• 瀏覽: 84,815
  • 回覆: 303
+8
引用:
原帖由 小魔怪 於 2021-6-14 05:53 PM 發表

白色架車明明見到前面有車打橫駛出,當時佢車速唔快佢唔踩油照衝出去先奇葩
係,正常見到有車,本能反應係收油剎車,但佢完全無收油/剎車反應

引用:
原帖由 Joeycky 於 2021-6-14 06:24 PM 發表
其實當黑車衝燈掠過,小巴仍未到,有無可能仍有時間見到及即刻煞車,避開尾隨的白車。
上帝的角度或者會睇到有架尾隨的白車跟住衝燈

佢幾個當日落車企埋一邊完全唔理架小巴,好似事不關己,冷漠冷血到一個點,我諗佢當時唔知自己衝燈闖大禍,以為小巴錯唔關自己事,而家知啦,白車司機應該日日以淚洗面,而個老公又後悔緊點解試車俾個老婆揸,仲要去咁唔熟路嘅地方試,嗰度對新手來講唔係易

引用:
原帖由 炎皇子孫 於 2021-6-14 06:16 PM 發表

條片睇到就等如小巴司機都睇到咩? 段片係咩角度,
小巴當時又喺邊又係咁角度呀?? 你啲人睇吓唔會睇全面, 只識單一角度去推斷
以時間推斷, 黑車衝燈時, 小巴應該仲喺幾遠, 未必睇到
嗰啲人以上帝角度去睇

引用:
原帖由 Fai10406 於 2021-6-14 07:23 PM 發表
可能看錯燈讓成意外😓,以上D留言廠,我都不明為何要禁止女人揸車?
性別岐視;大男人主義

引用:
原帖由 我要發達2015 於 2021-6-14 07:39 PM 發表
呂司機有兩種
1,超騰雞,無安全意識,無技術,無距離感
2,對自己駕駛技術過份自信(估計唔想俾人睇死自己係呂司機)
1及2都係非常危險

利申:18年職業司機
仲有第三種揸得正正常常嘅

兩隻黃💩曱甴天使司機趕住衝燈比手足扑

引用:
原帖由 plover 於 2021-6-14 07:39 PM 發表

拿,路試應該加多樣,VR模擬突發情況管理。仲有,肥佬三次路試十年不准再考。
“肥佬三次路試十年不准再考”

咁又唔好話咩10年不准再考,10年後至去重新學車考牌,個人老左10年至開始去真實咁揸車,仲難 pick up 路面情況

引用:
原帖由 Vin.Diesel 於 2021-6-14 08:44 PM 發表

一味要快, 日日都有人衝, 有d冇意, 但好多都係有心嘅
只不過未發生事咪唔驚囉

https://www.youtube.com/watch?v=yI0KFng46WQ
係,可能有d 係有心,路口細又無乜車衝燈尾可能無乜事,但呢啲咁大路口,衝燈尾都好危險唔好話衝燈,因為轉燈嗰幾秒緩衝時間唔夠過哂,另一邊嘅車已經到

引用:
原帖由 尖沙咀魷魚 於 2021-6-14 09:24 PM 發表
以後女人開車要貼F牌 讓大家避開拒😱
構成性別岐視

引用:
原帖由 mac02 於 2021-6-14 10:14 PM 發表

黃燈只係預告將會轉色啫,黃燈繼續出路口係合情合理,特別係轉黃果時司機已經睇唔見近自己果一支地面箭咀,呢個距離就算立即踩死break,部車都係肯定會突出白界之外。
黃燈係一個緩衝提示司機將要轉燈,俾時間司機預備停車

引用:
原帖由 惡神叢雲劾 於 2021-6-14 09:49 PM 發表

鞭唔鞭屍都好 小巴司機係衝黃燈 可以係無錯 但係你希望你親人坐車司機全部衝黃燈?
職業司機 都應該正視安全帶嘅使用及保護全車乘客嘅安全!
唔係話 死咗 所以大家唔好講唔好提 
可能下次全小巴乘客死哂 係好事?
你睇吓另一個 post 小巴司機旁邊黑色車司機已經出咗嚟講小巴司機當時無衝燈,係綠燈過,好多人可能會對小巴司機/職業司機有偏見,我唔敢話佢哋個個駕駛態度都好,但係呢單野,事實就係事實

#311 & #321

https://m.discuss.com.hk/index.p ... ;extra=&page=21

附件

09EEDF42-9792-44CA-B82A-895B149C0080.jpeg(142.1 KB)

7E445DC1-DD12-4754-8C8A-64B3898D77E8.jpeg(99.98 KB)

引用:
原帖由 關心唔係用口講 於 2021-6-16 05:12 PM 發表

“肥佬三次路試十年不准再考”

咁又唔好話咩10年不准再考,10年後至去重新學車考牌,個人老左10年至開始去真實咁揸車,仲難 pick up 路面情況
咁未好好攞牌lor, 香港的路面係唔適合一些人揸車GA.

引用:
原帖由 siuhung 於 2021-6-14 10:05 PM 發表
即係點?果兩個誤會燈號而衝燈嘅司機咪跟箭嘴向前行囉,冇錯呀!
總之呢,睇返條片,小巴司機是真的開太快,隔離架車見到有車就識停,不過亦阻礙了小巴司機的視線,於是小巴就繼續開;我就唔明個小巴司機,大直路都有人話睇唔到前面架黑色車橫過喎,都唔醒水收油,小巴司機應該係見黃燈就踩油過啦,所以先咁快,結果比人一撞就反!
自己睇

附件

2313404A-ED81-40B5-AB7D-A06EEA076BA4.jpeg(99.98 KB)

0E2BBD9F-FC95-4DEA-8C97-AA4AADA7C7C6.jpeg(142.1 KB)

引用:
原帖由 關心唔係用口講 於 2021-6-16 05:06 PM 發表

仲有第三種揸得正正常常嘅
可能少過10%。唔好下下用性別歧視,咁男人都冇幾個可以揸針線,做指甲美容姐。唔係強項就唔好呈強。係香港女人手車見得多,10分滿分的話,有6分的真係少過10%,8分以上可能得1%。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]