• 瀏覽: 47,486
  • 回覆: 133
+2
引用:
原帖由 大大力誰人 於 2021-6-15 11:05 AM 發表
沙田大涌橋路前日發生嚴重車禍,造成一死七傷。三十三歲私家車女司機因涉嫌危險駕駛導致他人死亡被捕,昨日獲准保釋候查。據悉,她剛結束暫准駕駛導致他人死亡被捕,昨日獲准保釋候查。據悉,她剛結束暫准駕駛期即所謂「甩P牌」,或因看錯燈號發生意外。消息又指,事發時有一輛黑色私家車先衝燈直駛,該私家車三十歲女司機已自行到警署,警方向其發出擬控告通知書,會作進一步調查。

https://static.stheadline.com/stheadline/news_res/2021/06/15/525481/i_640x214_043185102.jpg ...
等間有公事, 之後去左英國/呆蛙, 一去不反
反正下個月才報到, 大把時間走佬

涉事仆街司機嚴重危害道路安全,搞出人命,仲可以保釋。

引用:
原帖由 d981142 於 2021-6-15 12:27 PM 發表

咩年代啊?仲性別歧視
個人行為同性別有咩開係?
成日都有男司機撞死人,又諗住點賴?
你咁樣問,佢真係口啞啞喎,佢仲要扮到好有見地咁,呢啲是什麼邏輯

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-6-15 12:01 PM 發表

踎L硬.
2/3年走唔甩。

引用:
原帖由 d981142 於 2021-6-15 12:27 PM 發表

咩年代啊?仲性別歧視
個人行為同性別有咩開係?
成日都有男司機撞死人,又諗住點賴?
最近有跑車凌晨喺油麻地撞車,乘客死咗,司機係男人,好似冇人討論佢嘅性別。

引用:
原帖由 4player 於 2021-6-15 01:14 PM 發表
想問下死者家屬能否向涉事司機民事索償?還是只有claim保險?
完成刑事審訊後,死者家屬自可向女司機進行民事索償;

另,保險公司因第三者保險就一定要賠,但小巴司機唔扣安全帶,保險公司/女司機責任大減,賠償亦會大幅減少。

引用:
原帖由 Kati21 於 2021-6-15 12:06 PM 發表
一向覺得女人駕駛機械無男人咁好,尤其啲危急位,女人通常無咁淡定處理。 所以我見到小巴/的士/巴士係女司機都唔會上。 有冇見過幾多個女人揸大貨車?揸飛機?點解有啲機械男人先可以揸。
你有冇統計統資料,唔好噏得就嗡,聽講交通意外絶大部份都係男司機喎,你好似性別歧視喎

燈號也能看錯?沒睡醒嗎

引用:
原帖由 Kati21 於 2021-6-15 12:06 PM 發表
一向覺得女人駕駛機械無男人咁好,尤其啲危急位,女人通常無咁淡定處理。 所以我見到小巴/的士/巴士係女司機都唔會上。 有冇見過幾多個女人揸大貨車?揸飛機?點解有啲機械男人先可以揸。
什麼年代呀,性別歧視喎。大部分男司機都係上左年級中年以上。其中因為以前入行男人多,男主外,女人少做啫,係歷史同社會問題現象,同女性性格沒太多關係。我成日搭的士都係女司機啦,巴士偶爾都見到。相反女司機脾氣比較溫和冇咁暴躁情緒仲穩定,仲少啲交通意外啦!

RIP🙏

明顯嚴重違駕,咁都可保釋?

唔識路就唔好開車開咁快啦, 害人害己

引用:
原帖由 一球定輸贏 於 2021-6-15 14:31 發表

你有冇統計統資料,唔好噏得就嗡,聽講交通意外絶大部份都係男司機喎,你好似性別歧視喎
低能,你有冇讀統計學ga? 100個司機95個以上係男性,咁男女司機意外比例應該係19:1. 如果男司機意外只係多10倍,都表示女司機危險好多。

兩樣野要講:
1. 女司機應該要釘牌, 始終殺左人~
2. 小巴司機都57歲人, 已經做左半世人...仲未學懂用安全帶?~

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]