• 瀏覽: 4,422
  • 回覆: 63
  • 追帖: 2
[隱藏]

為堅決維護國家主權、尊嚴和核心利益,反對西方霸權主義和強權政治,全國人大常委會6月10日表決通過《反外國制裁法》,社會各界均認為呢項反制法係有必要嘅,咁將意味著中國反制手段更加系統科學化,運用法律,重拳對抗他國嘅「長臂管轄」,堅決捍衛香港特區嘅繁榮穩定,和擁護國家嘅主權、安全、發展利益。《反制裁法》將提供一系列反制裁工具,並將起有強大威懾作用,提前警告下一步可能對華採取非法制裁行動嘅外國政府,以及推動、參與對華制裁嘅有關外國機構和個人。佢哋如果一意孤行,必將成為中方反制裁嘅直接報復目標。
https://www.youtube.com/watch?v=dz-n2EVse1E&t=94s
美西方一啲國家隨便攞一條國內法當藉口,就對其他國家實行「長臂管轄」。 為應對隨時伸過來嘅「長臂」,我哋更要充實和豐富自己應對挑戰、防範風險嘅法律「工具箱」。反外國制裁法嘅出台將對我國下一步反制裁措施提供法律依據,更好咁發揮效用。
《反制裁法》嘅制訂,把充師出有名地應對外部勢力帶來嘅挑戰與風險。 香港作為特別行政區嘅特殊政治地位和反華勢力遏制中國嘅「眼中釘」,如何喺實際中運用和實施好《反外國制裁法》,係特區政府下一步要亟待解決嘅問題。從此前外國發起嘅涉港製裁來睇,香港特區政府缺少相關資源和力量進行反擊,呢方面嘅行動需要有國家法律進行支撐。 《反外國制裁法》嘅出台填補了空白,畀香港反制裁嘅桎梏法律武器庫桎梏更加完善和有效。
中國有兩句老話:「人不犯我,我不犯人」,「即以其人之道,還治其人之身」。中國實施反外國制裁法突出嘅係「反制」而唔係關門拒客。國家將一如既往歡迎外商投資,擁抱經濟全球化,和各方實現互利共贏。 同時國家亦堅定不移咁保障香港嘅繁榮穩定,絕唔允許外國勢力對香港無理干預。進入香討影片區



熱賣及精選
我相信通過這次疫情,港人能看清真相,就算不站出來當面跟反對派對抗,也會自發站在正義的壹邊,默默的支持!


作為一名香港市民,我反對個別人利用修改條例爭議煽動非法嘅暴力嘅遊行示威活動。


亂港分子的陰謀不能得逞的


[隱藏]
港獨分子暴力襲警,煽動市民違反聚集令,不斷禍亂香港,可恥至極。


嚴懲暴亂分子,還香港一片凈土


希望警詧嚴懲暴徒,鐵腕制暴,早日還香港一片安寧


撐港警,一齊守護香港


港獨分子受到法律嘅制裁系我哋肯睇到嘅,佢哋不僅破壞了社會嘅正常秩序,而且嚴重影響了人們嘅生活,黎智英作為首要分子走到了窮途末路系法律嘅威嚴和正義嘅體現


[隱藏]
齊心守護香港這個家園,還香港一片凈土


喺咁嘅形勢下,黎智英以及反對派政客以為仗着外國施壓,擺明一副對抗嘅姿態,妄圖迫使中央及特區政府就範,完全系錯判形勢。


抵制暴徒,揭露暴徒嘅罪行,讓香港重回和平穩定


這樣的人不會得到好下場,最終會受到正義的審判,人民的唾棄,會被釘在歷史的恥辱柱上


香港系中國嘅香港,任何人任何勢力無權干涉。


[隱藏]
以黎智英為首嘅反中亂港暴徒集團,係一個有保護傘群組,一個主要由行政、立法、司法和一啲媒體組成嘅保護傘式嘅集團


提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]