• 瀏覽: 79,622
  • 回覆: 1,290
  • 追帖: 1
+42
引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-6-16 11:20 AM 發表

唔好講到咁正義,咁有良心!!

香港政府起公屋啲錢邊度嚟㗎,建制派班大佬捐㗎?

好多香港人奮鬥,係為咗自己嘅生活環境生活質素,
唔係!諗住一日做十幾個鐘,儲錢,幫人哋起屋,改善其他人生活水準㗎。

有人勤勤力力,儲錢買樓,改善自己嘅生活環境。

有人喺大陸撈唔掂,走落嚟香港攞公屋住,仲要申請過咗50歲嘅老竇老母,嚟香港一齊住。

例如!一個村姑妓女,後生嗰陣時做雞搵到錢,年紀開始大啦,跟個香港 ...
你講的確有如此
香港人唔咁撚戇鳩嫁
係無奈地面對

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-6-16 11:58 AM 發表

我睇你都係俾人洗腦傻仔啦!!

地產商起樓嗰啲地,香港政府送俾佢㗎,唔使成本㗎,建制派捐㗎?

地盤嗰班師傅隨時幾萬蚊,到10幾萬,唔使錢啊?

而依家香港政府對地盤嘅規矩又多,其實有風險㗎,唔賺錢你做啊!

冇地產商推動經濟,香港政府可以做大闊佬,搞咁多福利,咁貴請公務員?

可以比建制派,起起天橋,噴水池?

根本而家香港,自己風險最低,最剝削勞動力嘅,就係香港政府!!
最剝削勞動力嘅,就係香港政府

建制派全力支持政府

責任是誰

引用:
原帖由 behappy1997 於 2021-6-16 12:19 PM 發表
無論佢哋想乜,都可以增加香港土地供應。只有地產打手對佢哋增加土地有意見。
只有?

你問過,一日做10個鐘,供層,交稅的香港人咩!!

柒頭批評臭西,真好笑

你代表邊個界別呀,L樣?你會關心民生??

香港好多地產有錢人以前都係由大陸來港,本身亦寒門出身,幾拾年前憑籍回歸前機會,英國推高地價從而發跡,如果現在坐擁其成而剝割後來者機會,道理就講唔通,重申無意冒犯任何人,只係講自己睇法

引用:
原帖由 我都知 於 2021-6-16 01:02 PM 發表
香港好多地產有錢人以前都係由大陸來港,本身亦寒門出身,幾拾年前憑籍回歸前機會,英國推高地價從而發跡,如果現在坐擁其成而剝割後來者機會,道理就講唔通,重申無意冒犯任何人,只係講自己睇法
你有樣嘢講得唔清楚,後來者,佢哋嚟香港之前唔知香港樓價貴嘅咩?

後來者嚟香港個目的,會唔會根本就係想,住香港人嘅,食香港人嘅,用香港人嘅呢?

九七年前,香港係個機會嘅城市,香港高地價,但係百花齊放。

九七年後,仲有幾多人,為咗理想來香港?

其實真係一國兩制㗎,大陸越嚟越資本主義,香港越嚟越共產主義,
香港人為咗機會,幾多人上咗大陸?

你唔會以為,大陸啲樓平掛,但係樓價貴,有冇真正影響大陸產業發展先。

所以樓價影響產業,一開始就係大話。
樓價貴,會影響社會穩定,又係一個大話,香港第一次董建華時代大遊行,樓價好貴咩?

我覺得香港人一定要搞清楚,成日都話樓價貴,只不過一班建制派為董建華推卸責任,打擊政治異己曾蔭權嘅政治策略。

事實真相,曾蔭權嗰幾年,無論係社會穩定,就業情況,資產升值情況,都係最好㗎。

後來者係指香港下一代人,好多業主未必好睇重高樓價,住屋只係生話配套

引用:
原帖由 我都知 於 2021-6-16 01:44 PM 發表
後來者係指香港下一代人,好多業主未必好睇重高樓價,住屋只係生話配套
香港出生人口其實喺度下降緊嘅,需求係咪咁大呀?

