• 瀏覽: 113,741
  • 回覆: 410
  • 追帖: 1
+4
引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-6-13 10:57 AM 發表
中國係全球推行基建計劃都唔啱??
令到啲窮國開始富強,咁老美就冇得壓榨,你話啱唔啱!?

係咪其實想我國幫你哋手起基建?
唔洗怕羞,開聲講麻

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-6-13 10:57 AM 發表
中國係全球推行基建計劃都唔啱??
中國幫窮國,唔好話發幫佢地有機本生活就會減少椅瀨西方,白鬼一路在窮國身上渣得就渣,如天然資源,白鬼殖民思想重未過去。

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-6-13 10:53 AM 發表
七國集團(G7)峰會聚焦中國挑戰和新型冠狀病毒肺炎(COVID-19)疫情大流行,對於G7公布全球基建計劃以抗衡中國的一帶一路倡議,德國總理默克爾(Angela Merkel)6月12日表示,不能坐視中國在全球推行基建計劃。

正在英國康沃爾郡舉行的G7領導人峰會6月12日進入第二天,美國總統拜登(Joe Biden)正努力團結美國的盟友,以應對中國和俄羅斯的挑戰。G7領導人6月12日宣布一項新的 ...
歡迎競爭!

引用:
原帖由 discuss-5 於 2021-6-13 12:14 PM 發表
要G7比錢時
到時G7覺得筆錢都係買武器好d!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-6-13 11:05 AM 發表

同意, 中國樣樣都走先世界領頭, 美國就照抄中國, 中國做乜佢就照做

G柒, 而家又話要學中國攪基建

真係一班跟尾狗
好野唔怕跟唔怕抄,西方只是搞破壞

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-6-13 10:53 AM 發表
七國集團(G7)峰會聚焦中國挑戰和新型冠狀病毒肺炎(COVID-19)疫情大流行,對於G7公布全球基建計劃以抗衡中國的一帶一路倡議,德國總理默克爾(Angela Merkel)6月12日表示,不能坐視中國在全球推行基建計劃。

正在英國康沃爾郡舉行的G7領導人峰會6月12日進入第二天,美國總統拜登(Joe Biden)正努力團結美國的盟友,以應對中國和俄羅斯的挑戰。G7領導人6月12日宣布一項新的 ...
吹咗唔做唔通咬佢?

G柒班西人到依家口頭話捐疫苗就好似做咗件偉大事咁,中國早就捐咗好多都未出過聲

口和心不和的囯家領導人!人心不足想生吞中國!想得太2!🤣

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-6-13 10:58 AM 發表

口號宣傳多於行動
一個meeting講埋d平時掛係嘴邊口號,都唔知開會來做咩? 純粹做show掛
單係疫苗七國吹到依家重係吹緊。中國已經捐咗幾千萬劑。

幾個謊言國家

坐埋一齊說謊真係好肉酸

引用:

『不能坐視中國幫助他國攪基建』?
咁你哋7頭皮點解唔係100年前幫其他國家手,反而係去掠奪呢?而另外所說什麼公平投資?點解尾腳佬一句國家安全就可以隨便把跨國集團排除在外?看看你幾個7頭皮所說的話就以為可以重温100年前侵略中國的美夢嗎?你們所說的正正是對世界做不到的事情,不如早點去睡吧!最後重點就是所謂40萬億元,尾腳係咪想傻仔幫大佬籌旗?但之前德腳佬d金都好似未有得攞番?!而今次係咪籌完幫尾腳佬氹數呀!?

中國是世界龍頭。

唔搭「一帶一路」的順風車,會喪失很多大機遇,

搭「一帶一路」的順風車,又會不斷壯大了阿爺,

這是阿爺很多「對手」要處理的矛盾。

至於另起爐灶,恐怕連旺財諗起都會冇晒胃口。

多方博奕,棋不好下,

走着瞧吧。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]