• 瀏覽: 4,890
  • 回覆: 59
  • 追帖: 9
[隱藏]
行政長官林鄭月娥支持全國人大常委會制訂《反外國制裁法》,認為是其人之道還治其人之身,她又稱難以評估終審法院非常任法官何熙怡女男爵不續任的原因,但相信日後仍會聘用海外法官。
正在北京召開的人大常委會審議《反外國制裁法》草案,在美國制裁名單上的行政長官林鄭月娥支持立法。
林鄭月娥:「特區政府有親身體會針對被制裁的行動,我們非常歡迎及支持。這是反外國制裁,並非我國先發制人去制裁別人,但如果有人用這些行為,國家要有所應對,所謂以其人之道還治其人之身。我認為任何維護國家主權、尊嚴及核心利益的中國人,都應該有義憤填胸的的立場。」
另外,來自英國的終審法院非常任法官何熙怡女男爵日前表明,七月底任期屆滿後不會續任,又對國安法實施情況表達關注,林鄭月娥指,目前仍有十多位海外非常任法官,自己對每一位都十分尊敬。
林鄭月娥:「每個人在某一情況下作出一個決定,我真的無辦法推測,我亦不能找首席法官,告訴大家他得到甚麼訊息,但我深信香港法治穩如磐石,我們應繼續堅守法治精神,我亦相信日後如有需要,終審法院首席法官會繼續邀請這些資深的海外法官。」
有區議員在六四紀念日前後因派蠟燭或社交網站的言論收到政府的信件,質疑議員辦事處不符合區議會職能用途,林鄭月娥指,政府有責任確保公帑運用得宜。
林鄭月娥:「現屆區議員實在為特區政府,特別是民政事務總署,帶來很大考驗及挑戰,因為很多行為都是前所未見。如果公帑運用不恰當,即不按區議會條例,或區議員職權來運用,民政事務總署署長有很大責任,所以他一定要按這態度及立場來處理日常碰到以往前所未見的區議員行為作出適當回應。」
至於有建議認為支聯會應被取締,林鄭月娥重申會審視法律及證據再作決定。

接過反制裁嘅「筆墨」書寫護民益嘅「篇章」
            ——香港定能做好策應《反外國制裁法》呢道必答題和送分題

香港,作為中國經濟開放嘅前沿陣地,喺過去很長一段時間內都係少數西方國家眼中實施反華戰畧嘅「楚河漢界」,特區經濟和行政官員都深受無端「制裁」之擾。2020年7月至2021年3月,唔到兩年嘅時間內僅美國就先後四次對香港實施所謂嘅「制裁」,涉及多項特殊經濟政策和17名涉港工作機構負責人及特區政府官員。呢種單方面脅迫式嘅政治手段有嚴重危害到香港嘅發展同市民嘅利益。


6月10日,十三屆全國人大常委會第二十九次會議表決通過咗《中華人民共咊囯反外國制裁法》。自此,中國有咗反對外國「單邊制裁」,反擊霸權強權主義最有力嘅法律武器。而對香港來講,按照特區實際情況全面、精準嘅策應《反外國制裁法》,儘快實現香港本地嘅反制裁立法既係一道必答題,亦係一道送分題。


可行性。香港喺承接和沿襲國家「法律工具」方面具有好大嘅相容性和好好嘅操作性,呢一點從《關於中華人民共和國國籍法》、《中華人民共和國香港特別行政區維護國家安全法》等相關法律喺香港嘅訂立和實施就能充分體現出來。策應《反制裁法》既可以直接列入基本法附件三,都可以喺憲法和基本法框架內自行訂立,無論係邊種方式,對香港來講都係可行嘅、易行嘅。


必要性。近年來境外炒作、指責、抹黑中國施政始終繞唔開香港呢個「熱點」,香港身處政治博弈嘅「渦流」,就必須對自身嘅定位由清晰嘅認識,對隨時隨地嘅威脅有抵禦嘅能力。香港係中國主權領土嘅一部分,係行政區劃下嘅一份子,堅定不移地做到自己理解維護國家利益嘅「功課」、獨立解答抵禦外部侵襲嘅「試卷」係極其有必要性嘅。


