• 瀏覽: 104,760
  • 回覆: 1,057
  • 追帖: 4
+52
【明報專訊】新型冠狀病毒疫苗接種計劃已開始114日, 全港逾191萬人已打第一針,佔人口28.2%,當中近108萬人打BioNTech(復必泰)疫苗,近84萬人打科興疫苗。港大研究發現,接種復必泰疫苗,體內的抗體水平遠高於接種科興疫苗者,打科興疫苗者或需打加強劑,且若為已打針的入境者驗抗體,打科興者或因抗體水平低而驗不到。港大內科學系傳染病科主任孔繁毅表示,暫不建議打科興疫苗者再打復必泰作加強劑,又認為現有疫苗應優先給未打針者。

打左科興的準備打第三針

新聞來源連結:
https://m.mingpao.com/pns/港聞/article/20210620/s00002/1624126944835/港大研究-打復必泰抗體遠高於科興-指打科興者或需打加強劑-專家-暫不建議接打復必泰

打咗科興嘅其實都唔使太擔心
佢講明至少有50%效率
對抗疫點都有幫助

打咗復必泰遲啲又咪要保針,因為對南非同印度變種病毒保護有限,藥廠之前見意保多針

BNT同科興藥效有幾耐都未知
可能年年要打
或打改良版防變種
所以都無乜所謂

藥廠賺到笑

同樣有研究打疫苗後抗體水平的中大呼吸系統科講座教授許樹昌表示,打復必泰疫苗者的抗體水平是較科興高,但這只反映負責產生抗體的B細胞反應,但兩種疫苗都能刺激負責攻擊病原的T細胞反應。

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-6-20 07:31 PM 發表
打咗科興嘅其實都唔使太擔心
佢講明至少有50%效率
對抗疫點都有幫助
一係中一係唔中

"同樣有研究打疫苗後抗體水平的中大呼吸系統科講座教授許樹昌表示,打復必泰疫苗者的抗體水平是較科興高,但這只反映負責產生抗體的B細胞反應,但兩種疫苗都能刺激負責攻擊病原的T細胞反應。"
即係點?
保護能力差好遠?

引用:
原帖由 义電機 於 2021-6-20 07:35 PM 發表
BNT同科興藥效有幾耐都未知
可能年年要打
或打改良版防變種
所以都無乜所謂
可以講係一定唔止兩針,
咁你選用咗幾十年既滅活技術定新技術mrna??
不過都唔怕,混針應該都係未來抗疫方法之一,打乜都好一定要打針!

二五昌報告,等如廢話

我今早已講在相關報導

當然
某些網軍
打手

必然不接受
又要死呃

咁高做乜嘢! 難道係補品嗎? 有適當嘅抗體就好啦, 咁L貪心,小心幾十年後病變呀。 

當然
好快又有網軍
]扮專家,扮科學家
話滅活疫苗幾好點好

狗up 當祕級
狗up 當科學

笑撚死

你點邊大學畢業?
乜野學歷?
報上來先扮專家啦?
ok?
DLLM

引用:
原帖由 behappy1997 於 2021-6-20 07:58 PM 發表
咁高做乜嘢! 難道係補品嗎? 有適當嘅抗體就好啦, 咁L貪心,小心幾十年後病變呀。 
https://www.hk01.com/即時國際/626108/新冠肺炎-泰國研究-接種第二劑科興疫苗四週後抗體產生率逾99

呢到好多人話自己是專家
自己懂科學

乜野來頭呢?
哈佛PHD 畢業?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]