• 瀏覽: 3,434
  • 回覆: 13
[1] 脷伸: 我已打咗兩針科興疫苗超過兩個月, 期間冇病冇痛無任何不適.
[2] 粵, 其實主要係深圳, 深港澳三地的政府都係地方政府, 在疫情期間, 三地互築萬里長城, 防範之嚴如同防外夷.
[3] 三地政府官員都要保住頭頂的烏紗帽, 不做不錯, 如果通關後爆疫, 要負上政治責任.
[4] 新冠肺炎雖有高傳播力, 但病死的人不多.
[5] 在全面檢測之下, 新冠肺炎可防可控可治.
[6] 打咗兩針疫苗的香港人已超過一百萬人, 至今沒有一例感染個案, 証明疫苗發揮保護力.
[7] 港區人大政協立法會議員, 不要再做忠誠的廢物, 應組成聯盟直接向中央爭取深港澳三地通關, 由中央出面協調三地官員, 三地的官員便不會因為怕惹後患而不敢作為.
[8] 如無建制派的爭取, 中央官員身處北京, 日日都要處理國際大事, 應付西方國家的挑釁, 實在無暇處理深港澳是否通關的小事, 中央如收到建制派的要求, 便會指派專人立案處理通關事宜, 否則三地通關係無了期解決.
[9] 打咗兩針疫苗的人, 不論打那隻疫苗, 由打第二針起一個月後, 如無感染便可申請優惠政策通關, 最少都要減半隔離的日子, 香港人只可返到廣東省, 不可去其他省份, 更要有大陸實名認證的手機號碼安裝粵康碼, 返到大陸後要定期去醫院做核實檢測.
[10] 台灣係走失的孩子, 但港澳地區跟大陸內地只有一條相同的國界線, 如果三地都因防疫而各自修築一條萬里長城, 互相不往來及嚴防三地人民的往來, 大灣區變成紙上談兵, 真係笑話而已.   

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-6-13 11:53 PM 發表
[1] 脷伸: 我已打咗兩針科興疫苗超過兩個月, 期間冇病冇痛無任何不適.
[2] 粵, 其實主要係深圳, 深港澳三地的政府都係地方政府, 在疫情期間, 三地互築萬里長城, 防範之嚴如同防外夷.
[3] 三地政府官員都要保住頭頂的烏紗帽, 不做不錯, 如果通關後爆疫, 要負上政治責任.
[5] 在全面檢測之下, 新冠肺炎可防可控可治.  ...
唔開關,本地人落得清靜,你呢D叫皇帝唔急太監急。

引用:
原帖由 小張自強 於 2021-6-14 02:21 PM 發表

唔開關,本地人落得清靜,你呢D叫皇帝唔急太監急。
你住公屋咬老綜, 個個月準時出糧, 當然唔關你事喇, 香港有很多人[包括本人]都在大陸開工廠做生意要中港兩邊走, 封關之下塘水滾塘魚一定係死路, 財爺今年只係出多半個月糧的老綜, 如果唔通關, 明年老綜可能完全冇雙糧, 到時睇下你急唔急.

只要香港吾跟足大陸防疫方法,就冇可能開關。
大灣區啲人亦都吾想香港人過去~

最慘嘅係粵港家庭~

引用:
原帖由 ooxx13 於 2021-6-14 10:22 PM 發表
只要香港吾跟足大陸防疫方法,就冇可能開關。
大灣區啲人亦都吾想香港人過去~

最慘嘅係粵港家庭~
依家其實無封關,只不過你過關後要隔離21日而已......
而且依家廣東仲抗疫中,無可能依家對港免檢疫開關.....
林太上個月都講過韓正副總理聽到港人開關的訴求,但呢樣野涉及國家的防疫抗疫政策....即係話到明開關與否由中央話事...香港政府無權過問...

我認為要去到年尾,深圳打疫苗人口達七成才有機會免檢疫通關......

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-6-14 09:07 PM 發表

你住公屋咬老綜, 個個月準時出糧, 當然唔關你事喇, 香港有很多人[包括本人]都在大陸開工廠做生意要中港兩邊走, 封關之下塘水滾塘魚一定係死路, 財爺今年只係出多半個月糧的老綜, 如果唔通關, 明年老綜可能完全冇雙糧, 到時睇下你急唔急.
你反中共呀,因住國安法,我呢D癈人,一等順民。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-6-14 10:53 PM 發表

依家其實無封關,只不過你過關後要隔離21日而已......
而且依家廣東仲抗疫中,無可能依家對港免檢疫開關.....
林太上個月都講過韓正副總理聽到港人開關的訴求,但呢樣野涉及國家的防疫抗疫政策....即係話到明開關與否由中央話事...香港政府無權過問...

