• 瀏覽: 150,813
  • 回覆: 676
  • 追帖: 3
+37
引用:
原帖由 Zzlaz 於 2021-6-14 01:08 PM 發表

我都想知
新聞話因為司機夾到個頭 無人敢動手等消防救護 萬一整到更加惡化邊個負責?

如果果時出手救話唔定救得番 腦部缺氧4分鐘致命
抉擇時候

真係進退兩難

引用:
原帖由 武德鼎 於 2021-6-14 12:30 PM 發表

一隻手掌拍唔響
女司機唔識睇燈學人揸車
小巴佬唔肯安全帶
分清什麼是因?!
這小巴佬扣不好安全帶要食番一小部份責任,女司機才是主兇,沒有去到什麼一隻兩隻手掌比喻的程度吧。

引用:
原帖由 門外捉鳳凰 於 2021-6-14 12:31 PM 發表
香港那班所謂有幾十年經驗司機有九成九連車身兩邊倒看鏡都吾識用呀。十個有九個九將車邊兩個倒看鏡設定於比司機望住自己架車車身,真系無知到極品呀。那兩個鏡實際系比司機睇自己架車兩邊嘅盲點,即系車內倒看鏡睇吾到自己車後面兩旁有冇車,但這兩鏡就可以快速容易知道你旁邊嘅情況,特別系當你想改變行車線用。最有用就系當你由天橋落到地面去會合地面行車線時,你必須要注意你左面從天橋旁邊走出來的車,雖然有雙白線隔開,但一 ...
Side鏡用黎睇盲點? ching 9up真係笑死人。如果100%睇到就唔洗擰頭睇啦

引用:
原帖由 門外捉鳳凰 於 2021-6-14 07:02 AM 發表

應該系曱甴
曱甴嘅特性

引用:
原帖由 shittyshit 於 2021-6-14 02:06 PM 發表

Side鏡用黎睇盲點? ching 9up真係笑死人。如果100%睇到就唔洗擰頭睇啦
哈哈哈,無知就系無知,竟然夠膽話開緊車擰頭吾睇前面,重有,你將個倒看鏡對住自己架車車身系乜目的?

引用:
原帖由 shittyshit 於 2021-6-14 02:06 PM 發表

你呢D系低九流揸車法,不知道駕車在路上時系要清楚四邊情況,只識得望前面向前走,見到綠燈就望前直衝,時辰未到喳

引用:
原帖由 門外捉鳳凰 於 2021-6-14 04:03 PM 發表

你呢D系低九流揸車法,不知道駕車在路上時系要清楚四邊情況,只識得望前面向前走,見到綠燈就望前直衝,時辰未到喳
揸車一定經常望車內倒看鏡,要知道車后有冇車跟得你太貼,如果你后車跟貼你,你就要同你前車保持更遠,以防前面有意外會突然停車,后車就會將你做左三文治中間塊肉。經常有豬頭炳跟貼前車,這種豬頭炳經常出現

引用:

你根本吾識用兩邊倒看鏡,所以你吾知系乜Q盲點

引用:
原帖由 門外捉鳳凰 於 2021-6-14 04:03 PM 發表

你班on9,我係話望鏡唔係100%望到盲點,唔係叫你哋唔望

引用:
原帖由 shittyshit 於 2021-6-14 04:20 PM 發表

你班on9,我係話望鏡唔係100%望到盲點,唔係叫你哋唔望
哈哈哈,你嗡乜?

引用:
原帖由 2006Win-Cat 於 2021-6-13 10:55 PM 發表
通常揸車揸到 十字路口 都會習慣收收油睇清楚先至去, 保障自己呀嘛, 唔會只信燈, 點知會唔會有盲毛呀?! 假日特別多
正如過馬路, 我都唔會只睇綠公仔, 一定要睇埋啲車是否肯停,我先過
最佳回貼 比讚

引用:
原帖由 門外捉鳳凰 於 2021-6-14 04:45 PM 發表

哈哈哈,你嗡乜?
Shittyshit師兄講得無錯,side鏡係睇唔到盲點的,cut線時要擰頭望盲點有無車,好懷疑你有無車牌?

引用:
原帖由 ivanhohoho2 於 2021-6-14 06:20 PM 發表

Shittyshit師兄講得無錯,side鏡係睇唔到盲點的,cut線時要擰頭望盲點有無車,好懷疑你有無車牌?
笑狗死,哈哈哈。你架系乜車呀?死撐,

引用:
原帖由 ivanhohoho2 於 2021-6-14 06:20 PM 發表

佢都吾敢話倒望鏡吾系用來睇盲點,哈哈哈,又走隻豬頭炳出來比人炳

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]