• 瀏覽: 29,156
  • 回覆: 286
+5
山寨人哋個品牌就有問題啫,大家都係賣奇異果就冇問題喎。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-6-21 12:58 PM 發表
究竟佢係咪 痴線? 種水果 都冇自由? 奇異果 只可以 係新西蘭 種植? 要佢批准?

即係 我在家 種 荷蘭串茄 冇向荷蘭政府申請批准 係犯法? 我門口 棵 泰國水仙芒 又冇受權?

唔通 外國動物園 D 熊貓 係冇中國四川受權唔可以生熊貓仔?

我個烏克蘭金髪女友 洗唔洗同佢政府申請 先可以扑野?
第三句係真, 真係無四川臥龍果邊既PERMIT, 真係唔卜得

奇異果原產地是中國
新西蘭同澳洲佬一樣垃圾

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-6-21 12:58 PM 發表
究竟佢係咪 痴線? 種水果 都冇自由? 奇異果 只可以 係新西蘭 種植? 要佢批准?

即係 我在家 種 荷蘭串茄 冇向荷蘭政府申請批准 係犯法? 我門口 棵 泰國水仙芒 又冇受權?

唔通 外國動物園 D 熊貓 係冇中國四川受權唔可以生熊貓仔?

我個烏克蘭金髪女友 洗唔洗同佢政府申請 先可以扑野?
理解力有問題嗎?
任何國家都可以種植奇異果,中國種植奇異果出售當然沒有問題啦! 現在文中所講是中國種植奇異果而沒有得到Zespri的授權便使用,這是假冒這個品牌出售,這樣做是否有問題呢? 是否需要解釋給你聽冒牌貨是什麼一回事呢?

我第一次見到奇異果,以為係未曬乾嘅羅漢果

引用:
原帖由 EyeonHK 於 2021-6-21 12:47 PM 發表
有無想過當你品嚐酸酸甜甜的新西蘭奇異果,可能吃了「山寨貨」?外媒報道,在中國種植,未經原產地授權的奇異果泛濫問題嚴重,新

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20210621/photo/bkn-20210621110459116-0621_00992_001_01b.jpg?20210621115933

奇異果原產中國,百多年前被偷運外國培植,但現在卻成新 ...
知否奇異果原名係:中華獼猴桃。

引用:
原帖由 笑到最後 於 2021-6-21 01:10 PM 發表
外國唔想中紐合作。外國鬼佬智商低,邊呃到中國人呢,一眼睇到知咩事。
國產名  獼猴桃!
進口名  奇異果!

1904年~
一位叫伊莎貝爾的新西蘭女教師來到中國湖北探望她在教堂傳教的妹妹時,把獼猴桃的種子回到新西蘭。

只要產地寫返中國, 真係冇問題喎.

日本咪又偷中國水蜜桃水晶梨D種,搞到依家D後生以為呢D生果係日本種

引用:
原帖由 EyeonHK 於 2021-6-21 12:47 PM 發表
有無想過當你品嚐酸酸甜甜的新西蘭奇異果,可能吃了「山寨貨」?外媒報道,在中國種植,未經原產地授權的奇異果泛濫問題嚴重,新

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20210621/photo/bkn-20210621110459116-0621_00992_001_01b.jpg?20210621115933

奇異果原產中國,百多年前被偷運外國培植,但現在卻成新 ...
無銀用

種嘢都有版權?咁蘋果橙就唔會全世界都有啦!大陸不如用番原名叫彌猴桃,以示原產地!

引用:
原帖由 EyeonHK 於 21-6-2021 12:47 發表

奇異果的原生地為中國。1904年,旺加努伊女子中學的校長瑪麗·伊莎貝爾·弗雷澤女士把中國湖北宜昌的奇異果種子帶回紐西蘭之後,把種子轉送給當地的果樹專家,之後輾轉送到當地知名的園藝專家亞歷山大手中,培植出紐西蘭第一株奇異果樹。迄今為止,紐西蘭出產的綠色奇異果「kiwifruit」的名字已經風行全世界,而紐西蘭在奇異果營銷、研發和價格方面的影響力,也是世界第一。除綠色奇異果外,紐西蘭還育出了一種「金奇異果」味道較清甜,酸味弱。現在主要出產國家有紐西蘭、義大利、法國、中國、智利等。

這裡帶出了一個大道理只要是外國出產就會更優秀,只要是內地出產就會更差劣,當中可能包含地域與文明的歧視,顯示出西方高人一等的價值觀思想。

引用:
原帖由 keyman98 於 2021-6-21 01:38 PM 發表

理解力有問題嗎?
任何國家都可以種植奇異果,中國種植奇異果出售當然沒有問題啦! 現在文中所講是中國種植奇異果而沒有得到Zespri的授權便使用,這是假冒這個品牌出售,這樣做是否有問題呢? 是否需要解釋給你聽冒牌貨是什麼一回事呢?
d妓者文章講到一舊舊..
似乎國內並非以zespri品牌銷售..
可能只係話係紐西蘭奇異果樹苗培植既奇異果作招來...
就好似澳洲和牛...
中國亦可以銷售中國版紐西蘭奇異果...

我無睇內文
會不會係大陸有D商家將佢D奇異果當成新西蘭入口?

例如你種橙,你都唔可以叫自己D橙做新奇士橙的嘛

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]