引用:
原帖由 kxkx 於 2021-6-16 12:00 PM 發表

緬甸, 巴基斯坦背後一樣有中共身形
經營殖民地成本重, 殖民時期保持了這些國家的和平
撤出後這些問題再次浮現
當些, 一些前殖民地獨立後一直發展不錯
所謂分化海外殖民地人民只是某國文宣
你唔系以為現時印巴克什米爾地區、中東巴以、藏南衝突係假嘅嗎?好明顯你自細俾西方國家洗咗腦,依家又去洗人腦,冇得救啦!

最大問題係中國政府唔會去搞、管人地國家政治,經濟上合作互利共贏,同美英政府完全唔同。

好似緬甸伊斯蘭教羅興亞人問題,就係英國佬遺留問題,羅興亞人屠殺咗唔少緬甸原居民佛教徒。

https://www.thenewslens.com/article/86059

https://www.storm.mg/lifestyle/361860?mode=whole

希臘前財長談中國的視頻火了 https://v.douyin.com/eQSN5N5/ 復制此鏈接,打開Dou音搜索,直接觀看視頻!

引用:
原帖由 kxkx 於 2021-6-16 12:00 PM 發表

撤出後這些問題再次浮現
中國政府係授人以漁,依家喺非洲建設一樣,不過以你思維,相信係唔會去了解呢D真相。

希臘前財長 談中國(VI):對歐洲居高臨下的姿態失望,選擇相信中國%中國加油 https://v.douyin.com/eQSN1TF/ 復制此鏈接,打開Dou音搜索,直接觀看視頻!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-6-16 01:25 PM 發表

你有樣嘢講得唔清楚,後來者,佢哋嚟香港之前唔知香港樓價貴嘅咩?

後來者嚟香港個目的,會唔會根本就係想,住香港人嘅,食香港人嘅,用香港人嘅呢?

九七年前,香港係個機會嘅城市,香港高地價,但係百花齊放。

九七年後,仲有幾多人,為咗理想來香港?

其實真係一國兩制㗎,大陸越嚟越資本主義,香港越嚟越共產主義,
香港人為咗機會,幾多人上咗大陸?

你唔會以為,大陸啲樓平掛,但係樓價貴,有冇真正影響 ...
大陸嘅樓市政策都係抄香港,俾部分人割咗禾青,帶走資金,炒起國內通漲,供過於求,浪費資源、錢同土地,依家都知問題嚴重性,可以講肯定影響地區產業發展佈局,但大陸政府可以有條件地調節部分產業分佈,。

引用:
原帖由 黃金馬3 於 2021-6-16 06:05 PM 發表

中國政府係授人以漁,依家喺非洲建設一樣,不過以你思維,相信係唔會去了解呢D真相。

希臘前財長 談中國(VI):對歐洲居高臨下的姿態失望,選擇相信中國%中國加油 https://v.douyin.com/eQSN1TF/ 復制此鏈接,打開Dou音搜索,直接觀看視頻!

希臘賣護照就真係搵唔少

引用:

撤出後這些問題再次浮現
仲有

4.3 DH:/ 希臘前財長Yanis Varoufakis在美國馬塞諸塞州做講座時談及中國,一定要聽完! https://v.douyin.com/eQSPkke/ 復制此鏈接,打開Dou音搜索,直接觀看視頻!

引用:
原帖由 kxkx 於 2021-6-16 06:18 PM 發表

授人以漁,不過要先同佢買漁具, 冇錢還就船都拖埋你
引起債務危機
希臘賣護照就真係搵唔少
你睇埋其他,中國係帶埋熟練工人,工程師(因初初當地冇咁嘅人才,以免影響工程進度)去建設其他國家,同時培訓當地工人、工程師、火車司機等,並最終完全交俾該等國家人員管理。YouTube上搜中國喺非洲建設,好多咁嘅視頻。

所謂債務危機言論,就真正係西方國家文宣,正如你窮到濃,想做生意又冇資金睇下你會做到乜,你去銀行貸款都要抵押啦!美國政府不斷印錢,美元霸權先係危害全人類!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]