• 瀏覽: 10,988
  • 回覆: 35
吉鴻昌坐着被處決:我為抗日而死 不能跪下挨槍!!!

“恨不抗日死,留作今日羞……”身披斗篷的吉鴻昌將軍青松般傲然而立,手持一根枯樹枝,在刑場的雪地上寫下氣吞山河絕命詩——

1895年,吉鴻昌出生于河南扶溝的一戶貧苦農民家庭。18歲那年,一腔熱血的吉鴻昌,應募參加馮玉祥的軍隊。在討伐復辟和反對直奉聯軍的烽火戰場上,他帶頭衝殺、屢立戰功,從士兵逐步升至軍長。
吉鴻昌率領的部隊佩戴着白底紅邊臂章,上寫“不擾民,真愛民,誓死救國”。1928年,吉鴻昌率部到甘肅平息叛亂。當時收編下來的一些部隊軍紀敗壞,淫掠百姓。吉鴻昌拍案而起,按軍法槍決了十多名首惡分子,三軍震動。

1930年10月,吉鴻昌接受蔣介石收編,任第22路軍總指揮兼第30師師長,奉命“圍剿”鄂豫皖革命根據地。當時日本強盜正欲蠶食中國,吉鴻昌堅決反對“中國人打中國人”,對“圍剿”紅軍態度消極。1931年8月,他被蔣介石解除兵權,強令出國“考察”。

淞滬抗戰爆發后,吉鴻昌秘密回國。1932年秋,他在北平加入中國共產黨。1933年,吉鴻昌等籌組察哈爾民眾抗日同盟軍,他毀家紓難,變賣房產購買槍械。吉鴻昌等率部連克康保、寶昌、沽源、多倫四縣,殺傷敵千餘人,將日軍驅出察境,聲威大震。9月,部隊進入平北山區,陷入敵軍重圍。

1934年11月24日,蔣介石密電北平軍分會,下令對吉鴻昌就地槍決。就義前,吉鴻昌對特務們說:“我為抗日而死,不能跪下挨槍,我死了也不能倒下!給我拿個椅子來,我得坐着死!”
椅子搬來了,吉鴻昌面對槍口坐定。行刑的特務被他的凜然正氣震懾住,用顫抖的手舉起了槍。
槍聲響了,吉鴻昌仰靠在椅子上英勇就義,時年39歲。

http://www.chinanews.com/mil/2015/05-22/7294793.shtml

蔣介石咁樣同日本裡應外合, 怪不得國軍20萬大軍對5000日本侵華軍, 都會被打敗.

台灣仔, 你地阿祖蔣介石係大漢奸, 唔怪得你地都咁漢奸啦. 

出來解釋下吧!!

看到當年咁多抗日英雄都被蔣介石害死, 慘

如唔係張學良當年縛蔣講數, 聯共軍先對抗日軍才處理內鬥, 中國真係好大機會被日本成功侵佔, 到時更死得人多

國民黨你這漢奸黨, 枉你仲有面生存, 害死咁多中國人的黨, 好應該要謝罪及解散!!

日本在國民黨守護下, 殺了3500萬中國人, 但蔣介石郤一口唔洗日本賠償, 仲聯同大班日本軍所謂守衛去台灣..任佢在台大肆強姦台女.

怎睇當時蔣介石唔要日軍賠償, 背後的原因好可疑喎

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-6-19 08:59 AM 發表
吉鴻昌坐着被處決:我為抗日而死 不能跪下挨槍!!!

“恨不抗日死,留作今日羞……”身披斗篷的吉鴻昌將軍青松般傲然而立,手持一根枯樹枝,在刑場的雪地上寫下氣吞山河絕命詩——

1895年,吉鴻昌出生于河南扶溝的一戶貧苦農民家庭。18歲那年,一腔熱血的吉鴻昌,應募參加馮玉祥的軍隊。在討伐復辟和反對直奉聯軍的烽火戰場上,他帶頭衝殺、屢立戰功,從士兵逐步升至軍長。
吉鴻昌率領的部隊佩戴着白底紅 ...
國民黨只識內鬥

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-6-19 09:33 AM 發表
日本在國民黨守護下, 殺了3500萬中國人, 但蔣介石郤一口唔洗日本賠償, 仲聯同大班日本軍所謂守衛去台灣..任佢在台大肆強姦台女.

怎睇當時蔣介石唔要日軍賠償, 背後的原因好可疑喎
我估係日笨同美國傾掂數,滷味叫老蔣不用賠

堂凱申 一直都有同日本和談
條件就係中華非日區唯一政權

點知跑出個汪精衞,日本仔冇再show 佢,同時轉向東南亞

蔣只會賣國!!! 

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-6-19 09:00 AM 發表
台灣仔, 你地阿祖蔣介石係大漢奸, 唔怪得你地都咁漢奸啦. 

出來解釋下吧!!
台灣人而家都唔認蔣光頭喎!只認蔡豬鼻!

同一班軍入,入咗解放軍,戰力up 1000%

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2021-6-20 00:58 發表

台灣人而家都唔認蔣光頭喎!只認蔡豬鼻!
光頭可以把老婆送給白皮任砌,一介草民又算什麼?

引用:
原帖由 大林林 於 2021-6-19 10:21 PM 發表

國民黨只識內鬥
佢當年似做緊日本的傀儡, 唔去打日本仔, 而係專殺那班專打日本仔的國軍喎

同而家民進黨一進, 唔去真抗疫, 而係專針對那班偷打疫苗的喎.
台灣友原來係真黐, 後前台灣打手話中國人唔敢打外人, 只敢自己人打自己人, 原來係只形容緊佢地台灣省班人

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2021-6-20 02:31 AM 發表
同一班軍入,入咗解放軍,戰力up 1000%
呢D咪係當年蔣光頭出賣中國人的證明囉, 好似守衛南京城, 保護中國人的職責係個個國軍將領你卸我卸, 最後只剩係人都話佢廢的唐智生這白痴來領軍,
攪到自己鑿毀自己退跟的船, 自己城樓上的軍人開槍盲射在樓下的中國守軍, 軍人擸南京國寶走先, 留南京城內巿民留後, 手無寸鉄, 幫佢地捱刀............

國民黨根本就係一班害中國人的趴街
而家更害中國不能統一

918日本入侵東北蔣介石命令張學良不抵抗,白白將東北奉送

引用:
原帖由 laisi2 於 2021-6-20 09:15 AM 發表
831日本入侵東北蔣介石命令張學良不抵抗,白白將東北奉送
吓!!!

所以蔣介石根本就係個不折不扣的大漢奸
所以共產黨就應該要出現, 否則

中國冇共產黨, 就會因國民黨做傀儡, 俾日本完全食咗

中國人欠向共產黨一句多謝!!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]