• 瀏覽: 24,377
  • 回覆: 236
+2
比人打醒左

國家比別人軍隊進駐,自由航行,誰是附庸?
自己領䄂更比人任意監聽,都要當盟友

引用:
原帖由 charlir2005 於 2021-6-11 04:57 PM 發表
法國總統馬克龍表示,歐盟不應是中國的附庸,亦不會針對中國與美國結盟;又指北約要認清誰是敵人,中國不應成為北約戰略議題的核心。

法國總統馬克龍啟程前往英國出席七大工業國峰會前,在巴黎愛麗舍宮召開記者會,闡述法國的內政和外交立場。他說在印太戰略上,法國不會針對中國跟任何國家結盟,期望歐盟亦採取同樣立場。

法國總統馬克龍表示:「我們的印太戰略是不會跟任何國家結盟,法國的立場,我期望歐盟及其他 ...
將“中”國換做“美”國就差不多:

法國總統馬克龍表示,歐盟不應是“美”國的附庸…

段野係講俾美帝聽嘅

撚咩,得罪美國連總統都冇得你做。

中國幾時叫歐洲佬做佢契弟,自說自話。佢想歐盟做法國附庸就真。

法國的名牌產品靠中國市場搵大錢,玩針對傻的媽。

引用:
原帖由 charlir2005 於 2021-6-11 05:00 PM 發表
靚仔總統唔驚黃背心又嚟過?

啱啱先俾條黃背心摑咗一巴,唔爭在。

尾國:黃背心隊,準備出動

因為法國已經係美國嘅附庸

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-6-11 05:02 PM 發表
法國總統馬克龍表示,歐盟不應是中國的附庸

歐盟自己講, 大陸幾時有咁講.......唔好叫歐盟啦, 改叫屈字堆la diu
佢唔敢講不應成為美國嘅附庸,所以將美國改為中國

引用:
原帖由 charlir2005 於 2021-6-11 04:57 PM 發表
法國總統馬克龍表示,歐盟不應是中國的附庸,亦不會針對中國與美國結盟;又指北約要認清誰是敵人,中國不應成為北約戰略議題的核心。

法國總統馬克龍啟程前往英國出席七大工業國峰會前,在巴黎愛麗舍宮召開記者會,闡述法國的內政和外交立場。他說在印太戰略上,法國不會針對中國跟任何國家結盟,期望歐盟亦採取同樣立場。

法國總統馬克龍表示:「我們的印太戰略是不會跟任何國家結盟,法國的立場,我期望歐盟及其他 ...
假如沒有老美玻璃心, 搞什麼貿易戰, 帶頭玩制裁, 誰要你靠邊站呢?

中國到今日都沒有要求任何國家靠邊站, 只係某國要威脅你, 要你作出選擇.(看似有得揀)

你喜歡同老美做生意咪幫襯佢0羅!

中國只係給世界多一個選擇, 實行緊"真.資本意義, 自由市場".

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-6-11 05:07 PM 發表

被人打幾巴後, 果然清醒左....
🤣

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-6-11 05:02 PM 發表
法國總統馬克龍表示,歐盟不應是中國的附庸

歐盟自己講, 大陸幾時有咁講.......唔好叫歐盟啦, 改叫屈字堆la diu
佢攪錯咗,歐盟不應該是美國的附庸才對,也不要常跟著中國的屁股轉。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]