• 瀏覽: 42,397
  • 回覆: 18
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-6-14 06:36 AM 發表

我印象曾特首任期
無引發過大型上街事件
只是出現過一般正常遊行
個幾年市民最快樂
佢係累積民怨俾左後兩個的政府。。。搞自由行又不好好規劃地區,他對起樓最不積極,結果當時報紙大多報道成村人都窩在劏屋和自殺,結果他後來民望是低水。

熱賣及精選
引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-6-14 06:36 AM 發表

我印象曾特首任期
無引發過大型上街事件
只是出現過一般正常遊行
個幾年市民最快樂
還有就是林鄭其實和他走相同路線😂

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-6-14 07:01 AM 發表

曾特首任期一直有土地供應
當時發展局局長是777
最低水平係佢,當時俾人插到飛起。。。

當時梁振英插,曾陰權講左個名言:起咁多樓無用,香港人無需要。😂

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-6-14 07:31 AM 發表

上訴得直
事實現實社會無乜香港人憎曾特首
事實係好多人,特別係窮人憎佢。。。

因為他是令所有野都貴哂既原兇。

有錢既和業主可能會愛佢既。。。。

引用:
原帖由 fb38f1734a005d 於 2021-6-14 08:23 AM 發表

明報  比毒果入侵? 反政府反到出面 假中立! 訪問d思角失調架人   當專輯? 當初反對8萬5 搞到而家住屋問題! 而家反對大魚計劃   20年後又出現住屋問題!  人囗吾會增長架?
東方純粹唔喜歡林鄭🤔

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-6-14 08:39 AM 發表

事實多咗人係香港Bid地
香港建築成本高 
唔係政府可控制範圍

而且理論上官商勾結應該係盡量以低價在政府手上買地 發展商融資成本減少才有利

你不如講吓點官商勾結?發展商拎咗什麼利益?
在香港投地高低和建築成本下降都不會使樓價下降。。。

香港主要原因是香港人住屋需求極高,原因都在曾任內建屋量少有關。

當然還有些人熱愛炒樓和買樓收租,這些都影響了樓價。

其實香港是有迫切需要用郊野公園用地起樓去降低民怨和打擊炒賣樓房,但有些人總是反對。

引用:
原帖由 marcominnie 於 2021-6-14 08:47 AM 發表

冇樓住?我08年聽佢講去郠水圍買樓喎
果時$2300 一呎
08年全球股炎。。。

樓價便不代表人人有錢買。

引用:
原帖由 marcominnie 於 2021-6-14 08:58 AM 發表

首期10萬渣,10萬蚊都拎唔到出嚟,果時曾特比人鬧到佢一頸血,話佢叫人去大西北住
果陣時啲人覺得住城市好,而且股災應該好多市民中哂招。。。

無人敢買。

引用:
原帖由 小魔怪 於 2021-6-14 09:06 AM 發表

咁係因為佢同資本家行得很近
這亦都是原因,討好了資本家的胃口,媒體自然少插政府。。。

因為媒體都係資本家的人。

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-6-14 09:16 AM 發表

都話唔關曾事
曾任期一直有土地供應
你話而家政府收埋好多土地就話啫

最主要係香港人太有錢
政府應該只起居屋 停建公屋
將公屋戶轉去居屋戶 吸收購買力
政府應收購農地改建或再掃平村地
新界鄉紳嘈就用國安法拉佢地
反正佢地支持國安法
你有無發覺市區人無佢地咁煩?
一直都俾人話建太小,一直被人插到址火,後尾跪低增加一點建屋量,但仍然是低水平。。。

曾任內果期是一直有報道成家窩到劏房,有人二至三份打工只係為買層樓,結果死左。

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-6-14 09:23 AM 發表

土地從何來?
曾生我印象無聽過佢勾結鄉紳
無去新界酒樓食飯
當然有地產商搞晚宴,佢時常有出席。。。

後來,有期俾人話佢官商勾結,還俾人踢爆左他出席李超人既晚宴。

官商勾結係到他任內中後期時常人被報道引用。

引用:
原帖由 auceo 於 2021-6-14 09:26 AM 發表

國家同意過嗎?
這些法院搞出嚟。。。

當時中央態度係反對,結果中央出面講完。

轉頭法院話中央與他判決無關,並即話解放內地人到港。。。

所以有人懷疑是法院有心咁做,為左啖氣。

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-6-14 09:40 AM 發表

去誠哥晚宴應該無乜特別
好多人都同過誠哥食飯
而且誠哥土地儲備應該係最少
誠哥既晚宴你以為得誠哥家人??😂

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-6-14 09:49 AM 發表

晚宴多人
飯局少人
你個網名和你圖像,應該知道咩係共濟會。。。(刺客教條都有講)

李嘉誠和曾蔭權都是共濟會既人,當然還有其他地產商。(佢哋絕對有好多秘密,我哋係唔知既,只係知表面野)

好啦!唔講啦!

引用:
原帖由 Island-Man 於 2021-6-14 09:50 AM 發表

就算有棕地綠化帶都好,點解唔可以造多啲地等香港人可以住得冇咁擠迫?而且有一點很重要的就是如果發展棕地或綠化帶,成本也可以去到好高包括提升周邊基建例如道路、渠道、供水和電訊設備,一來影響附近居民二來時間長成本很高,填海造地是時間最短成本效益最大!
你玩野填海一樣要做。。。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]