• 瀏覽: 113,821
  • 回覆: 410
  • 追帖: 1
+4
引用:
原帖由 chatjai 於 2021-6-13 10:00 PM 發表

年初到現在,是集裝箱運價上升,乾散貨平穩,油輪下跌。

不過中國運石屎枕木環繞半個地球,是五年前的事了。去年疫症,中國到處封城,成衣廠商嘗試在印度生產取代中國。廠商相信表面的人口數據,認為印度也有年青人口,人也夠窮,適合製造業。哪知道當地要找好衣褲拉鍊和鈕扣,也不簡單。印度並沒有完整的產業錬,工業生產也不是一朝一夕搞起來。
你說得對。應該是成衣業人仕,印度優勝之處,只是人口紅利

老默有乜行動??

G7基建要幾倍價錢兼要用多十年八年😂

引用:
原帖由 numan123 於 2021-6-18 11:44 AM 發表
G7基建要幾倍價錢兼要用多十年八年😂
人口少圍唔到數冇錢賺 or 100年回本....G7係咪起先

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-6-13 10:53 AM 發表
七國集團(G7)峰會聚焦中國挑戰和新型冠狀病毒肺炎(COVID-19)疫情大流行,對於G7公布全球基建計劃以抗衡中國的一帶一路倡議,德國總理默克爾(Angela Merkel)6月12日表示,不能坐視中國在全球推行基建計劃。

正在英國康沃爾郡舉行的G7領導人峰會6月12日進入第二天,美國總統拜登(Joe Biden)正努力團結美國的盟友,以應對中國和俄羅斯的挑戰。G7領導人6月12日宣布一項新的 ...
https://youtu.be/84dVMimJI8o

引用:
原帖由 tomlee021239 於 13/6/2021 10:53 AM 發表
七國集團(G7)峰會聚焦中國挑戰和新型冠狀病毒肺炎(COVID-19)疫情大流行,對於G7公布全球基建計劃以抗衡中國的一帶一路倡議,德國總理默克爾(Angela Merkel)6月12日表示,不能坐視中國在全球推行基建計劃。

正在英國康沃爾郡舉行的G7領導人峰會6月12日進入第二天,美國總統拜登(Joe Biden)正努力團結美國的盟友,以應對中國和俄羅斯的挑戰。G7領導人6月12日宣布一項新的 ...
成個G7都無傾過自己經濟 避重就輕 做易不做難
貧國要基建
第一 借錢利息 大陸寬鬆好多 ...
第二 基建成本 大陸平D 到時一樣益大陸
第三 政治 大陸不談別國內政 伊朗3次政變 有眼你睇 雅片戰爭 點樣賣賣雅片變成入侵 有版你睇
同西方做生意 如果西方有損失 就發兵打你 話你係獨獨 哈哈
經濟好壞係看你集中力 唔係看意識形態
歐州將所有野集中在抗中 經濟點會好

'不能坐視中國在全球推行基建計劃。'

基建都唔得?  即系 "起橋鋪路" 有罪?  唔通要 "殺人放火" ???

老爺子與七個小矮人。

[計劃涉及40萬億美元]
[德國總理默克爾6月12日對此表示,我們不能坐視中國會這樣做(意指基建計劃),但G7的目標是為世界上一些仍然落後的國家制定積極的議程....]

又係講住先。點樣分擔洗費和任命基建公司,有排傾。其次如何把各地連氣也是問題。
中國就吾同,大部分是國營,阿爺説好算。今次中鉄二局,下次到五局啦。

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-6-18 11:51 AM 發表

人口少圍唔到數冇錢賺 or 100年回本....G7係咪起先
豬7同d小國話,我地豬7幫你起,出埋資金免息貸款,簽左約先,直至圍到皮先起,否則100年都唔幫佢起,呢d叫做霸住屎坑唔疴屎。😁😁😁😁😁😁😁

引用:
原帖由 cll4793 於 2021-6-18 02:36 PM 發表

豬7同d小國話,我地豬7幫你起,出埋資金免息貸款,簽左約先,直至圍到皮先起,否則100年都唔幫佢起,呢d叫做霸住屎坑唔疴屎。😁😁😁😁😁😁😁
大陸係以人為中心.........
所以就算人口少既地方, 都會裝wifi+起路........
睇過個節目, 大陸銀行每星期會台部野爬上山入村, 提供銀行服務........

呢d歐美唔會明

幫落後國家改善基建,提升國民質素都要反對,西方國家唔比人做,自己又唔做,喺咪沒有落後國家,自己的優越感就沒有了

天天吠對抗中國,搞亂世界,美國佬滅亡前的瘋狂!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]