• 瀏覽: 38,137
  • 回覆: 79
+4
(星島日報報道)七大工業國集團(G7)上周五起在英國康沃爾舉行一連三天峰會,在昨日第二天峰會上採納一項由美國倡導的全球基建新計畫,旨在幫

【七大工業國集團(G7)上周五起在英國康沃爾舉行一連三天峰會,在昨日第二天峰會上採納一項由美國倡導的全球基建新計畫,旨在幫助較貧窮國家興建基礎設施,抗衡中國的「一帶一路」倡議。但在對待中國的立場上,與會領袖昨日仍出現嚴重分歧,美國、英國、加拿大要求對中國採取更強硬行動,大部分歐盟國家則強調尋求在一些領域與中國合作。】

主張對中國採取強硬行動嘅只有五眼成員。歐盟國家主張同中國合作。日本呢?日本去咗邊?

返回G7一帶一路。
如何融資,由邊個管理,G7國家用乜機制決定喺邊度投放資金及投資額度等都有排傾。
唔好忘記,按歐盟慣例,歐盟國家不能自己單獨說了算,仲要等歐盟及歐洲議會開會通過先算。

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/daily/article/2366459/日報-國際-G7推全球基建計畫-抗衡中國一帶一路

談何容易

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-6-13 08:43 AM 發表
談何容易
對中國採取強硬立場係英美嘅主題。一帶一路只係陪襯。不能一致達成對中國採取強硬立場,已經係拜登最大嘅失敗。

又係夢幻

證明發展「一帶一路」是對的
習近平高瞻遠矚
美西要東施效顰

早三十年唔做?

G7玩一帶一路?
冇工程團隊、冇建築源料生產(水泥、銅、鐵、鋼⋯⋯),點同大陸玩?

用投標方式? 邊夠大陸平夾快?(唔揀平?到時一定比人話貪污)

仲有源料向邊個買? 邊個夠大陸平?

貪佢貴、貪佢慢😂

難以想象牠們🐷7圍爐一戴一露模樣🤭

基建邊夠中國玩 多春魚
英國乖乖歸返英國博物館的賊贓俾中國 叩頭認錯。中國會放你一馬的,咁害怕做乜

談何容易,邊個俾錢先,e啲咁複雜嘅問題

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-6-13 08:27 AM 發表
(星島日報報道)七大工業國集團(G7)上周五起在英國康沃爾舉行一連三天峰會,在昨日第二天峰會上採納一項由美國倡導的全球基建新計畫,旨在幫

https://image.stheadline.com/f/600r315/0x0/100/none/b749a11f80782ed40d9b12a7566ee263/stheadline/news_res/2021/06/13/520081/i_src_320025845.jpg ...
農業最大出口
要靠有國安法嘅香港&偉大祖國

日本仔玩條春咩

7國自已本國啲基建都係又貴又慢,好懷疑全球基建計劃衹係口號

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-6-13 08:43 AM 發表
談何容易
以前冇比較總受質疑,終於G7來了

預測G7版一帶一路最大效果就係證明中國方案真係平靚正

引用:
原帖由 hundredhundred 於 2021-6-13 10:20 AM 發表
7國自已本國啲基建都係又貴又慢,好懷疑全球基建計劃衹係口號
應該集中在扶植印度取替中國工廠

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]