• 瀏覽: 2,188
  • 回覆: 10
疫情下街市內出現大量空置攤檔。食物環境衞生署為了有效運用空置公眾街市攤檔及為基層市民提供就業機會,本月21日起為轄下36個街市共304個空置攤檔進行公開競投。監察公營街市發展聯盟昨日表示,本港現有73個公眾街市的空置攤檔多達1,800多個,但今次只開放約一成多作招租,認為規模太小,帶來的就業機會不多,料無助改善空置攤檔問題。

轉載~

聯盟指出,根據去年底食環署的資料,元朗同益街市去年空置率最高,達至60%;其次是深水埗通州街臨時街市,空置率為55%;接着是觀塘宜安街街市,空置率為43%。以上空置率屬三甲的街市中,僅得通州街臨時街市今次被納入公開競投;此街市去年空置攤檔為134個,但食環署今次只安排其中11個攤檔、即不足一成空置攤檔作競投。

合約期得一年不續租 商戶卻步過往非短期租約攤檔的合約期大多為3年,反觀今次攤檔合約期只有一年及不設續租,換言之即使商戶有意長期營運,亦未必有機會續租,變相減低競投意欲。

聯盟發言人姚靈音表示,食環署聲稱競投是為了更有效運用空置攤檔及提供就業機會,惟從今次公開競投的攤檔數字所見,預計未能大幅改善空置問題,成效不大。聯盟至今收到不少失業人士及墟市檔主反映有興趣投檔,但想到「剛開舖就要預期一年後執笠」而卻步。聯盟會為此去信食環署,要求交代有關縮短租約的理據,並要求署方檢討上述做法,以及公開處理剩餘空置街市攤檔的時間表。

基本上有好多街市檔,空咗佢都唔係即時放出嚟俾人租用。亦有一啲係乾濕貨,面積太細好難改變售賣用途。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20210611/00176_103.html

引用:
原帖由 dontbitconned 於 2021-6-11 07:24 AM 發表

食環街市?

而家吸引力都唔掂!
每一個區都有食環街市,但係而家好多小販都唔租,空置率甚高。

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-6-11 09:05 AM 發表
俾領展搞活佢啦.
如果畀領展搞一定搞得好好睇睇,到時租金相對提高,每樣產品售價高昂,作為一個消費者,未必會購買,呢個係一個惡性循環。

引用:
原帖由 007star 於 2021-6-11 09:07 AM 發表
yes, too small
冇辦法!由於基本建設關係,可以考慮二合為一,乾貨地方賣乾貨,濕貨地方賣濕貨。

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-6-11 10:50 AM 發表

行街市, 舒服得嚟又有清潔乾淨, 使多少少都好合理.
消費會貴到離地。

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-6-11 12:22 PM 發表
嫌公眾街市吉檔招租量少?
租得出去都算好喇!
小販根本就唔想上樓,最好喺街邊買,又唔使納租金金。又唔使安八達通現兜兜收錢。

引用:
原帖由 富加美 於 2021-6-11 12:34 PM 發表

領展已經自己賣出少流量街市,主要買大陸商場改建。
領錢就好,食一個敗家仔,將政府所有嘅嘢儘量賣出去賺錢,就已筲箕灣東禧苑停車場一樣,益益咗嗰個大陸佬。

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2021-6-11 01:07 PM 發表
差不多大細鋪位領展可以貴2至3倍租,上年我老友投左檔豆腐芽菜檔,其實有行過領展街市就知,佢D 野唔係平,例如兩盒藍莓50蚊,百X 賣26蚊左右。
好彩你講出事實嘅真相。

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2021-6-11 01:11 PM 發表
目前街市吉舖大多是死位,一向都只係比其他租戶霸作擺貨,經濟價值唔高,只有大黃色共榮圈進軍,先會吸引顧客排隊爆買
你亦都冇講錯,就算才灣漁灣邨有冷氣個街市,好多空置位都會有呢個問題。

對我嚟講冇乜影響,但系對一般村民嚟講,影響就會好大。

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-6-11 01:37 PM 發表

派息同資產值, 都穩健增長, 長揸領展冇得輸.
你唔好講得咁大聲啊!敗家仔此終有一日賣晒啲家當。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]