• 瀏覽: 1,175
  • 回覆: 25
其實應該把象形文字恢復,
成為全世界第一個使用象形文字的國家!
然後全世界跟風後, 將會成為國際法定的國際通用語言!

這是世界共同文化的遺產也!

其次, 全世界應該配合互亂網下的國際通訊文化,
各國應該及早聯手, 制定出一套火星文的國際標準,
然後同樣加入當化的窗教育學習課程之內才對!

因討論不果後而失瘋的回覆不回!
疑似癲狗找對象咬的回覆不回!
無禮之小學雞留言者也不回!
支持可說笑可膠談可認真!
支持不下生事滋亂之輩!
熱賣及精選
阿老楊,首先搞掂你啲老師先啦,續步續步嚟啦,做事要分先後

引用:
原帖由 walkera2006 於 2021-6-11 09:03 AM 發表

最諷刺局腸一對子女在澳洲讀書學習洋文字
可能佢個仔唔信香港教育局個亞頭呢

這個我不反對........

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2021-6-11 08:45 AM 發表

簡體字係繁體字的改良版
好彩兒家係打字多,用筆寫就慘好多
學多樣點都好,唔洗下下政治上腦
黃絲肯定會老屈你要消滅香港字,香港話
簡體字,識少少書法都知係草書,以前窮,十幾億人慳好紙筆㗎。。

引用:
原帖由 樓上中心的山羊 於 2021-6-12 10:22 PM 發表

其實好多簡體字用咗好鬼耐,只係有啲人不學無術,又要呃人,反中,反共,所以詆譭佢做殘體。
最近我喺香討舉過嘅例子:
蔣介石用簡體字:

宋朝大作家、大書法家黃庭堅都用:

古人書法中用簡體字嘅例子極多,好容易揾到。

[flash]http://myalbum.com/album/bYtAY1VGc6dy [/flash]
楊局長,你個仔學咗未? 

引用:
原帖由 油站強勁的核心 於 2021-6-11 08:41 AM 發表

支持!!

港府超前部署!

2047  校正回歸!!
所以呢條局長送哂D仔女讀國際學校,大個就去哂澳洲。
超前中共步柱。

中國是有缺點,而且是很大的缺點,這樣缺點,一言以蔽之,就是缺乏民主.中國人民非常需要民主,…………
    “中國的缺點就是缺乏民主,應在所有領域貫徹民主”
    ──1944年6月12日毛澤東答中外記者團
引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2021-6-11 08:51 AM 發表

咩愛字無心, 簡體字無內涵都係搵來講
夠英文咁無內涵?

港人又唔知幾時變得咁愛中國文化了
大陸人寫字好靚,香港我好少見寫得手字靚的

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]