我認為要去到年尾,深圳打疫苗人口達七成才有機會免檢疫通關......
係要睇香港打疫苗達七成先有機會~香港人思想永遠都咁自私,期望人哋遷就自己。睇下今次廣佛疫情爆發,好多個區响短短2周吾到嘅時間檢測咗三次就知道,以香港嘅防疫方式冇可能開關。

要隔離吾畀自由進出就係封關。吾係商務人仕返去就要損失份工。所以講慘嘅係粵港家庭~

為此,嚴防廣州疫情擴散蔓延無疑是重中之重。這種嚴峻性與複雜性,就要求各級領導幹部在疫情防控工作中,極為謹慎。各相關人員也要守土有責,不容一絲一毫鬆懈,時刻警惕防疫出現漏洞。
自去年疫情暴發以來,一些地方出現的形式主義、官僚主義現象,對廣州當下的防疫工作不乏啟示。事實證明,疫情防控失職失責危害極大,若因極少數幹部作風飄浮、擔當意識不強,行動緩慢、扯皮推諉,給防疫帶來盲區和漏洞,后果難以想象。
而要壓實各方責任,防患于未然,就要有更為全面的事前監督。在此關鍵時刻,廣東成立專門的問責調查組,並及時開展相關工作,進一步壓實各級領導幹部與相關人員肩上的擔子,也無疑是為公眾吃了顆“定心丸”。
對于本輪廣州疫情,廣東省疾控中心首席專家馬文軍預測稱,將在6月20日之前清零。這就意味着,此后的一個星期對于廣州戰“疫”殊為關鍵,可謂任務緊、工作重。在此關鍵時期,以問責調查來強化防控工作的事前事中監督,就非常重要。這不僅督促基層幹部把更多精力投入到防疫一線,也提醒領導幹部要用“大概率思維”應對“小概率事件”,未雨綢繆地把有可能發生的問題苗頭及時掐滅。
以此而言,廣東成立問責調查組,無疑是一個及時有效的針對性舉措。廣州疫情目前仍在發展變化中,值此關鍵時期,對防疫失職失責問題保持高壓態勢,壓實各方職責,從根源上去掉其懈怠之心,打一場疫情防控硬仗,不僅是廣州戰“疫”的需要,也是為維護來之不易的全國疫情向好局面而努力。

廣州這次疫情都成立了問責組,開始問責,甘請問你香港比點咩信心內地點省市領導,區開比你之后,頭上烏紗帽不會丟??

內地沒林鄭甘厲害,哪怕再多幾百單,也動搖唔到果班司局級官員的官位,還可以舒舒服服坐在那裡拿着幾百萬年薪,還可以每年加薪
  大陸官員那幾十萬年薪可是擔驚受怕,一步一驚心挨幾十年,從科員到科長,到副處長,處長,局長,副區長,區長,副市長,市長,好辛苦爬上離猜得到,就因為可能幾個病例,幾十年的路就走到盡頭,回家湊孫了。

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-6-13 11:53 PM 發表
[5] 在全面檢測之下, 新冠肺炎可防可控可治.  ...
你宣佈,你係乜水。

我宣佈 : 粵港澳三地通關, 將在7.1中國共產黨第一個100年黨慶之後逐步開通, 方便三地人民往來.
今年係中國共產黨第一個100年黨慶, 全國各省市政府幹部都緊繃著, 誠惶誠恐過呢個重大慶典, 湖北省十堰市菜市場卻在此時候發生巨大天然氣爆炸, 死傷過百人, 震驚中央政府, 習近平親自發出重要指示, 湖北省政府幹部真係震過貓王, 放煙花慶祝就話啫, 竟然放天然氣炸彈慶祝, 習大大真係非常震怒, 呢類中央供應天然氣的裝置, 一定要注意日常保養, 但保養工人日日返工都係在辦事處玩鬥地主, 唔去各個現場查察巡視, 大陸工人呢種陋習至今都唔改變, 出咗事就要全國都一齊做安全檢查, 真係費時失事, 隔一段日子後又再重複發生, 沒完沒了.
7.1在北京天安門廣場舉行百年黨慶之後, 緊繃的政局便會放寬, 到時粵港澳便可以有條件逐步放鬆過關人數, 始終而言, 呢隻新冠肺炎病毒在未來幾年都會困擾各國, 歐盟27個國家的人民, 打咗疫苗之後都可以通關周圍去, 無理由我們自己中國人, 卻要劃地為牢限制自己國民的往來, 這是說不過的無謂禁制措施.

通關班官就要被炒 一黨專政就係甘

你唔明共產黨的獨裁政權 佢封關唔通 係香港經常放外國人入來 共產黨要表演做到零確診

引用:
原帖由 危機 於 2021-6-17 11:14 AM 發表
你唔明共產黨的獨裁政權 佢封關唔通 係香港經常放外國人入來 共產黨要表演做到零確診
共產黨封吾封,都有人非議。班黃人都好難服侍。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]