• 瀏覽: 6,885
  • 回覆: 42
+3
5月初與羅偉光飯敍,我問他:如此時勢,有沒有想過《蘋果日報》總編輯頭銜,會令他被捕、被囚? 他答:「我已經同老婆講過,如果有咁嘅一日,你唔使做送車師,你幫我照顧好屋企,咁就可以,其他我會處理!」

其實,家人過去一兩年已不時表達對他工作的關注和擔心,但他總是安撫他們,說大不了就離開!當時全社會都認為政權要針對的只是老闆黎智英,不是員工、不是新聞工作者;但形勢後來急轉直下,作為總編輯風險越來越高,他絕對嗅到危險的味道,卻沒有選擇「大不了離開」這個選項避險。

「作為總編輯,我唔可以丟低我嘅同事!」他說。
時窮節乃現,大概就是這樣的意思。羅偉光平日從來沒有侃侃而談的慷慨激昂,但他在大風大浪企定定,這就是真正的風骨。認識羅偉光的行家和被訪者應該感受到,他採訪和分析能力都極強,醒目但低調,實幹而不愛出風頭,我有時覺得他講說話未免太小心翼翼,但可能這也是他香港仔街頭智慧之表現之一,避免招惹是非。

他地區星報出身,做過《東方日報》、《茶杯》、《東周刊》,兩度進出《蘋果》,可說不同光譜都涉獵過了。
他在我眼中從來都是一位專業新聞工作者,人脈廣闊,左中右都可以有偈傾,有大新聞時雙眼會發光。可悲,如此一位專業新聞工作者,提筆寫稿的手,此刻卻被鎖上手扣……
https://hk.appledaily.com/local/ ... YL5GZ5PUCET2YNJKGMU/

。。。。。。。。。。
「作為總編輯,我唔可以丟低我嘅同事!」有如此責任心的人就有著高尚的人格,真心佩服。

係咪出埋呢幾日就收皮

超……肥佬嘅老細一早叫咗佢,就算死,都要死响香港!

乜氣節呢啲,講出來都笑死!

老細肯放人,肥佬第一時間走人!

引用:
「作為總編輯,我唔可以丟低我嘅同事!」有如此責任心的人就有著高尚的人格,真心佩服。
樓主,望下下面張圖第2點先講

亞零話時窮枝奶現???!!!

引用:
原帖由 skymachine 於 2021-6-21 02:00 PM 發表

華,羅偉光擺到明要同蘋果割蓆同蘋果關係脫勾喎,好好笑呀。想恥笑佢但佢又已經無晒恥。

附件

20210621_6a662abc367ea3d4882eMQRNKXcXS55L.jpg(26.26 KB)

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2021-6-21 12:42 PM 發表
5月初與羅偉光飯敍,我問他:如此時勢,有沒有想過《蘋果日報》總編輯頭銜,會令他被捕、被囚? 他答:「我已經同老婆講過,如果有咁嘅一日,你唔使做送車師,你幫我照顧好屋企,咁就可以,其他我會處理!」

其實,家人過去一兩年已不時表達對他工作的關注和擔心,但他總是安撫他們,說大不了就離開!當時全社會都認為政權要針對的只是老闆黎智英,不是員工、不是新聞工作者;但形勢後來急轉直下,作為總編輯風險越來越高, ...
羅偉光幾時越獄 ?

而家係咪聽緊員工大會?有冇最新消息update ?今個月仲有冇糧出

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-6-21 04:15 PM 發表
而家係咪聽緊員工大會?有冇最新消息update ?今個月仲有冇糧出
ching
生果記者係為理想而工作
唔係為錢

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2021-6-21 12:42 PM 發表

其實,家人過去一兩年已不時表達對他工作的關注和擔心,但他總是安撫他們,說大不了就離開!當時全社會都認為政權要針對的只是老闆黎智英,不是員工、不是新聞工作者;但形勢後來急轉直下,作為總編輯風險越來越高, ...
摺埋咗,你到時轉乜帖啊?慘囉,幾幾亳子糧支都冇埋

轉貼員仲咁勤力,爛果執笠無糧出架啦回頭是岸呀

引用:
原帖由 kenywj 於 2021-6-21 17:43 發表
轉貼員仲咁勤力,爛果執笠無糧出架啦回頭是岸呀
可能轉做臘腸轉貼員

咁就一條心坐監,好好體現氣節啦。

引用:
原帖由 skymachine 於 2021-6-21 02:00 PM 發表

「時窮節乃現」用嚟呃白痴

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]