• 瀏覽: 79,668
  • 回覆: 1,290
  • 追帖: 1
+42
引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-6-14 06:05 AM 發表
【明報專訊】特首選舉明年3月舉行,兩任特首林鄭月娥、梁振英近日多次隔空喊話。立法會最資深議員、經民聯石禮謙接受訪時點評歷任特首的房屋政策,形容林太「有野心」,施政重點助人置業,但批評「明日大嶼是『假大空』」;梁振英有心覓地建屋,但缺乏公務員支持,而他任內「玩政治」,引發激進政治的冒起。石禮謙表示誰是下任特首都「無所謂」,「政治已經沒空間去玩」,預料下任特首將銳意發展經濟民生。

黃瓜佬出手了. ...
京官做凸手啦
小黃人夢味以求

引用:
原帖由 Island-Man 於 2021-6-14 09:50 AM 發表

就算有棕地綠化帶都好,點解唔可以造多啲地等香港人可以住得冇咁擠迫?而且有一點很重要的就是如果發展棕地或綠化帶,成本也可以去到好高包括提升周邊基建例如道路、渠道、供水和電訊設備,一來影響附近居民二來時間長成本很高,填海造地是時間最短成本效益最大!
你玩野填海一樣要做。。。

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-6-14 06:36 AM 發表
我印象曾特首任期
無引發過大型上街事件
只是出現過一般正常遊行
個幾年市民最快樂
剛剛火星返?反國教呢?河童被幕後黑手塑造成智障偶像

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-6-14 09:50 AM 發表

樓價上升是好多大城市的現象,非香港獨有
只是香港升幅最大,最難負擔
因為人口太密,都係人對該地住屋需求需高有關。

佢係維護地產商利益姐!

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-6-14 06:21 AM 發表
同意 佢講事實
所以我覺得咁多個特首
最好係曾特首
無咁多麻煩野
福佳啦你!

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-6-14 06:36 AM 發表
我印象曾特首任期
無引發過大型上街事件
只是出現過一般正常遊行
個幾年市民最快樂

做好呢份工

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-6-14 10:04 AM 發表

本身表達訴求係合法
曾生無開槍射人
咁董生丶振英哥一樣冇

石禮謙狗吠叫完,真正假大空,
支持明日大嶼,本是利民利港,不利地產霸權。

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-6-14 06:16 AM 發表

講完自己有無更好解決方法? 無...
佢自己先係"假大空"加"玩政治"....
所以已完好好做, 鍾意時就鬧鬧完收工🤔🤔

地產黨又想搞事呀?
搵隻爛頭卒放風

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]