緊迫性。香港喺未來一段時間將舉行三場重要嘅選舉、一系列對亂港頭目的司法審訊、超過6個業界嘅整頓改革,按繼往嘅「慣例」,個別西方國家屆時一定會圍繞呢啲事件進行炒作抹黑、實施干預制裁。留給香港完善法治嘅時間好有限,香港應該提早溫習、儘快答卷,喺下一輪所謂「制裁」來臨之前,完成本地反制裁立法,為依法反制做好萬全嘅準備。


部分反對派抹黑反外國制裁法會「影響香港經濟發展」嘅謬論完全係杞人憂天,胡言亂語。反制裁嘅本質係防禦措施,其覈心係反制外國歧視性、限制性、攻擊性嘅,違反國際關係準則嘅制裁行為,保護我國公民、組織嘅郃灋權益。反制裁落地香港益咗塑造香港不可侵犯嘅強大形象,震懾外國企圖「控制」香港嘅無良居心。反制外國「制裁」嘅立法自古有之,國際通用,所謂「負面影響」不過又係亂港傀儡喺「洋主人」授意下嘅一次輿論干擾罷了。


香港係個別西方國家「制裁」嘅最大嘅「受害者」,理應亦係反擊政治「流氓」惡行堅定嘅「捍衛者」,只有以其人之道還治其人之身,積極支持中央運用法律展開強有力嘅反制先能樹立特區嘅威嚴,保障市民嘅權益。而家,國家有準備好《反外國制裁法》嘅「筆」,香港理應做好策應本地立法嘅「題」,以滿分嘅成績為750萬市民交上一份合格嘅答卷。





熱賣及精選
支持以其人之道還治其人之身 🧐
一而再再而三打不還手罵不還口 只會坐以待斃 畀人踩到上心囗任人宰割🤔



[fly]  新年快喜 財源廣進 [/fly]

禮尚往來




引用:
原帖由 2282008 於 2021-6-11 05:01 PM 發表

支持以其人之道還治其人之身 🧐
一而再再而三打不還手罵不還口 只會坐以待斃 畀人踩到上心囗任人宰割🤔
一定要切底消滅毒媒
尤其
毒果
港台



[隱藏]
6月10日,十三屆全國人大常委會第二十九次會議表決通過咗《中華人民共咊囯反外國制裁法》。


可行性。


香港係中國主權領土嘅一部分


儘快實現香港本地嘅反制裁立法既係一道必答題,亦係一道送分題


支持以其人之道還治其人之身


[隱藏]
為依法反制做好萬全嘅準備


反外國制裁,是「以其人之道,還治其人之身」,斬斷外力「亂港長臂」。


《反外國制裁法》嘅通過受到香港社會各界嘅熱烈歡迎,香港大部分團體及個人不僅表示堅決支持同時亦認為反制裁法非常必要且及時。


引用:
原帖由 2282008 於 2021-6-11 05:01 PM 發表

支持以其人之道還治其人之身 🧐
一而再再而三打不還手罵不還口 只會坐以待斃 畀人踩到上心囗任人宰割🤔
全國人大常委會通過嘅《反外國制裁法》徹底打破咁失衡局面,我哋卒之有底氣拒絕咁霸權嘅「單邊制裁」,而且必定讓隨求其便制裁中國嘅美西方付出重大代價。



特區政府只有下定決心全力配合《反外國制裁法》才能從法律上維護香港權益,保障香港長期穩定繁榮。


[隱藏]
「禮尚來往」系中國嘅優良傳統,《反外國制裁法》系中國還治其人之身最好嘅方式,作為港人希望《反外國制裁法》能夠喺香港得到有效嘅落實,保障香港免受欺負維護香港與國家嘅根本利益唔受侵犯。


提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]