• 瀏覽: 652
  • 回覆: 12
+2
全港約24萬名12至15歲青少年即日起可接種「復必泰」疫苗。有專家指青少年接種後副作用與成年人相若,提醒五日內不宜進行劇烈運動。

將軍澳體育館的接種中心,有家長帶同子女來接種。

徐同學說:「政府一放寬12歲就即刻打,因為都有活動要玩,雖然見到電視報道有很多問題出現,但都覺得雖然問題出現,如果疫苗保護自己和家人,都願意去打。」

在中山紀念公園體育館的接種中心,有將到加拿大讀書的15歲學生稱,趁上機前來接種首劑疫苗,到當地才注射第二劑。

關同學稱:「我見家人打了都沒甚麼事,所以我都打,覺得幸運,臨上機前一日可以接種疫苗,安全一點。」

有家長陪同15歲女兒打針,稱是女兒決定接種,又認為毋須等到月底外展隊到學校接種。

李先生認為:「我們一家人都已接種了,是欠我的女兒未夠16歲,所以今天第一日就來打。當然跟學校安排是可以,但我不想增加政府的負擔,其實這個是公民責任,自己做到的事就做。」

12至15歲青少年來接種須帶同家長同意書到場,同意書可於政府的專題網站下載或中心現場亦有提供。

有政府專家顧問表示,青少年接種疫苗後副作用與成年人相若。對於外國有數據顯示,較多年輕男性出現輕微心肌炎,他建議要留意接種後一周情況。

中大呼吸系統科講座教授許樹昌表示:「主要徵狀心口不舒服、疼痛或輕微氣喘等,都是打針後四日內發生,第二針的機率比第一針高。如果小朋友打完後,接著五至七天最好避免劇烈運動。暫時在以色列和美國個案都是輕微心肌炎,很快會自行痊癒。」

他說如果有心口痛或氣喘要盡快求醫。

一名家長表明唔想等待月尾喺學校打疫苗,今日就去打,因為這是公民責任

香港多啲呢啲家長就社會安寧了

新聞來源連結:

http://news.tvb.com/local/60c6e28f335d1902222d2f6a

唉!
年輕人相信泛民陣營的思維
一定認為疫苗係政府的陰謀
抽取佢哋DNA,複製佢哋做壞事
更植入晶片追蹤他們 ....

引用:
原帖由 terada 於 2021-6-14 05:18 PM 發表
唉!
年輕人相信泛民陣營的思維
一定認為疫苗係政府的陰謀
抽取佢哋DNA,複製佢哋做壞事
更植入晶片追蹤他們 ....
所以香港人真係好多都好L笨,眼光只肯望香港呢個井,唔會睇吓老尾已經80%打咗疫苗,已經開始解除口罩令

香港人快打疫苗,不要學台灣,臨死才打疫苗,有鬼用!

學生都開始接種疫苗

教師們你地很打未

引用:
原帖由 普通話太難學 於 2021-6-14 06:04 PM 發表
香港人快打疫苗,不要學台灣,臨死才打疫苗,有鬼用!
我真係唔想相信香港人真係好井蛙

引用:
原帖由 做乜很 於 2021-6-14 05:11 PM 發表
全港約24萬名12至15歲青少年即日起可接種「復必泰」疫苗。有專家指青少年接種後副作用與成年人相若,提醒五日內不宜進行劇烈運動。

徐同學說:「政府一放寬12歲就即刻打,因為都有活動要玩,雖然見到電視報道有很多問題出現,但都覺得雖然問題出現,如果疫苗保護自己和家人,都願意去打。」

在中山紀念公園體育館的接種中心,有將到加拿大讀書的15歲學生稱,趁 ...
今日tvb訪問D人都正常好多

床上運動做唔做得?

引用:
原帖由 做乜很 於 2021-6-14 05:11 PM 發表

在中山紀念公園體育館的接種中心,有將到加拿大讀書的15歲學生稱,趁 ...
“接著五至七天最好避免劇烈運動”

其實佢有無講大少少?因為有D人,你話七日唔可以運動,佢就可能第八日走去運動,咁會不會有事?

其實再講多幾日,例如講十日,比D緩衝,是否好D?

引用:
原帖由 揚州炒旦 於 2021-6-14 06:34 PM 發表
床上運動做唔做得?
唔好劇烈咪得囉

今日肯去打疫苗嘅都係正常人嚟

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-6-14 06:36 PM 發表

“接著五至七天最好避免劇烈運動”

其實佢有無講大少少?因為有D人,你話七日唔可以運動,佢就可能第八日走去運動,咁會不會有事?

其實再講多幾日,例如講十日,比D緩衝,是否好D?
香港人唔好咁多擔憂啦,香港人出出生到少年不知打咗幾多次疫苗了。
喺老尾,可以喺Walmart、一般藥房就打到疫苗,佢哋明白打疫苗就會有短期過敏,好很正常的

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]