• 瀏覽: 84,816
  • 回覆: 12
+8
引用:
原帖由 惡神叢雲劾 於 2021-6-14 09:49 PM 發表

鞭唔鞭屍都好 小巴司機係衝黃燈 可以係無錯 但係你希望你親人坐車司機全部衝黃燈?
職業司機 都應該正視安全帶嘅使用及保護全車乘客嘅安全!
唔係話 死咗 所以大家唔好講唔好提 
可能下次全小巴乘客死哂 係好事?
你睇吓另一個 post 小巴司機旁邊黑色車司機已經出咗嚟講小巴司機當時無衝燈,係綠燈過,好多人可能會對小巴司機/職業司機有偏見,我唔敢話佢哋個個駕駛態度都好,但係呢單野,事實就係事實

#311 & #321

https://m.discuss.com.hk/index.p ... ;extra=&page=21

附件

09EEDF42-9792-44CA-B82A-895B149C0080.jpeg(142.1 KB)

7E445DC1-DD12-4754-8C8A-64B3898D77E8.jpeg(99.98 KB)

引用:
原帖由 siuhung 於 2021-6-14 10:05 PM 發表
即係點?果兩個誤會燈號而衝燈嘅司機咪跟箭嘴向前行囉,冇錯呀!
總之呢,睇返條片,小巴司機是真的開太快,隔離架車見到有車就識停,不過亦阻礙了小巴司機的視線,於是小巴就繼續開;我就唔明個小巴司機,大直路都有人話睇唔到前面架黑色車橫過喎,都唔醒水收油,小巴司機應該係見黃燈就踩油過啦,所以先咁快,結果比人一撞就反!
自己睇

附件

2313404A-ED81-40B5-AB7D-A06EEA076BA4.jpeg(99.98 KB)

0E2BBD9F-FC95-4DEA-8C97-AA4AADA7C7C6.jpeg(142.1 KB)

引用:
原帖由 siuhung 於 2021-6-14 10:05 PM 發表
即係點?果兩個誤會燈號而衝燈嘅司機咪跟箭嘴向前行囉,冇錯呀!
總之呢,睇返條片,小巴司機是真的開太快,隔離架車見到有車就識停,不過亦阻礙了小巴司機的視線,於是小巴就繼續開;我就唔明個小巴司機,大直路都有人話睇唔到前面架黑色車橫過喎,都唔醒水收油,小巴司機應該係見黃燈就踩油過啦,所以先咁快,結果比人一撞就反!
佢兩個衝燈你都話佢無錯,衝燈撞死人都無錯,跟交通燈指示行無辜被攔腰撞死嗰個就錯,你呢d 思維真係無得頂

附件

2B5E07D5-EB39-4277-A57B-282379235323.jpeg(99.98 KB)

9C9C58FB-5013-408B-ADBA-F0248076E7D4.jpeg(142.1 KB)

引用:
原帖由 大腳傳中 於 2021-6-14 11:06 PM 發表

本身唔歧視,但有冇可能女會易過考牌官?講真,女司機瀨野,大多都係衰基本野,youtube上面好多片有得睇
只係有d 人刻意將女司機發生嘅意外做一d 片出嚟,你有冇見有人會刻意咁做啲男司機撞車片或者討論嘅時候刻意強調撞車嗰個係男司機?男人揸車係咪唔會撞車?係咪無男人撞車?你或者無性別岐視,但其他人有

引用:
原帖由 cancan 於 2021-6-14 11:49 PM 發表

黑色車有叫佢跟住咩?
軚盤喺佢手,跟唔跟唔係自己判斷嘅咩?
又唔見右邊線架車又跟?
又唔見後面架車又跟?

引用:
原帖由 kerryyuen 於 2021-6-15 12:18 AM 發表

香港好得意,嗌口號,非法集會不可保釋,但撞死人可以保釋
兩樣野,法律觀點好唔同,意圖動機完全唔同

引用:
原帖由 23337799 於 2021-6-15 12:56 AM 發表

女人做乜都吾得,你睇下林鄭,佢地都係返屋企等人養算
女人最叻就係生咗你

引用:
原帖由 cancan 於 2021-6-15 01:41 AM 發表

咁我覺得佢自首承認衝燈都好嘅
因為有埋佢,呢單撞死人意外成件事會比較完整,咁先可以幫死者拿一個公道

我諗佢喺呢單交通意外算係協助警方調查嘅證人而唔係被告囉
佢被告嘅係違反交通規則?
法律上良心上都要出嚟面對啦

引用:
原帖由 Mimimoore 於 2021-6-15 03:46 AM 發表
原來沙地阿拉伯以前禁止女性揸車係啱架
佢哋仲禁女人好多野,又要蒙面,一夫多妻全部都係啱架?!仲有有d 人好響往嘅西方國家,女權好高喎,咁又點呢?佢哋又咁岐視女人,同時又咁響往西方國家,又公平又民主,公平係apply 落所有人到,包括男人女人,如果覺得女人應該要低一等嘅,咁就唔係公平……… 哎哎呀,呢d人咁雙重標準會唔會精神分裂呀?!

引用:
原帖由 pro2 於 2021-6-15 07:18 AM 發表
系馬路揸車吾係玩玩下架認真D啦……唉,真係吾知講咩好
同意

引用:
原帖由 HKGPRC 於 2021-6-15 10:18 AM 發表
不按交通規則造成人命傷亡,需要承擔責任。交通意外的發生時,大部分人是按規則行車,過程中雙眼好少到處望,只望前面,突然有人從後、從旁衝來,措手不及,讓車意外發生。為此,司機有必要在行車時(十字路口及繁忙地方),掃視左右,你要煞車前望望後鏡是否有車緊貼你的車。總之,你看到,就有機會把車減速及煞停,減少意外發生。
揸車一眼關七

引用:
原帖由 冬眠小水管 於 2021-6-15 10:35 AM 發表
私家車三條友只顧及自己!
自私冷漠冷血

引用:
原帖由 大腳傳中 於 2021-6-16 09:55 PM 發表

男既撞車,多數都係急,貪快,唔讓,其實一樣好多片,但衰基本野既真係少,女既,我睇過真係油門當迫力,入錯後波,睇錯線,睇錯燈,好多你估唔到既都有
我意思係無人會係條片強調男司機撞車,交通意外男女都會發生,任何人只要揸車出街都有機會,女人都有好多揸得好好

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]