• 瀏覽: 33,242
  • 回覆: 128
  • 追帖: 1
+22
核泄漏對人體的傷害有多大?1999年日本東海村JCO公司發生核泄漏事故,其中距離核泄漏源頭僅65cm的男技工大內久,身受一般成人年上限的兩萬倍輻射劑量,他雖然未有即時灼傷,但身上皮膚未幾便似「融化」般慢慢脫落,隨後更有多處器官衰竭,最終經過83日煎熬後痛苦離世,死狀驚嚇。

成個人變成免牛肉的

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/熱爆話題/630473/日本東海村核泄漏-男廠工受核輻射-83天內急速潰爛畫面極震撼

專門分享懸案的Youtuber「小烏」曾講解日本「東海村JCO臨界事故」。據悉,日本 JCO公司成立於1979年,主要業務是以核廢料生產鈾粉末或硝酸鈾酰,其工廠坐落在日本以北偏遠地區的東海村,半俓10公里範圍內約有31萬居民,廠外不到200米左右即有民居。

在如此靠近民居的情況下,JCO廠房卻在1999年9月30日10點30分左右發生核泄漏意外。當時廠內3名技工,包括35歲大內久、40歲的筱原理人以及一名領班橫川被指在鈾轉化處理工序中,違反操作程序,將超過規定值7倍的鈾倒進槽內,導致槽內發生鏈式核裂變反應,大量核輻射伴隨一道藍光擴散,共計213人受到不同程度的核輻射。

一路好走

1999年發生的事,到今天先傳到來香港嗎﹖

阿淫蟲要唔要加句:「日本的,會泄漏架。」

4級事故

有書, 不過唔係個個讀者頂得順.

點解要佢受苦咁耐?
咁嚴重既核輻射好少見 期間既醫學實驗我估唔會少

大  內疚

引用:
原帖由 奶少 於 2021-6-21 04:48 PM 發表
點解要佢受苦咁耐?
其實應該一早放佢走,d家人仲要救....真係有仇,換轉佢地瞓響床上可能一早自殺,咩叫"渡日如年" 我諗傷者先體會到

我之前係聽youtube個腦洞烏托邦講,自己唔睇上網搵資料睇

引用:
原帖由 天邊海角 於 2021-6-21 05:06 PM 發表
大  內疚
大內 久

引用:
原帖由 奧林巴斯 於 2021-6-21 04:37 PM 發表
1999年發生的事,到今天先傳到來香港嗎﹖
🤔我記得今個月看到單新聞話有班外國人想查日本輻島受害者...
結果到今年都去唔到日本探望傷者...

可能查查下...查錯受害者...查了另一單事件的人😂

引用:
原帖由 少洛 於 2021-6-21 06:15 PM 發表

其實應該一早放佢走,d家人仲要救....真係有仇,換轉佢地瞓響床上可能一早自殺,咩叫"渡日如年" 我諗傷者先體會到

我之前係聽youtube個腦洞烏托邦講,自己唔睇上網搵資料睇
應該自殺唔到 而且果種痛係打止痛針都唔會有用
內到外咁全身融化……我自家就唔咁搜尋

引用:
原帖由 奶少 於 2021-6-21 04:48 PM 發表
點解要佢受苦咁耐?
實驗下點醫...

直接切腹都無咁痛苦

主題標籤 #幅射 #輻射
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]