• 瀏覽: 10,901
  • 回覆: 15
+2
踏入6月,季陶認識不少專業人士及公營機構工作朋友,每周均忙於出席大大小小餞別飯局,正如之前所說,不少有意移民港人均趕於7、8月起行,方便子女9月到外國開學。有專業人士更相信,即使過了9月,也不代表離港潮告一段落,他認識不少人想等待外國疫情進一步緩和、航空交通及通關恢復後才起行...

7、8月好快就到,睇吓第一波移民高峰潮係唔係會出現。

新聞來源連結:
https://hk.appledaily.com/local/20210611/XRMQTLQLUNCPDNLDWLT4LRUFWI/

如果7、8月走一萬個家庭,9月開學會唔會有學校收生不足?8月後會唔會好多吉屋放租放售?

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-6-11 12:23 發表
仲講移民

已經開始咗回流潮
BNO visa 正式先4月開始批出,個零月回咩流呀?旅行咋!

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2021-6-11 13:03 發表

超,之前lotr都吹到好很勁架,點知……
從來唔覺會好多人心急到要用LOTR.

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-6-11 12:21 發表
有心走宜家都走到啦。
等子女讀埋今個學年先走叫冇心走?

引用:
原帖由 烈火雄雄 於 2021-6-11 13:38 發表

你子女俾你害死啦!
外國的細路都被父母害死?

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2021-6-11 16:41 發表

乜依家唔去得咩😩
你知唔知BNO Visa 4月開始先陸續批出,7月走好正常。

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2021-6-11 19:05 發表

原來批左都要等😩
係移民,唔係去旅行,移民好多野要安排。

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2021-6-11 20:54 發表

會唔會保留香港居民身分證🥺
英國人响香港住,使唔使放棄英籍?

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2021-6-12 12:18 發表

好高智商,原來住係香港果哋英國人係移民黎香港😩多謝你教左我咁多知識😁
似乎你根本唔知香港身分證係代表緊咩

引用:
原帖由 denniscwip 於 2021-6-13 06:36 發表

挑,洗咩等呀 現在無飛機去英國咩?!仲唔仆去?!等通關?!;
睇蘋果的確令人弱智。
但問題係蘋果又唔「移民」去英國?!
日日都有人走緊,依家講緊暑假會係高峰,年底再可能多一個高峰。

引用:
原帖由 cwbguy 於 2021-6-13 14:20 發表

子女9月到外國開學,7、8月才起行?
外國己買左樓,唔洗暫住酒店或AirBnB?
所有家具全部去到再買過,唔洗寄船?
1. 租樓可以在香港搞
2. 同Council 申請入學跟地址派,有地址就得
3. 通常帶一人兩、三個行李箱飛,其他雜物船運,香港傢俬太細所以一般唔會帶去,而且好多野英國再買唔貴,可以慳返船運費。

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2021-6-13 15:59 發表

請指敎😎
香港永久居民身份,同國籍無必然關係。

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2021-6-13 16:11 發表

都話叫你睇下港樓價走勢升or跌,咁多人走,樓價不跌反升?
黃屍唔L係蠢成咁!!
走既人唔會志在香港樓價,
這一年,況且英國樓升幅比香港多。

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2021-6-13 17:40 發表

話你蠢又嬲!英國樓價關乜事!
如大量移民,香港樓自然需求少,供應多,樓價自然跌!但現實唔係!即最初假設大量移民係錯!
通常蠢人都自以為聰明,鐘意話人蠢。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]