• 瀏覽: 5,979
  • 回覆: 81
[隱藏]
大公文匯全媒體報道:香港特別行政區政府今日(11日)表示,強烈反對英國在昨日發表的「香港半年報告」對香港的不實評論。
特區政府發言人表示,報告抹黑《香港國安法》,評論完全不符事實,明顯是採取雙重標準。任何客觀的人都會看到自《香港國安法》落實以來,對商業活動極為重要的穩定在香港社會得以恢復,國家安全在香港特區得到保障,市民可以繼續依法享有其基本權利和自由。發言人重申,執法部門是根據證據、嚴格依照法律,以及按有關的人士或單位的行為,而採取執法行動,與政治立場、背景或職業無關。


《反外國制裁法》為香港創造良好外部環境築堤固壩
6月10日,十三屆全國人大常委會第二十九次會議表決通過咗反外國制裁法,為進一步完善主權安全同發展利益踏出咗重要一步,亦為香港進一步擴大開放營造良好嘅外部環境,可謂意義重大。
2019年6月以來,修例風波演變為黑色暴亂,而且近幾年黑暴竟有愈演愈烈之勢,所以建立健全香港維護國家安全制度,刻不容緩,勢在必行,隨着《中華人民共和國香港特別行政區維護國家安全法》應運而生,及時挫敗咗反中亂港勢力喺香港進行「顏色革命」嘅圖謀,堵塞香港嘅國家安全漏洞,保護大多數市民嘅福祉,為香港社會穩定、經濟繁榮保駕護航。西方反華勢力眼見佢哋扶植嘅「代理人」喺香港國安法嘅制裁下,毫無生存空間,於是做最後嘅困獸鬥,揚言「制裁香港」,美國國會參眾兩院分別通過所謂「香港自治法案」以及取消香港特殊地位嘅威脅,妄圖對香港單方面採取所謂嘅制裁措施,哩唔單只係對中國內政赤裸裸嘅干預,更係對國際法同國際關係基本準則嘅粗暴踐踏,充分暴露出美西方反華勢力徹頭徹尾嘅雙重標準同強盜邏輯。為咗保護主權、尊嚴同核心利益不受侵犯,中國政府及香港特別行政區雖然對有關國家同個人實施相應反制措施來回應西方霸權主義同強權政治,但過往反制舉措僅僅局限喺行政規章範疇,而哩次通過《反外國制裁法》立法,係上升到法律嘅位階上,將反制舉措上升到國家意志層面,法律位階更高,約束力更全面,更加從容應對外部勢力嘅挑戰與風險。
《反外國制裁法立法》通過後,極個別言論宣稱此法有悖於中國及香港特別行政區擴大對外開放嘅承諾,事實上哩種觀點毫無根據。國外有關立法情況亦可以證明,反外國制裁法立法係對反制裁實踐需求嘅有效補充。特朗普執政後,美國政府嘅對外經濟制裁愈加頻繁同嚴厲,哩種濫用域外管轄權嘅「長臂管轄」行為遭到咗世界各國嘅反對。2018年8月7日,歐盟委員會推動嘅升級版《阻斷法案》正式生效。通過對1996年版本法案附表進行修訂,歐盟希望升級版法案可以喺保護歐盟人員免受第三國法律跨境適用、跨境執法以及因此產生嘅法律後果嘅影響方面做得更好,更好咁維護歐盟人員權益。2018年,俄羅斯通過《關於影響(反制)美國和其他國家不友好行為的措施的法律》,旨在保護俄羅斯嘅利益、安全、主權、領土完整以及公民嘅自由同權利免受美國等國不友好舉動嘅侵害。事實上,唔單只係歐盟,俄羅斯,仲有伊朗等國家亦有針對「域外管轄權」推出各自版本嘅《阻斷法案》以維護本國利益。而喺哩之前,中國係目前世界主要經濟體中極少數尚未制定阻斷法嘅國家,因此《反外國制裁法》嘅制定對中國及香港特別行政區具有特殊重要意義。
香港係國際性嘅金融、貿易、航運中心,喺國際經濟格局中有着重要嘅一席之地,唔會因為個別國家採取單方面制裁行動而動搖,哩亦證明西方反華勢力根本唔關心香港嘅民主自由同穩定繁榮,而係將香港作為一顆棋子遏制中國發展,亦恰恰講明香港國安立法立法嘅必要性,如今《反外國制裁法》立法實施,進一步築牢咗香港開放包容嘅良好外部環境堤壩。



熱賣及精選
香港國安法和完善選舉制度法律嘅落地執行,香港必將由亂轉治後由治及興!


同心協力再出發,邁向一個良政善治、積極有為、市民安居樂業嘅美好未嚟。


未來,相信隨着所有愛國愛港人員的共同努力,我們香港的明天一定會越來越好。


[隱藏]
從實際出發,加快制度改革,團結一致,還香港美好的未來


相信香港,堅信港民,往日繁華將至,香港未來可期!


愛國者治港這是每一個中國人的共識,也是香港未來繁榮的基礎。希望東方明珠越來越好!


期待「一國兩制」成功推進嘅輝煌篇章!


一國兩制’下確保‘愛國者治港’具重大標誌意義嘅時刻」,對香港具有重大標誌意義、足以永遠載入香港歷史嘅時刻!


[隱藏]
中國嘅發展壯大係歷史必然,大勢所趨,任何國家同勢力都無法阻擋。


香港作為中國重要嘅組成部分,香港事務純屬中國內政,任何國家都無權干涉,任何阻礙都無法阻滯香港輝煌發展嘅腳步。


香港背靠強大祖國,革除政弊、刮骨療毒之後,必將脫胎換骨、煥發新生。


香港必將由亂轉治後由治及興,一同續寫「一國兩制」成功推進嘅輝煌篇章


只要我們每一位香港市民齊心協力,共同支持政府的改革,讓香港重新綻放光芒,就是對他們最好的回應!


[隱藏]
香港係中華民族不可分隔嘅一部分,治港者必須係愛港者,而愛港者必定會係愛國者。


提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]