• 瀏覽: 79,825
  • 回覆: 369
+23
簡單來說..........香港大西北..........元朗.....天水圍........東涌及屯門等地區....!!

引用:
原帖由 snooboy 於 2021-6-15 01:37 PM 發表
你睇美領法領英領無撤走人員就知真定假啦

😉
無錯, 同d反中白痴一貫“作”風, 吹完一輪, 都係踢都唔走...

引用:
原帖由 小朋友JJ 於 14-6-2021 07:39 PM 發表
美國又想潑污水給中國, 將來日本的核廢水污染其它國家, 美國就會屈是中國隱瞞核輻射泄漏
菅義偉因排放核廢水受千夫所指,在G7上向拜登求助 ........ 於是爆出呢單新聞,幫日本轉移視線?

美狗又抹黑,日本狗核污染你不反?

幾時先肯講日本核廢水事件呀?麝鼠一鍋狼狽為奸

美狗應該做戲做全套, 立即撤走領事館及僑民嘛

單野上個月,都講明0級事故,即係冇風險,幅射超標天文台都驗到啦,隔左成個月先攞黎講?老美真係搞笑

引用:
原帖由 冬眠捉樓主 於 2021-6-15 04:11 PM 發表
幾時先肯講日本核廢水事件呀?麝鼠一鍋狼狽為奸
美狗好明顯是想借這個大話為日本倒輻射水入海合理化.

法國同中國不嬲friend底,呢間法國核電公司仲要在大陸好多生意,唔止做一瓣。居然唔怕得罪中共,去美國求救兩次,好明顯中共唔聽佢支笛,唔肯停產檢查。如非大獲,點會反面式爆大獲?以後仲點合作?而中共的做法是先將個上限提升一倍,但短時間內,個洩漏升到新上限的九成,即是代表好撚大獲。但咁大獲都唔停產,是因乜解究? 中共話呢類洩漏行內常見,既然咁常見,點解呢個point說服唔到法國佬?最可怕是習近平的批示,並不是要安全至上、人民生命第一,而是「為百年黨慶製造有利氛圍」!咁下面d官,就算大獲都只能上報話冇事,最後就爆大獲,這不就是年半前武漢的翻版嗎?

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2021-6-15 03:39 AM 發表

日本核廢水問題再大,美國都不會譴責,因為大家是盟友,而中國核電未出現嚴重事故,美國就已經在任意指指點點,妄加指責,這被稱之為言論自由。
因為米國害怕了。。。

前段時間中國發射太空站核心倉都趁機炒作一波中國危險。

豬柒開大會之後, 就立即有這類抺黑中傷中國核電廠的消息... 日本戰犯國為了轉移福島核電廠倒核污水的視線, 應該比了不少著數美國早拜山了... 美媒愛講大話, 不是秘密同新聞了...

今時今日, 如果核電廠有任何核洩漏的話, 應該周邊地區的監察器狂響不停了... 不單止國內有監測, 香港和澳門也有監測, 那可能不知道...

米國係想利用核電技術限制,令呢個電廠停機,影響中國嘅工業生產。

米國已經去無所不用其極嘅地步。

引用:
原帖由 桃花賭主 於 2021-6-15 04:50 PM 發表
法國同中國不嬲friend底,呢間法國核電公司仲要在大陸好多生意,唔止做一瓣。居然唔怕得罪中共,去美國求救兩次,好明顯中共唔聽佢支笛,唔肯停產檢查。如非大獲,點會反面式爆大獲?以後仲點合作?而中共的做法是先將個上限提升一倍,但短時間內,個洩漏升到新上限的九成,即是代表好撚大獲。但咁大獲都唔停產,是因乜解究? 中共話呢類洩漏行內常見,既然咁常見,點解呢個point說服唔到法國佬?最可怕是習近平的批示 ...
法馬通係尋求美國商務部豁免,因為中廣核2019年被列入美國實體清單

若果法馬通協助台山核電廠,當中若有技術與美國有關,就要申請豁免,規例中可獲得豁免嘅理由就係要有即時威脅,所以法馬通就以此申請

https://www.nytimes.com/2021/06/14/business/china-nuclear-power-problem.html
...CGN, the Chinese nuclear company, is on the U.S. Commerce Department’s so-called Entity List of foreign enterprises with which American companies are forbidden to do business.

As part of the request for advice, Framatome asked the United States to waive its limits on nuclear assistance to China on the basis that it met a legal test of an “immediate radiological threat,” the report said.

引用:
原帖由 桃花賭主 於 2021-6-15 04:50 PM 發表
法國同中國不嬲friend底,呢間法國核電公司仲要在大陸好多生意,唔止做一瓣。居然唔怕得罪中共,去美國求救兩次,好明顯中共唔聽佢支笛,唔肯停產檢查。如非大獲,點會反面式爆大獲?以後仲點合作?而中共的做法是先將個上限提升一倍,但短時間內,個洩漏升到新上限的九成,即是代表好撚大獲。但咁大獲都唔停產,是因乜解究? 中共話呢類洩漏行內常見,既然咁常見,點解呢個point說服唔到法國佬?最可怕是習近平的批示 ...
咁你去揾啲數據出嚟畀大家睇下,原先嘅上限係幾多?國際標準安全值係幾多。

間電廠真係危險肯定會停機,從今次疫情就睇得出,全世界只有中國先係最關心人命。

仲要學人將字加黑,就係7到冇人有~

引用:
原帖由 hwwong 於 15-6-2021 17:01 發表
豬柒開大會之後, 就立即有這類抺黑中傷中國核電廠的消息... 日本戰犯國為了轉移福島核電廠倒核污水的視線, 應該比了不少著數美國早拜山了... 美媒愛講大話, 不是秘密同新聞了...

今時今日, 如果核電廠有任何核洩漏的話, 應該周邊地區的監察器狂響不停了... 不單止國內有監測, 香港和澳門也有監測, 那可能不知道...
他們不是愛說謊言,他們只是對自己在科技、科學、工業和政制上過去的優越成就感到十分自信,所以對外永遠是陰謀言論。又或者根本是他們對其他國家作壞太多,略奪資源之心太嚴重,變得害怕被那些國家清算,所以對外言論總是陰謀論作為起始。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]