• 瀏覽: 8,196
  • 回覆: 144
高齡孕婦劉女士今年初在土瓜灣遭警方無理截查,更被辱罵「死肥婆」,並被粗暴反鎖拖行,最終以涉嫌「阻差辨公」被捕,事件中她疑受驚過度致早產誕下兒子振凱,兒子未足月出生要瞓氧氣箱情況一度不樂觀,直至3月才院。事隔5個月,劉女昨遭警方控以一項「阻礙公職人員執行公務」罪,於本月24日上...午於九龍城裁判法院提堂。其姐稱,對突然被控告「妹妹有小小激動同擔心」。

42歲的劉女士,於今年1月20日於土瓜灣住所樓下遇警員截查,期間遭辱罵「死肥婆」,更被粗暴地反鎖拖行,當日她不適入院,其後疑受驚過度,懷孕7個月的她入院3日後大量出血並早產誕下兒子。
事件中劉女被警方以涉嫌阻差辨公拘捕,其後獲保釋。劉女其後向警方投訴,警方拒就事件道歉,警務處長鄧炳強僅向她致以慰問。

劉女士其後出院,但兒子十分虛弱,她為兒子取名振凱,希望他振作凱旋迴家,至3月底,振凱終於出院回家,但因患小腸氣於上月底入院接受手術,現已回家。

昨日下午,劉女士到警署辨理續保手續時,獲警方通知落案控告她一項「阻礙公職人員執行公務」罪,對突然被控告,她感到愕然和不安。
。。。。。。。。。
我支持香港警察,你可以「告」我啦 !!

新聞來源連結:

https://hk.appledaily.com/breaki ... KBAXZE7WLXC3MLFNDE/

習近平主席主持
港珠澳大橋開通日
港股收市大跌806點
熱賣及精選
期待法庭結果

警方無理截查
咩叫無理截查???

42歲? 我帶佢幾歲, 點解佢個樣咁老  似50幾60歲

唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  
呢個故事教訓係啲小家種唔得罪得架

肥西

正所謂睇毒果戇撚柒鳩,睇果個都無腦

引用:
原帖由 fstephen 於 2021-6-11 09:25 AM 發表

期待法庭結果
yes, waiting

契弟報寫手猿唔知系唔系主業賣保險嘅。寫新聞,寫D唔寫D,避重就輕,就好似賣保險一樣,講D唔講D。

大住個肚就咪同差人玩野啦,做人成日都懶激動咁,如果遇到曱甴私了你仔都冇埋添呀

引用:
原帖由 whitepig88 於 2021-6-11 09:42 AM 發表

大住個肚就咪同差人玩野啦,做人成日都懶激動咁,如果遇到曱甴私了你仔都冇埋添呀
呢亭人係咁,持住自己有個肚,就同警員玩野,如果咁搞到小產,就可以告警方,佢就可以成為出名抗爭天使,以後眾籌佢有份分錢

呢D咁既老母,用個肚既生命去搞事,心腸好毒!

支持警察嚴正執法!
當日攪事時又咁Q寸 , 而家比人告....又淆底
呢D死曱甴, 唔死都無用

將個肚當成擋箭牌,呢個老母真係仆街

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-6-11 09:49 AM 發表

呢亭人係咁,持住自己有個肚,就同警員玩野,如果咁搞到小產,就可以告警方,佢就可以成為出名抗爭天使,以後眾籌佢有份分錢

呢D咁既老母,用個肚既生命去搞事,心腸好毒!
40算算高齡產婦

42歲的劉女士,於今年1月20日於土瓜灣住所樓下遇警員截查,期間遭辱罵「死肥婆」

主題標籤 #裁判法院
提示:支持鍵盤翻頁左 右