• 瀏覽: 64,982
  • 回覆: 16
  • 追帖: 2
+43
前年在反修例示威中受傷的「爆眼少女」,《東方日報》早前獨家揭露她並沒有爆眼,且於去年已離港赴台灣,警務處副處長(行動)蕭

表示未來會繼續研究落實其他建議。
談及「爆眼少女」事件,蕭認為當時被他人所利用繼而針對警察的市民,相信亦會有很大感受,稱事件「只有女主角是不夠,還有配角、劇本、和很多背後的角色和國際網絡」,形容事件發生後社交媒體的訊息傳播很快,本地及海外媒體迅速轉載,在短時間內已有人發起圍堵機場,甚至有1名內地記者受到襲擊及侮辱,而癱瘓機場更成為「國際大笑話」。蕭澤頤希望市民可嘗試「思考點解有人聲稱被警察襲擊導致嚴重受傷,但卻不走出來公開自己的傷勢,反而千方百計收起相關的醫療報告。」
蕭澤頤承認,在修例風波中警方確有些部分值得檢討,「可以做得好些」。針對監警會的52項建議,警方現時已完成26項,包括5項初期及21項中期建議,至於其他建議,蕭表示,警方會繼續研究。當談及「假新聞和假消息」時,蕭澤頤坦言,現時香港法律對假新聞仍未有定義,但經歷修例風波後,市民應該要明辨是非,知道「有乜係真,有乜係假」,強調「新聞自由並不代表假新聞自由,而自由亦不能凌駕於法律之上」。

香港早就應該立法「假新聞假訊息」罪
啲趴街成日散播謠言歪曲事實
要佢哋知道唔係冇後果

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210621/bkn-20210621000147124-0621_00822_001.html

引用:
原帖由 隨心,隨緣。 於 2021-6-21 05:17 AM 發表
謝謝樓主分享,以經過時,不想說🤐🤐🤐🤐
C兄,點解會過時?你覺得得呢一單?到今時今日仲有一班不知所謂歪曲事實散播假訊息喎

引用:
原帖由 隨心,隨緣。 於 2021-6-21 05:26 AM 發表
怕怕要小心說話。看看新聞制作D人。算了吧,自求多福,謝謝樓主️生活愉快。加油加油
原來閣下係⋯⋯又喺度搬龍門
英國加拿大澳洲台灣好自由㗎快啲去啦

引用:
原帖由 隨心,隨緣。 於 2021-6-21 05:26 AM 發表
怕怕要小心說話。看看新聞制作D人。算了吧,自求多福,謝謝樓主️生活愉快。加油加油
又睇吓全世界,邊到新聞製作人可以叫其他國家制裁自己國家自己地方?
唔醒繼續瞓,自求多福,真係要留返俾你!
祝你身體健康

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-6-21 09:05 AM 發表

當時尖沙咀有線同now記者
衝埋去可以及時打格
i-CABLE最精彩

引用:
原帖由 ufotonyyu 於 2021-6-21 09:36 AM 發表
原來爆左眼會醫唔番嫁 🤫
原來又來搬龍門?毒媒連登話佢隻眼永久傷殘喎

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2021-6-21 09:40 AM 發表

如果「假新聞假訊息」係犯法, 執行上會好麻煩
假訊息好多架, 上年咪楊怡家姐叫人買廁紙囉
但佢係出於好心, 結果一個傳一個
咁你話佢係咪假訊息? 仲有, 每次打風你都收到貨櫃碼頭消息
無10年都有5年, 每次都收到, 叫極D人都係咁傳
所以, 假訊息唔係重點, 個破壞力先係重點
假訊息假新聞係講緊煽動其他人買廁紙可以煽動其他人霸佔機場破壞放火咩?

731幫助上水水貨客?
831孤兒天生天養,孤兒院都冇去記錄?
新屋領強姦事主呢?
大海浮屍就係他殺?

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2021-6-21 09:53 AM 發表

但已經做咗恐慌啦, 如果唔係點會有人去搶廁紙呀?
如果因為搶廁紙, 而令人大打出手, 又如何?
我都覺得香港太多假新聞, 但如何去界定
而家樓主你係話「罪」喎, 罪就唔可以輕率去定啦
廁紙,幾百人大打出手?
不如睇吓呢啲!

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2021-6-21 10:06 AM 發表

其實好簡單架, 因為你同我都有機會中招嘅野, 係咪要小心D?
我唔否認香港太多假新聞, 傳媒無良心都係事實,
但你貼嘅相, 係咪又真係100%真架呢?
西環影相個張, 可能係有人扮黃C, 結果如果有假訊息罪, 你就犯咗罪架啦
以後我同你都唔敢亂貼圖, 因為唔知邊張圖係假嘅
C兄,你都幾搞笑個喎相信你好少睇連登Facebook群組唔知道發生緊咩事
金鐘返工612喺現場,之後每一日睇連登Facebook群組發生咩事
你唔知唔緊要去F C吓!唔該你

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2021-6-21 10:17 AM 發表

C兄, 其實係你唔明我講咩
我明你講嘅野, 我知好多人傳媒同黃紙做假新聞
但我地唔可能知邊D係真邊D係假架嘛, 係咪?
咁會唔會有機會, 你同我都誤墮法網呢?

條爆眼女就係有心人, 佢要呃大家佢係應該受法律制裁嘅
我地正常人, 唔可能咩都FC晒架, 到我地唔小心發了D唔係事實嘅相片,
但如果你又去傳貼一張假嘅相, 咁你都有機會犯罪喎, 咁你都唔明?
呢把刀可以對付黃絲, 但 ...
C兄,所以咪叫你去FC吓囉,有啲時間我喺現場親眼睇到但係唔可以影

轉貼一張相未必有罪,煽動到其他人一定有罪!

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2021-6-21 10:26 AM 發表

如果真係每件事都FC先講緊係好, 但小巿民之力係咪做到?
我地只可以睇新聞, 上網睇, 以爆眼女為例
記者可以做好多野, 去醫管局, 搵埋佢屋企係邊都得
但你同我可以做咩去驗證條女真爆定假爆? 法庭叫佢K小姐,
我地連佢真名都只可以由網上去睇返, 其他野, 我地咪又係網上搵囉?
網上叫佢做姚嘉X ,但呢個肯定係事實? 我自己都唔敢話係真
還是我地唔可以再討論啦?
係討論,811當晚連登!

有班蠢人叫都唔會醒㗎啦,當晚已經send咗上鄉土

引用:
原帖由 jerryyip119 於 2021-6-21 10:46 AM 發表
東方都黃都PK,毒果就死,而家驚自己係下個死,轉槍頭插自己班手足
可能有線中國組嗰班人去咗東方開始深色⋯⋯

引用:
原帖由 tor 於 2021-6-21 12:50 PM 發表
12個字改左6個字易出糧d?
收錢文宣嗰啲die全家!

引用:
原帖由 tor 於 2021-6-21 12:53 PM 發表

冇有錯喇…而家邊個收左錢…一睇就知
錯乜嘢?19-21留言唔見晒?

都係果句啦!收錢杏仁加橙

引用:
原帖由 tor 於 2021-6-21 12:58 PM 發表

呢句就岩聽喇
啱聽咪得囉希望冇收幾百蚊出嚟啦

主題標籤 #警務處
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]