以就有一帶一路呢樣野

一帶一路本來就係中國借錢俾你 請中國公司幫你起基建
所以賺與蝕都無乜所謂 因為最後D錢都係去返中國公司度
但係以此換來既經營權 帶動國內建造業發展 以及國與國之間關係 同埋國際影響力
同所付出既代價比 真係微不足道

西方 ...
十分讚同

想過檔G7 的一路板本。。送佢一程吧。

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-6-22 02:03 PM 發表

但D錢點樣夾就無人講過

但係就要搵中國公司承包

而且佢地要同中國競爭

...
西人只會搞破壞
佢哋搞嘅所謂民主一帶一路
目的係破壞中國一帶一路
定啲所謂西方標準,屈你違規,再唱衰你!

引用:
原帖由 ilikefuck 於 2021-6-22 03:24 PM 發表

西人只會搞破壞
佢哋搞嘅所謂民主一帶一路
目的係破壞中國一帶一路
定啲所謂西方標準,屈你違規,再唱衰你!
講到尾 西方版一帶一路就係想抵銷中國對發展中國家既影響力
但諗深一層 其實係ON9
D沿海國家 早就發展左
而家需要錢既 係內陸國家
呢D國家既基建 離不開鐵路運輪系統
而起得呢D 就一定會順勢發展埋中國市場
所以 西方想搞一帶一路抗衡中國
中國真係多撚謝哂

意大利呢D咁樣嘅窮國,睇下冇中國支持,你仲可以捱幾耐

專乜嘢制,美國人霸權橫行專制你唔講。

唔好審 直接停左佢呀笨🤭

意大利佬比美國佬監聽知道咗佢啲衰嘢,比美國佬錬住個春bag

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]