• 瀏覽: 78,779
  • 回覆: 708
  • 追帖: 2
+10
點解覺得好似之前「台灣話泰國唔比AZ疫苗出口,之後被泰國反駁話冇咁嘅事」一樣的新聞報導呢?

冇所謂

香討好多愛國愛黨維穏同志,日日不停鬧人漢奸
不過自己打復必泰,又勝

一定要去 發角 旅行?  唔歡迎咪算

中國疫苗未認可,無咩關係,
瓜的係你自己法佬

無所謂, 這時間歐洲國家的疫情都未完全受控, 仲爆發緊, 莫講話未認可大陸疫苗, 就算認可都冇乜大陸遊客願意出國玩.
歐盟唔認可大陸疫苗, 大陸同樣唔認可歐美疫苗, 這是雙向的

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-6-16 10:52 AM 發表
唉吔~點解咁既
藍媒一直在吹法國政苦是親戚
邊個媒體吹過法國是親戚?毒果定係臘腸?

引用:
原帖由 神殿老子 於 2021-6-16 11:00 AM 發表

法國唔想要中國遊客冇所謂喎
唔止大陸客,仲有好多東南亞或非洲及南美洲遊客,雖然呢班遊客未必係豪客,但數目相當龐大,山大斬埋有柴。

引用:
原帖由 傅満洲 於 2021-6-16 11:05 AM 發表
香討好多愛國愛黨維穏同志,日日不停鬧人漢奸
不過自己打復必泰,又勝
用幻想與夢想 編織那遠大理想

好快會改變政策,皆因錢作怪。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-6-16 11:02 AM 發表

J.P.Morgan 出咗個研究報告。 第一幅圖係打國產(國藥)疫苗國家,第二幅圖係西方 (輝瑞、Moderna, 阿斯利康) 國家。  一個起勢打疫情不降反升,另一個就見效快!

曉揀囉呵?

美國現在每日一兩萬的新確診個案,英國每日幾千新確診個案,你同我講佢地疫苗見效快?

討厭將防疫政治化! 病毒唔理你係乜人, 若能抗疫就係好藥, 係政治最麻煩

台萍唔係摺埋咩

引用:
原帖由 sheung1009 於 2021-6-16 11:01 AM 發表
沒所謂,自己玩自己的政治政策。

旅遊業是全世界都搶的經濟收入來源,中國是全世界最大的旅遊國家,禁止這個只有損失而已。
這政策,得益的是美國(藥廠),損失的是法國人,這正正是經濟白痴的表現。

這樣看來,民主選舉只有選出白痴,或者是賣國者(受藥廠賄賂)而已。
藥廠賄賂?你講呢間?

"科興生物行賄黑歷史

不過,鑑於科興生物過去的「黑歷史」,國際均對其疫苗特別謹慎。科興生物曾捲入當年中國藥物部門的賄賂案,2016年科興生物創始人兼首席執行長尹衛東,承認曾在2002年到2011年間,以55萬餘人民幣行賄藥物監管官員尹紅章及其妻子,以加快審批科興生物研發的甲型肝炎、禽流感、甲型流感等的疫苗。

據尹衛東當時稱,這是官員主動向他索錢,他無法拒絕這要求。

主犯尹紅章同年被判處10年徒刑,尹衛東則因作為證人與檢察院合作,免於起訴。尹衛東今天仍然是科興生物的掌舵人,主導新冠疫苗的研發。

早年中國國內藥物監管混亂貪腐,前國家食品藥品監督管理局局長鄭筱萸,在2007年因被揭收受巨額賄款,容許假藥流出市面造成多人死亡,被判處死刑。事件至今雖然已逾十年,但事件餘波延續,成為中國研發和製藥在國際上的污點。"

又話疫苗獲得譚德賽認可既?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]