• 瀏覽: 79,549
  • 回覆: 7
  • 追帖: 1
+42
引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-6-14 09:47 AM 發表

所以唔係好關曾特首事
唔知點解入佢數
深圳樓價都飛升
中國人富起來
樓價上升是好多大城市的現象,非香港獨有
只是香港升幅最大,最難負擔

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-6-14 12:21 PM 發表
明日大嶼係一定要做,如果俾人阻到林鄭,大陸直接出手就得。
明日大魚可以做
但不要一窩峰推大量土地,以免過份打擊樓價
要有足夠私樓賣地,用賣地收益補貼發展成本
公營房屋以居屋/首置為主,盡量不在那裡起公屋,以免浪費社會資源

到今日,我仍覺得,啟德起公屋是痴痴地線

引用:
原帖由 auceo 於 2021-6-14 01:44 PM 發表

第一間屋入住要廿年後
對現時香港民怨冇幚助
就是不要太快
咁快幫到邊個?
當代甲甴?廢青?

20年後,才幫到新一代愛國愛港青年

引用:
原帖由 hamchung 於 2021-6-14 02:22 PM 發表
成個香港有約7、8成市民都係住在填海地皮上,成個西九龍,將軍澳,成個沙田,港島北很多地都係填出嚟,灣仔春源街口已經係海邊,銅鑼灣怡和街電車總站已經係陸地盡頭,由此一路向東經天后廟道口,到七姊妹道,其實一路都係極窄嘅亂石灘,向東一直地太古城,西灣河筲箕灣極大面積都係靠填海,深水埗由黃商場本身起,向西邊嘅地全部填出嚟,成個跑馬地馬場開始都係填出黎,填出嚟嘅地,幅幅都有用。話假大空嘅就真on 9。
海邊填海,同海中心填海。也未必一樣
工程的難度,成本。所需的基建交通配備
是另一層次

引用:
原帖由 黃金馬3 於 2021-6-14 06:06 PM 發表

其實有樓,跟住樓再租出去供樓就知好多嘢好簡單,亦係咁嘅原因造成現時香港社會極端貧富懸殊!
其實通過高樓價,高租金,壓榨無樓者
同幾百年前地主壓榨農民,本質上分別不大

分別是政府有份得益。其他稅收可收減少
分別是業主,也不一定是大地主,也可以是一般市民

其實高樓價問題,長遠必需解決
只是過程必需是軟著陸
而不是激烈的摧毀樓價

引用:
原帖由 貓腩 於 2021-6-14 07:49 PM 發表

要等三十年
其。實如果樓價馬上大跌
得益只是2019 年上街暴動的廢青

所以香港社會
樓價
是政治問題,是財經問題,也是民生問題

問題不簡單,也不只能考慮一方的意見

引用:
原帖由 貓腩 於 2021-6-14 07:58 PM 發表

仲係度齋talk,下次,換人,分分鐘又推倒重來。

傾就幾年,傾撥款又幾年,填就幾年,直到永遠。

政府向地産商傾斜的
比較理想,是樓價停止上升
或每年只下跌2-5%

等市民收入增加,財富增加
變相,樓價不太跌,將來也變徥可負擔

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]