• 瀏覽: 69,501
  • 回覆: 739
  • 追帖: 1
+46
國安處昨天(17)搜查蘋果日報大樓、拘捕壹傳媒及《蘋果日報》五名高層後,報紙今天(18日)如常出版,並加印至 50 萬份。凌晨時份,近 2000 份《蘋果日報》送抵旺角亞皆老街的報攤,有市民「提早」落街等候,希望購買第一份《蘋果日報》,以表支持。

報攤老闆表示,平日只會要 80 份《蘋果日報》,但今天卻訂了 1800 份《蘋果》,相信可以全數賣出。市民陳先生特意駕車來到旺角報攤買 50 份《蘋果》,他指是怕會下雨,弄濕報紙,所以駕車來。陳指「做得幾多得幾多,希望蘋果的記者唔好被黑暗的勢力籠罩,即使是無聲發現也可的,只要心仍在,大家都會明白。

第一位買到第一份《蘋果日報》的市民 Calvin 指,約凌晨 12 時到達這個報紙檔,他說自己住附近,剛才從傳媒報道,得悉首批報紙已到檔攤,於是趕緊前來購買。Calvin 指,這次是他自己的印象中,警方首次拘捕新聞工作者、亦第一次有法庭手令查新聞,「點都要出嚟支持發聲;李桂華、李家超話要同佢哋割蓆,我哋唔應該畀佢嚇親。買得多一份得一份。」

有市民買了多份《蘋果》;潘先生在凌晨買了 10 份《蘋果日報》,他說:「10 份報紙算啲咩,都係畀錢啫」他指蘋果日報的編採人員更值得敬重,希望他們繼續「畀心機」,「keep 住就ok」。他又指不會叫「蘋果人」加油,「未盡力先講加油,知道佢盡咗力就唔使了」。其後阿木台灣麵老闆到場,購買 100 份《蘋果》。

於旺角附近食肆工作的李先生,則受老闆所託購入 20 份《蘋果》,他指未知公司會派發報章還是放在食肆內讓食客傳閱,「依家時勢都唔可以評論太多、在心中,依家發生咩事,大家唔可以講。面對香港依家的情況,要做相應的行動、作微小的聲音。」他又感謝《蘋果日報》一直堅持與港人同行。

要長期作戰
仲要幫襯報紙檔先

新聞來源連結:
https://beta.thestandnews.com/society/國安拘蘋果高層-蘋果日報-凌晨送抵旺角-報攤-超額認購-逾-20-倍-市民駕跑車-掃-蘋果

引用:
原帖由 pkpc 於 2021-6-18 02:09 AM 發表
國安處昨天(17)搜查蘋果日報大樓、拘捕壹傳媒及《蘋果日報》五名高層後,報紙今天(18日)如常出版,並加印至 50 萬份。凌晨時份,近 2000 份《蘋果日報》送抵旺角亞皆老街的報攤,有市民「提早」落街等候,希望購買第一份《蘋果日報》,以表支持。

報攤老闆表示,平日只會要 80 份《蘋果日報》,但今天卻訂了 1800 份《蘋果》,相信可以全數賣出。市民陳先生特意駕車來到旺角報攤買 50 份《 ...
我買10萬份!
有無折扣?

買一份做記念都好喎。

引用:
原帖由 pkpc 於 2021-6-18 02:09 AM 發表

報攤老闆表示,平日只會要 80 份《蘋果日報》,但今天卻訂了 1800 份《蘋果》,相信可以全數賣出。市民陳先生特意駕車來到旺角報攤買 50 份《 ...
好囉,黃人曱甴繼續倒錢落,即係減少貢獻俾英國,又削弱其他黃店生存能力,再過多一年半載,黃色經濟圈唔打都自殘

本來黃人既錢就真系話L知佢地點洗,只系佢地超買廢紙就對唔住個地球,就要D7佢地呢D ON9仔行為。

傳聞班黃屍曱甴驚到標晒尿賴晒屎止唔到瀉,要掃多D貨來抹屁股

買張廢紙比錢平果凍結返資金,比反政府市民得益,阿爺國安法好野!

平果只係信息戰鬥軍營!
記協先係信息戰鬥軍中心!
成班信息戰鬥部隊成日話自己做新聞!
3歲小孩都知真正新聞記者係報道事實而唔係老作假新聞!
你班信息戰鬥部隊不斷老作假新聞,即講大話騸動就已經無資格當記者(小學生都知唔岩啦!你會唔知唔識咪?)
如果講大話老作假信息攻擊指定目標,更加係國安法目標打擊既信息戰鬥人員!
你班垃粹豬柒信息戰鬥軍食屎啦!
唔好再呃人話你地係報道事實既假記者啦!
咁大個大話連3歲小孩都唔信啦!
今次完美滅去垃粹豬柒信息戰鬥軍營,真係可喜可賀!
阿爺國安法又救了香港市民了!

之前喲黑作軍記好襯早同警方備案老作假信息,什麼爆眼女,什麼港鐵站事件,等等....好從實招來!唔係就殺光你班垃粹豬柒信息戰鬥部隊囉!

引用:

黃人曱甴繼續倒錢落

附件

180100374_146649640755105_259882417489961365_n.jpg(50.07 KB)

記住要日日買,唔好又3分鐘熱度

幾個都300份、300份咁掃
邊夠佢地搶呀

on9

之前肥佬被捕咪又話買爆。

點之咪又係1日貨仔,買夠3個月再吹啦。

早唔買,遲唔買,等就執粒先買,好野

仆街肥佬黎有咁耐風流有咁耐折撚墮就梗㗎啦, 賺盡香港人錢卻將香港攪到烏煙瘴氣, 夾撚埋戴教獸攪佔中攪反修例將班年輕人推落無底深淵,濕九樓主你幫毒果點吹點博同情都冇撚用, 天作孽猶可憐, 但自作孽肯定係抵撚死, 肥佬黎同毒果注定氣數已盡, 係爭戴耀廷幾時會一死以謝天下

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2021-6-18 02:12 AM 發表

我買10萬份!
有無折扣?
我唔知,我只知警察死全家

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]