• 瀏覽: 8,361
  • 回覆: 15
東亞三國,中日韓驅逐艦比較,中國055型驅逐艦、日本愛宕級、韓國世宗大王級驅逐艦,綜合性能之比較。
排水量方面中國055型最多,達到滿載12500噸,世宗大王級11200噸,愛宕級10000噸
雷達方面,055系4S波段有源相控陣雷達,韓日驅逐艦均為美國宙斯盾系統垂直發射方面,世宗大王級達到128個單元,055驅逐艦112個,愛宕級96個
咁邊個系亞洲第一艦?懂嘅朋友嚟討論一下

055發射井大又深,導彈都大碌d,射程遠,戰鬥部大,仲可以一坑4彈
剩係碌主炮比兩隻細驅粗,1130只此一家,別無分店
我會公開讚日寒細驅

主要系055嘅配套發射導彈可以自主生產,而日韓嘅垂發導彈需要美國人提供

日本有更強嘅摩耶級驅逐艦,愛宕級已是上一代

引用:
原帖由 firewall.2 於 2021-6-15 00:24 發表
日本有更強嘅摩耶級驅逐艦,愛宕級已是上一代
係呀!不過日本驅逐艦係大部分用美國制武器系統, 美製LM2500, 宙斯盾系統等.

日本係唔識整宙斯盾系統

引用:
原帖由 DDG98 於 2021-6-15 12:40 AM 發表

係呀!不過日本驅逐艦係大部分用美國制武器系統, 美製LM2500, 宙斯盾系統等.

日本係唔識整宙斯盾系統
但樓主想比較中日韓最強驅逐艦。

應該要攞返佢哋國家最強嗰一個級別嘅驅逐艦。

佢攞愛宕級,就比較錯咗。

引用:
原帖由 firewall.2 於 2021-6-15 00:44 發表

但樓主想比較中日韓最強驅逐艦。

應該要攞返佢哋國家最強嗰一個級別嘅驅逐艦。

佢攞愛宕級,就比較錯咗。
仲有韓國世宗大王級用大部分的美國制武裝。。等

引用:
原帖由 樓上大大膠袋 於 2021-6-13 02:43 PM 發表
東亞三國,中日韓驅逐艦比較,中國055型驅逐艦、日本愛宕級、韓國世宗大王級驅逐艦,綜合性能之比較。
排水量方面中國055型最多,達到滿載12500噸,世宗大王級11200噸,愛宕級10000噸
雷達方面,055系4S波段有源相控陣雷達,韓日驅逐艦均為美國宙斯盾系統垂直發射方面,世宗大王級達到128個單元,055驅逐艦112個,愛宕級96個
咁邊個系亞洲第一艦?懂嘅朋友嚟討論一下
通常一比較E一啲。
都會用美國嘅阿利勃克級驅逐艦,及其遣生型號(韓國世宗大王,日本金剛,愛宕,摩耶)

我反而想睇下大家對055vs提康得羅加級巡洋艦嘅比較。

話曬055喺噸位上已經拍得上提康得羅加級巡洋艦。

中國要做藍水海軍,比較就比較最強嘅。

除左比性能,仲要比數量,還要比支援,才能分折戰鬥力。

系嘅,摩耶級驅逐艦系日本目前最先進嘅驅逐艦

數量上,目前三國服役嘅差唔讀,但從長遠嚟睇,055驅逐艦嘅數量要遠超日韓

引用:
原帖由 firewall.2 於 2021-6-15 03:25 AM 發表

通常一比較E一啲。
都會用美國嘅阿利勃克級驅逐艦,及其遣生型號(韓國世宗大王,日本金剛,愛宕,摩耶)

我反而想睇下大家對055vs提康得羅加級巡洋艦嘅比較。

話曬055喺噸位上已經拍得上提康得羅加級巡洋艦。

中國要做藍水海軍,比較就比較最強嘅。
提康冇記錯得9600噸左右始終是多年前型號有d跟唔上時代.所以尾軍要發展百克3代

水面艦載導彈越來越勁已經吾係秘密。
我心中的綜合水面作戰艦,用075為基礎,艦島前方及其下層,取消直升機坪和坦克泊位,改裝 DF-21, 26, 100, YJ-18, HQ-9B 發射井。

055擁全套啲自主製造技術,係體系作戰中往往先手。中國海軍啲唯一對手係美海軍,其他就好難比較。

兄弟,你呢改嘅成了直升機驅逐艦了

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]