• 瀏覽: 5,485
  • 回覆: 24
香港公共醫療醫生協會及政府醫生協會今日舉行周年大會,選出新一仼會長及主席,由屯門醫院婦產科醫生凌霄志擔任香港公共醫療醫生協會會長,衞生署家庭...

係咪接替馬仲儀? 期望新主席, 多啲為病人輪候問題做工夫!

新聞來源連結:

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2097564/

呢位仁兄就識講說話啦

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-6-12 10:33 PM 發表
其實“海外”英聯邦醫生本身
回歸前係可以係香港執業
都唔知邊條粉皮改咗呢樣野
政治正確吖嘛!

黃綠醫生首要任務,  減少醫療失誤,  追討責任,  唔好醫醫相衛,  只識掠水......  

引用:
原帖由 skng2011 於 2021-6-13 05:27 AM 發表
黃綠醫生首要任務,  減少醫療失誤,  追討責任,  唔好醫醫相衛,  只識掠水......  
私人市場班醫棍先至係吸血鬼, 極需監控!

左三係馬醫生?
草咗好多相以後應該無咁多😑... 

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-6-12 10:33 PM 發表
其實“海外”英聯邦醫生本身
回歸前係可以係香港執業
都唔知邊條粉皮改咗呢樣野
層幾何時,政府公立醫院做得太出色,搞到私家醫生無生意,有個戴圓形眼鏡經常上電視的醫生,一直要求政府推行公私營合作,將一些個案外判比私家醫院,差價由政府補貼,私院生意多咗就高價挖政府醫生,法院確立雙非出生地位,吸引大量大陸人來港生仔,政府官員像被醫療界控制住的,沒阻止流失問題,還用一些政策趕病患流向私家,其中磁力共振檢查,政府醫院每天只做兩單,私院就十個八個,記者查問時回覆政府要按使用規定,過量會加快損耗,推動醫保禁止外地醫生執業,都是政府想學美國走私院主導淡化公立醫院職能的一系列政策。保護主義不止是醫療主導,其實政府也脫不了關係,所以廿幾年來任由醫療界在自私。

醫生本來就要救世扶危,前任會長倒行逆施,政治掛帥,希望以後啲醫生做返本行,唔好掛著搞政治

最大既利益集團, 人人自肥. 

引用:
原帖由 simpson777 於 2021-6-13 12:49 PM 發表

層幾何時,政府公立醫院做得太出色,搞到私家醫生無生意,有個戴圓形眼鏡經常上電視的醫生,一直要求政府推行公私營合作,將一些個案外判比私家醫院,差價由政府補貼,私院生意多咗就高價挖政府醫生,法院確立雙非出生地位,吸引大量大陸人來港生仔,政府官員像被醫療界控制住的,沒阻止流失問題,還用一些政策趕病患流向私家,其中磁力共振檢查,政府醫院每天只做兩單,私院就十個八個,記者查問時回覆政府要按使用規定,過量會 ...
你你咪指梁智鴻醫生?

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-6-13 01:54 PM 發表

其實可以輸入賓賓做護士
好多賓賓過黎做工人有護士底
有護士底係咪及格護士先?
照計真係有護士牌嗰啲
英國、加拿大及富裕嘅加勒比海國家
都會爭著招聘
願意出國嘅唔使嚟香港做家傭呀

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-6-13 04:48 PM 發表

有護士底係咪及格護士先?
照計真係有護士牌嗰啲
英國、加拿大及富裕嘅加勒比海國家
都會爭著招聘
願意出國嘅唔使嚟香港做家傭呀
有得揀, 賓賓實揀去美加, 香港有咩馨香喔?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]