• 瀏覽: 53,497
  • 回覆: 1,290
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 旺季失控的科技 於 2021-6-14 07:45 AM 發表

我覺得林病係千古罪人,令香港社會撕裂,一上台就話大和解,反修例又跪低,婦人之仁,無大將之風,不適合做領導人。香港撕裂係已經不能補救啦。幾多朋友,家人反目,林病罪該萬死,仲想連任?所謂問責制,其實應該就係做錯野就落台,唔係賴死唔走,如果你係有能力,就唔會攪到咁衰啦,現屆政府所有官員都應該落台,搵過D有能力的人上去做!目前只有警隊新一哥做得比較稱職,其他只會推卸責任,不作為
撕裂關林鄭乜事?黃絲唔用腦有乜辦法?做咗人哋炮歡仲以為自己好醒。

熱賣及精選
引用:
原帖由 chan198999 於 2021-6-14 08:40 AM 發表

東方純粹唔喜歡林鄭🤔
明報明種地雷 玩鳩人! 第日又吊房屋政策失敗!推動年青人仇恨政府

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-6-14 06:21 AM 發表

同意 佢講事實
所以我覺得咁多個特首
最好係曾特首
無咁多麻煩野
認同

引用:
原帖由 大圍寶叔 於 2021-6-14 06:52 AM 發表

佢係幾好,仲好配合泛民嘅動作, 個幾年搞個人人冇樓住!!好到不得了!
冇樓住?我08年聽佢講去郠水圍買樓喎
果時$2300 一呎

無論發生咩事,打左幾多針,都係口罩永遠帶,抗疫無止境

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-6-14 08:39 AM 發表

事實多咗人係香港Bid地
香港建築成本高 
唔係政府可控制範圍

而且理論上官商勾結應該係盡量以低價在政府手上買地 發展商融資成本減少才有利

你不如講吓點官商勾結?發展商拎咗什麼利益?
在香港投地高低和建築成本下降都不會使樓價下降。。。

香港主要原因是香港人住屋需求極高,原因都在曾任內建屋量少有關。

當然還有些人熱愛炒樓和買樓收租,這些都影響了樓價。

其實香港是有迫切需要用郊野公園用地起樓去降低民怨和打擊炒賣樓房,但有些人總是反對。

憑咩點評

地產霸權隻手遮天之人出現了

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-6-14 06:05 AM 發表

【明報專訊】特首選舉明年3月舉行,兩任特首林鄭月娥、梁振英近日多次隔空喊話。立法會最資深議員、經民聯石禮謙接受訪時點評歷任特首的房屋政策,形容林太「有野心」,施政重點助人置業,但批評「明日大嶼是『假大空』」;梁振英有心覓地建屋,但缺乏公務員支持,而他任內「玩政治」,引發激進政治的冒起。石禮謙表示誰是下任特首都「無所謂」,「政治已經沒空間去玩」,預料下任特首將銳意發展經濟民生。

黃瓜佬出手了. ...
真係要睇實

石禮謙同首富關係密切

引用:
原帖由 fb38f1734a005d 於 2021-6-14 08:44 AM 發表

明報明種地雷 玩鳩人! 第日又吊房屋政策失敗!推動年青人仇恨政府
拖政府後腳

引用:
原帖由 marcominnie 於 2021-6-14 08:47 AM 發表

冇樓住?我08年聽佢講去郠水圍買樓喎
果時$2300 一呎
08年全球股炎。。。

樓價便不代表人人有錢買。

引用:
原帖由 大圍寶叔 於 2021-6-14 06:52 AM 發表

佢係幾好,仲好配合泛民嘅動作, 個幾年搞個人人冇樓住!!好到不得了!
配合埋地產佬,任內唔起居屋,等市民上唔到車。
再配合埋商家財團,將領滙上市,賣曬D房署商場街市,等市民只可幫襯財團。
再配合埋金融佬,整個對沖嘅MPF,揸干揸淨全港打工仔,唔使賠遣散費。
加碼配合地產佬,整個掛羊頭賣狗肉數碼港豪宅盤。

貪曾多好,香港巿民重日日都問候佢老人家添😂

引用:
原帖由 chan198999 於 2021-6-14 08:55 AM 發表

08年全球股炎。。。

樓價便不代表人人有錢買。
首期10萬渣,10萬蚊都拎唔到出嚟,果時曾特比人鬧到佢一頸血,話佢叫人去大西北住

引用:
原帖由 曲明 於 2021-6-14 08:54 AM 發表

拖政府後腳
呢條橋玩左幾十年  重有人中  吾死冇柒用

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]