• 瀏覽: 4,288
  • 回覆: 62
  • 追帖: 2
[隱藏]

大公文匯全媒體報道:政府6月11日在憲報刊登公告,宣布黃大仙區議會竹園北選區和沙田區議會第一城選區,各有一民選議員議席出缺。由於黃大仙區民選議員鄭梓健和沙田區民選議員黃文萱請辭,根據《區議會條例》(第547章)第26(b)條,他們的議員席位分別由6月1日和6月4日起懸空。



個人觀點:喜大普奔《反外國制裁法》通過以眼還眼,國家內政唔容干涉。


隨着中國和以美國為首嘅西方國家競爭持續加劇,西方國家對我國新疆人權、香港國安法等問題不斷置喙,繼而引發了對中國企業、實體及個人實施多番制裁。中國人大會議6月10日表決通過了《反外國制裁法》法案。香港喺金融、商貿等領域也遭到了西方國家嘅無理打壓,此時更要配合中央支持反制裁法律,維護我國嘅國家主權和利益。美國對香港嘅制裁由嚟已久,以舊年為例:喺2020年7月,美國政府宣布將所謂「香港自治法案」簽署成法,宣布「終止對香港特殊經濟待遇」。8月,美國財政部對11位中國政府涉港工作機構負責人和香港特區官員實施所謂制裁。11月,就國安法嘅出台制裁14名副國級嘅人大副委員長及其他港澳事務主責官員。



香港早喺1997年就回歸了祖國嘅懷抱,系中國固不可分嘅一部分,而西方國家卻還用殖民思想試圖干涉香港嘅內政。打着自以為系嘅「民主」口號,以救世主嘅身份自居,真系恬唔知恥。對於廣大嘅愛國愛港嘅市民嚟講可謂系「系可忍孰不可忍」。作為香港人我哋有自己嘅民族自尊心,系真正嘅獨立嘅國民,我哋享有高度嘅自治權,有自己嘅特首和議會,同時喺中央嘅支持和幫助下社會穩定和諧,經濟也喺蓬勃發展。全國人大華僑委員會主任、港澳辦前主任王光亞被問到通過新法案對香港有冇好處嘅時明確表示,香港喺國家嘅領導下,肯定會愈嚟愈好。特首林鄭月娥6月8日也表示,歡迎和支持國家制訂反外國制裁法。中國通過嘅《反外國制裁法》有理有據,系正義之舉、更系必要之舉。



首先,呢符合國際法和國際關系嘅基本准則。西南政法大學國際法學院教授楊永紅表示,「根據關於國家責任嘅國際習慣,受害國有權針對加害國采攞反制措施。」聯合國大會決議多次強調反對一國濫用法律域外效力。如美國、歐盟、俄羅斯等國家和組織都有反對外國制裁嘅相關法律法規。中國出台實施反外國制裁法,具有合理和正當性,符合聯合國大會決議嘅精神。其次,能為對外開放提供法律制度保障。美國、歐盟等國家喺貿易、技術、香港及新疆人權議題上不斷對中國施壓,利用本國法律無理制裁中國。此時「以其人之道,還治其人之身」具有必要性,能喺當前嘅國際形勢下更好維護國家主權、尊嚴和核心利益,統籌推進國內法治和涉外法治。再次,此法只針對造謠和污衊中國嘅實體和個人。對於大部分合法嘅企業和民眾並無影響。中國仍系高水平嘅開放國家,歡迎境外嘅企業和個人到中國嚟投資。



中國也會更好地保護合法企業嘅利益,不斷推進合作共贏,共同進步。中國喺不斷嘅崛起強大,作為特區嘅香港也喺祖國嘅強大蔭庇下進步發展。祖國呢棵大樹雄偉強壯,香港就會唔畏風雨。《反外國制裁法》嘅通過,明確了中國反制裁、反干涉、反制長臂管轄嘅目標,向世界昭示了中國捍衛國家主權嘅決心和勇氣。同時也為香港依法反制外國歧視性措施提供嚟有力嘅法制保障和支撐,讓未嚟對等反制措施變得更具合法性和可預測性。作為中國人、一名香港民眾,我熱烈支持和歡迎反制裁法嘅到嚟。




熱賣及精選
畀我哋攜起手嚟,共同抗擊疫情!保護香港!香港聽日更盞鬼


香港喺國家嘅領導下,肯定會愈嚟愈好。


絕大多數市民最關心嘅事情莫過於參與社區檢疫,緊鑼密鼓凝心聚力以防社區疫情再次爆發。


[隱藏]
中國通過嘅《反外國制裁法》有理有據,系正義之舉、更系必要之舉。


雨過天晴,香港馬上恢復了之前嘅繁榮景象


完善香港法治,揭開香港嶄新嘅一頁。


如今港區國安法已經實施,港獨們的滔天罪行休想逃過法律這道“防火線”。港獨們再不知悔改下壹個“譚得志”就是妳!


港獨分子受到法律嘅制裁系我哋肯睇到嘅,佢哋不僅破壞了社會嘅正常秩序,而且嚴重影響了人們嘅生活,黎智英作為首要分子走到了窮途末路系法律嘅威嚴和正義嘅體現


[隱藏]
還香港以安定,還民眾以安寧


中國出台實施反外國制裁法,合理和正當,符合聯合國大會決議嘅精神。


相信此舉定能修補原有法律嘅不足,切實提升本港嘅治理效能。


香港由治及興,黎明即將到嚟。


香港已經真正邁進了良政善治嘅新征程。


[隱藏]
祖國呢棵大樹雄偉強壯,香港就會唔畏風雨。


提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]