• 瀏覽: 104,921
  • 回覆: 347
  • 追帖: 23
引用:
原帖由 chenflie 於 2021-7-8 05:48 PM 發表

二百年前,歐洲仲系君主立憲同封建君主制度個陣, 法國主導推進西方現代民主理念。
而其中民主理論奠基人之一,法國大作家雨果,接受報紙記者採訪係咁。

記者:民主係唔係最好?
雨果:唔係,祇不過民主係最平衡個一種制度。最能夠等各階層人妥協個制度。
記者:咁咩係最差個政體?
雨果:一個由昏君管治個獨裁政權!
記者:咁民主唔係最好,又唔係最差,雨果先生,咁你認為最好個政治體制係點?
雨果:一個由精明大臣 ...
你會發現從古代到現代,所謂的獨裁者是一群謀臣包圍的,為求才會去三顧茅廬,而不是叫士兵或國民去選,如果真能選出傑出的人,事情就簡單了。

我一直認為民主是一種統治騙術,第一選出的人是蠢才,不用擔責任,錯的是大眾,而且換人便解脫了。因為西方私人經濟跑在了前面,對很愚蠢的普選制度有了一個強背書,你看亂選也很發達嘛。

但是同樣落後的國家用了民主就死了,總是在貧窮的狀況下脫不了身,中國從貧窮走上富強之路,不用解釋現行制度一定是最好的,捉到老鼠的貓還不是好貓?

引用:
原帖由 真面目 於 2021-7-8 08:23 PM 發表

你會發現從古代到現代,所謂的獨裁者是一群謀臣包圍的,為求才會去三顧茅廬,而不是叫士兵或國民去選,如果真能選出傑出的人,事情就簡單了。

我一直認為民主是一種統治騙術,第一選出的人是蠢才,不用擔責任,錯的是大眾,而且換人便解脫了。因為西方私人經濟跑在了前面,對很愚蠢的普選制度有了一個強背書,你看亂選也很發達嘛。

但是同樣落後的國家用了民主就死了,總是在貧窮的狀況下脫不了身,中國從貧窮走 ...
又唔好認為係一種騙術。
邊一種制度,關鍵就系你設計個流程,會唔會容易俾人入位?

以前美國仲有遊戲規則,即系你選,都仲要有一定底線。要係真有料,先可以參選。 所以可以選出 林肯 羅斯福 甘乃迪,甚至克林頓都算係。 都係可以穩定江山。
平衡各方面利益,可以為未來考慮。
而壞規矩個我覺得係列根開始。一個演員,靠大眾鍾意,靠宣傳,靠講時尚野,可以唔使考慮佢從政經歷。然後當選。

咁香港好應該等劉德華去參選特首啦。開幾場紅館就當競選大會啦! 票數唔多個其他人?

所以民主個問題係,俾低能非專業人士入位入得太易。

而精英選拔,完全功能組別,靠考核成績選拔個獨裁制度,係無咁容易入位。
因為你無真料,你坐唔上去。咁樣起碼有個過濾機制,唔會俾戲子,含金鎖匙出世個傻佬,財團扯線公仔上位。

烏克蘭都開始演員做總統。咁以後會越來越多齋有fans,無料到個明星人士做總統。

民主就系咁越玩越大鑊。

引用:
原帖由 chenflie 於 2021-7-9 12:13 AM 發表

又唔好認為係一種騙術。
邊一種制度,關鍵就系你設計個流程,會唔會容易俾人入位?

以前美國仲有遊戲規則,即系你選,都仲要有一定底線。要係真有料,先可以參選。 所以可以選出 林肯 羅斯福 甘乃迪,甚至克林頓都算係。 都係可以穩定江山。
平衡各方面利益,可以為未來考慮。
而壞規矩個我覺得係列根開始。一個演員,靠大眾鍾意,靠宣傳,靠講時尚野,可以唔使考慮佢從政經歷。然後當選。

咁香港好應該等劉德華去 ...
見仁見智吧,我認為民主制是人類最邪惡的制度。

日本外相麻生太郎說,中國攻台時日本會參與美軍的恊防台灣行動。

我認為日本人是提醒中國,美軍保衛台灣的行動日本是無法阻止的,中國轟炸美軍駐日本的基地,日本只能向中國宣戰,這是一個必然的惡性循環,想逃避也無辦法施行。

我認為這是必然情況,中日宣戰在所難免,除非日軍繳美軍的械,封閉美軍基地,否則被炸後宣戰難避免。

中國政府應該預計得到發生美日同時向中國宣戰在情況發生,一但決定攻台,就應該做好同時向美日在西太平洋發生戰爭的準備。

當戰爭無法逃避的時候,中國就應該勇敢面對,人類解決爭端的最後手段就是戰爭,沒有其它選擇。

我認為10年後發動攻台最好,到時中國海軍更強大,更有能力戰勝美日聯軍,打勝西太平洋戰爭,美國的勢力會被逐出亞州,中華民族就真的複興了。

日本並不是要挑戰中國,只是提醒中國日本是不能阻止美軍使用日本基地的。

引用:
原帖由 真面目 於 2021-7-9 02:34 PM 發表

見仁見智吧,我認為民主制是人類最邪惡的制度。
最邪惡唔算 畢竟 奴隸制度先係最邪惡。
但美國今日仲有種族問題就系奴隸制個殘留。畢竟南北戰爭之前,美國係真有奴隸制度!
所以奴隸制度加民主…… 極端邪惡國家

