• 瀏覽: 57,279
  • 回覆: 25
沙田大涌橋路與沙田圍路十字路口,下午近3時發生致命車禍,一輛小巴與一輛私家車相撞,導致1死8傷。其中59歲小巴司機現場證實死亡,7名小巴乘客及私家車女司機,均受輕傷,分別送往沙田威爾斯醫院及大埔那打素醫院治理。警方稍後向傳媒交代詳情。 網上片段可見,私家車攔腰與小巴相撞,小巴失控衝前翻側。一名曾協助...

其實廢咗孭仔綠箭咀燈好過啦,一了百了,慢流少些時間好過經常爆大鑊啦 😷

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1595699-20210613.htm?spTabChangeable=0

小巴司機九成五六七十歲,我都不得己先搭,寧願搭巴士好過。

Rest in peace 🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2021-6-13 06:17 PM 發表
小巴司機九成五六七十歲,我都不得己先搭,寧願搭巴士好過。
黑色車衝紅燈
白色車跟住衝
吾關小巴事
白色車司機坐梗

又係啲衝燈西, 搞出嚟嘅禍.

引用:
原帖由 green2016 於 2021-6-13 06:14 PM 發表
沙田大涌橋路與沙田圍路十字路口,下午近3時發生致命車禍,一輛小巴與一輛私家車相撞,導致1死8傷。其中59歲小巴司機現場證實死亡,7名小巴乘客及私家車女司機,均受輕傷,分別送往沙田威爾斯醫院及大埔那打素醫院治理。警方稍後向傳媒交代詳情。 網上片段可見,私家車攔腰與小巴相撞,小巴失控衝前翻側。一名曾協助...

其實廢咗孭仔綠箭咀燈好過啦,一了百了,慢流少些時間好過經常爆大鑊啦 😷

新聞來源連結:
...
成件事首先錯必定係黑車衝燈先,不過佢好彩冇發生事;跟住到白車衝燈,卻釀成大意外;而小巴應該有追燈尾,但都唔係佢錯,若無白車衝燈,根本唔會發生意外!呢單意外太多衝燈巧合造成!😔😔

白色車仆街女司機洗定屎忽

如果告司機危險駕駛導致他人死亡,最高好似坐十年,咁就用幾分之一人生去反省和向死者悔罪。

衝燈白車好像車速不快,疑似慣犯

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2021-6-13 07:36 PM 發表

成件事首先錯必定係黑車衝燈先,不過佢好彩冇發生事;跟住到白車衝燈,卻釀成大意外;而小巴應該有追燈尾,但都唔係佢錯,若無白車衝燈,根本唔會發生意外!呢單意外太多衝燈巧合造成!😔😔
錯一樣未必死人,兩樣都錯就大鑊了。

白車速度,正常司機會反應到煞車,但佢完全冇反應

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2021-6-13 07:36 PM 發表

咩追燈尾?你有冇睇片?白車行時仍係紅燈喎。

呢D孖燈真係要打醒十二個精神.

雖然女司機沒有男司機粗魯和衝動,以及駕駛技術沒有男司機高強,但她們的舉動也能導致危險交通意外發生,不過小巴司機都有不對,見到有車看錯燈也不停車,照衝而撞,再者大部份沒有戴安全帶只是重傷,反而有戴安全帶的小巴司機都死亡,真是有安全帶都沒有保障,還有該路口孭仔式交通燈設計,連不是駕駛者,甚至小朋友都懂,只有左綠箭咀燈着,另外的燈是紅燈,只有轉左的車才能通過,直去和轉右的車要繼續停車

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]