• 瀏覽: 37,230
  • 回覆: 6
  • 追帖: 1
七國集團(G7)峰會聚焦中國挑戰和新型冠狀病毒肺炎(COVID-19)疫情大流行,對於G7公布全球基建計劃以抗衡中國的一帶一路倡議,德國總理默克爾(Angela Merkel)6月12日表示,不能坐視中國在全球推行基建計劃。

正在英國康沃爾郡舉行的G7領導人峰會6月12日進入第二天,美國總統拜登(Joe Biden)正努力團結美國的盟友,以應對中國和俄羅斯的挑戰。G7領導人6月12日宣布一項新的全球基礎設施計劃「為世界重建美好未來」(Build Back Better World,B3W),對抗中國「一帶一路」計劃。拜登希望G7各國通力合作,遏止中國影響力。
白宮指,這項計劃涉及40萬億美元,針對氣候、衛生、數碼科技、性別公平與平等進行投資,範圍遍及全球,從拉美和加勒比地區(Latin America and the Caribbean)到非洲,再到印度洋-太平洋(印太)地區。
一位美國高級官員説,「這不僅僅是關於對抗或是接受中國,而是關於為世界提供一個肯定的、積極的替代願景」。
德國總理默克爾6月12日對此表示,基建計劃是為應對非洲目前....

中國終於可以解脫,希望G柒可以講得出做得到
幫窮國搞基建,根本係個大坑
邊個幫窮國都冇所謂,反正對大家有利
窮國好多都係爛泥,我都好想睇下歐美點搞,不過應該多數都係個吹字

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/637583/g7峰會-默克爾-不能坐視中國在全球推行基建計劃

附件

342.jpg(54.92 KB)

2021-6-13 10:53 AM

中共實施一國兩制下的香港,暴徒尚且可以咁放肆。相反連登暴徒橫行下的香港,香港人連發聲表達不同意見都唔得。佢地所講民主自由,大家心照啦,黃衛兵。
熱賣及精選
引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-6-13 10:55 AM 發表

G7好像愈來愈少影響力了。
口號宣傳多於行動
一個meeting講埋d平時掛係嘴邊口號,都唔知開會來做咩? 純粹做show掛

中共實施一國兩制下的香港,暴徒尚且可以咁放肆。相反連登暴徒橫行下的香港,香港人連發聲表達不同意見都唔得。佢地所講民主自由,大家心照啦,黃衛兵。
引用:
原帖由 vvoy 於 2021-6-13 10:59 AM 發表

1樓英女王張相
係咪無左日本 ?
一隻日本汪汪,係幅相入邊同d白人隔隔不入,成隻狗咁,影衰我地亞洲人

引用:
原帖由 生生不息2014 於 2021-6-13 12:27 PM 發表

單係疫苗七國吹到依家重係吹緊。中國已經捐咗幾千萬劑。
一個非民主國家,跑左出來,顛覆歐美3觀。
佢地唔係怕中國,而係怕亞洲倒向中國,走向團結

引用:
原帖由 哪singh 於 2021-6-13 08:42 PM 發表

真係好能怪? 幫人都唔得
我有個黃屍同事,個思維同D G柒差唔多。
佢個時狂鬧中國疫苗外交,我叼返柒佢,捐疫苗比窮國都有罪? 我話痴媽根,你睇唔過眼咪叫歐美做埋一份囉,佢地又唔係冇疫苗。條黃屍弱智仔正係到大聲聲中國疫苗外交,中國疫苗外交有錯,問佢點解,佢又答唔出。
歐美成日話中國唔係民主國家,唔係民主國家就有罪? 真係笑撚死

引用:
原帖由 H-KBoy 於 2021-6-13 07:42 PM 發表

「不能坐視」又能怎樣?全世界根本沒有一個國家可跟「基建狂魔」的實力及速度比。
其實香港人買唔起樓,應該大大聲企出來,小7美國。
狂印銀紙,物價飛升

引用:
原帖由 牛棚 於 2021-6-13 10:04 PM 發表

自己冇辦法幫人又唔比其他國家幫人 你班豬柒 都幾無恥
無恥 係西方民主其中重要一個普世價值,睇下D黃屍

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]