• 瀏覽: 12,421
  • 回覆: 97
歐洲議會的部分議員並不認同美國的「霸權主義」,更欣賞中國在各類國際事務中的立場。中國央視新聞6月20日報道,歐洲議會議員米克・華萊士(Mick W

不用怕,這只是時間問題

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/640 ... utm_medium=referral

路遙知馬力 日久見人心

英國脫歐後,歐洲都想將英國脫歐洲失去嘅金融地位提升。

美國金融霸權地位 至少仲可以保持十年以上
而且會係一個慢慢逐步消褪既情況

在此之前 美國要面對醫保同社保爆煲既危險
不過 最急在眉睫既係 美國國內高通漲問題
但呢個係要中國配合
至少係拜登份千億基建計劃過國會前
都唔好諗有空間可以同中國傾

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-6-21 07:23 AM 發表
美國金融霸權地位 至少仲可以保持十年以上
而且會係一個慢慢逐步消褪既情況

在此之前 美國要面對醫保同社保爆煲既危險
不過 最急在眉睫既係 美國國內高通漲問題
但呢個係要中國配合
至少係拜登份千億基建計劃過國會前
都唔好諗有空間可以同中國傾
呢啲咪叫做温水煮蛙咯

乜你好急咩?我地唔急,按自己的步伐走🤔🤔

支持全部地球人印鈔度日,外星人種米養牛,勞動外星人好過勞動地球人

引用:
原帖由 瑪卡 於 2021-6-21 07:27 AM 發表
乜你好急咩?我地唔急,按自己的步伐走🤔🤔
有人急到就嚟賴屎。

歐洲議員開始把事看看明白。

挑~~~~講呢d 

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-6-21 07:26 AM 發表

呢啲咪叫做温水煮蛙咯
其實唔係溫水煮蛙
係死不悔改
美國既問題係一路以黎都唔解決國內問題
只係以打稻草人方式 以外部敵人 轉移內部矛盾

而家美國仲係食緊80年前老本
當年布雷頓森林體系確立左美元成為全球貨幣中心地位

其實當美國取消金本位既時候
其他國家應該要醒水 美國會成為不可控既國家
但當時歐洲班人ON撚9 仲未意識到危機
但另一方面亦係無可奈何
一來 當時美國經濟一家獨大
二來 歐洲要靠美國保護 防範來自蘇聯威脅
所以美國就有恃無恐
亂9咁黎

好喇 去到而家 其實美國既問題係乜 已經好清楚
但係佢地解決問題既方法
就係將自己既問題 轉移出去
大量QE 收割世界各地資產 無本生利

點解美國咁撚驚經濟俾中國超車
就係怕世界各國有另一個選擇
美國點解可以獨霸全球咁多年
係因為你無得揀
想揀其他既國家 早就俾美國搞到一鑊泡

但係唔好講中國 近近地 歐洲已經嚐到多極世界甜頭
歐洲無論經濟同軍事 將會一步步擺脫美國控制
而美國為左拉攏歐洲 不得不放手

當然 而家世界睇緊 一年後 拜登政府可唔可以渡過第一個考驗 於國會保持/爭取優勢
如果俾共和黨反撲成功 拜登提前跛腳 咁就乜都唔駛講
之後2年 美國都會一事無成
另一個考驗就係下屆大選 拜登/民主黨有無可能連任
不過以美國既情況黎講
我覺得白人力量會再度抬頭
下屆真係侵(/同佢相同理念既人)當選
美國又會走向單邊主義道路
所以無論點都好 歐洲都會係呢段時間 加強返歐洲係全球既勢力

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-6-21 07:01 AM 發表
歐洲議會的部分議員並不認同美國的「霸權主義」,更欣賞中國在各類國際事務中的立場。中國央視新聞6月20日報道,歐洲議會議員米克・華萊士(Mick W

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20190409/15547936675cac44c3b1fc9.jpg/IIcnszelQ5gOfnUXvuMYgf1_u_TB_dsATXevC013rws?v=w1280r16_9
正中黃粉logic: 美國政權對自己無信心,所以出手打壓

今日的美國無論係政治及經濟,同盟友的關係都比10年前差得多,形勢極為不妙,極需要給有能力一場有份量的戰爭去維持他們的全球領導性地位。不顧後果的QE後果,如果不能改善經濟,後果就是史上最大的大衰退。不尋求戰爭,相信沒有另外一個更加好的原因解釋他們現時的做法

乜霸權都玩完就真!

美國應該會迷失十幾廿十年!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]