引用:
原帖由 chenflie 於 2021-7-9 08:31 PM 發表

最邪惡唔算 畢竟 奴隸制度先係最邪惡。
但美國今日仲有種族問題就系奴隸制個殘留。畢竟南北戰爭之前,美國係真有奴隸制度!
所以奴隸制度加民主…… 極端邪惡國家
民主制遠比奴隸制邪惡,奴隸制擴張性小,例如西藏實施奴隸制,他們不會入侵中原,或者是自我滿足就算了。

民主制不同它象瘟疫一樣擴張,沒錯工業家底的國家就基本不能再發展了,如蘇聯搞了民主就自廢了武功,只能靠舊蘇聯家底和資源維持,想重回一流國家就不可能了。俄國與東歐諸國,基本已經殘廢,人才跑到西方了,基礎工業永不能重建,在三流國家中混日子。

民主制就是邪教鴉片,使政府內鬥內耗,總之是自廢武功的邪惡制度,中共醒目拒絕邪惡的民主制,中國才有了複興的希望。

引用:
原帖由 真面目 於 2021-7-9 21:02 發表

民主制遠比奴隸制邪惡,奴隸制擴張性小,例如西藏實施奴隸制,他們不會入侵中原,或者是自我滿足就算了。

民主制不同它象瘟疫一樣擴張,沒錯工業家底的國家就基本不能再發展了,如蘇聯搞了民主就自廢了武功,只能靠舊蘇聯家底和資源維持,想重回一流國家就不可能了。俄國與東歐諸國,基本已經殘廢,人才跑到西方了,基礎工業永不能重建,在三流國家中混日子。

民主制就是邪教鴉片,使政府內鬥內耗,總之是自廢武 ...
"中共醒目拒絕邪惡的民主制"?
中共: 罰你回去重看一次中華人民共和國憲法!

引用:
原帖由 erkc 於 2021-7-9 09:16 PM 發表

屌,個個係寫出來呃傻瓜的,西方唔承認係真民主,我都覺得中共在玩野。

引用:
原帖由 erkc 於 2021-7-9 09:16 PM 發表

在大陸人民連縣長都無權選,最多選個鎮長,人民想做主發白日夢吧,唔準人民亂政才是正常的國家。

引用:
原帖由 真面目 於 2021-7-9 21:45 發表

屌,個個係寫出來呃傻瓜的,西方唔承認係真民主,我都覺得中共在玩野。
中共: 西方的是假民主

懂?

引用:
原帖由 erkc 於 2021-7-9 10:40 PM 發表

中共: 西方的是假民主

懂?
中共:我是人民之一,我做主就是人民做主。

你會錯意了吧?

引用:
原帖由 真面目 於 2021-7-9 22:47 發表

中共:我是人民之一,我做主就是人民做主。

你會錯意了吧?
所以你認為中共沒有得到中國人民支持是吧?

引用:
原帖由 erkc 於 2021-7-10 12:00 AM 發表

所以你認為中共沒有得到中國人民支持是吧?
中共不需要人民支持,只要服從就可以了,不服從就打到你服從。

滿族人統治中國276年,需要漢人支持嗎?不需要,只需要唯命事從。

引用:
原帖由 真面目 於 2021-7-9 09:48 PM 發表

在大陸人民連縣長都無權選,最多選個鎮長,人民想做主發白日夢吧,唔準人民亂政才是正常的國家。
你講到咁細節,我都認同。公司做野上去大陸。佢地選村長。已經開始當地有頭面人物夥同判頭地盤佬,送錢俾村民,送油送餅,請食飯。然後推薦佢地老人家選自己鍾意個位做村長。
然後當選就開始叫個村長打報告,判塊地落來做地產。

好熟手。直頭追貼臺灣。 搞義演慈善晚會。買晒手信。狂送俾村民。仲要開新公司,送股份俾生產隊。

選個村長咋,就已經民主成咁。
俾佢地選個縣仲得了?

引用:
原帖由 真面目 於 2021-7-10 12:07 AM 發表

中共不需要人民支持,只要服從就可以了,不服從就打到你服從。

滿族人統治中國276年,需要漢人支持嗎?不需要,只需要唯命事從。
咁你就錯啦。如果真系。使鬼免費打疫苗咩。唔使錢啊。

獨裁最危險就系人地 唔妥係用槍革命打你落來。死刑喔。
仲大鑊過選舉。 選舉做錯事。唔連任咯。你耐得佢何啊

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]