• 瀏覽: 19,459
  • 回覆: 24
+10
引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-6-11 01:02 PM 發表

如果香港真係行到一國兩制根本唔會出現今日問題
再加上大陸現在覺得自己富起來,所以膽大了就想完全控制香港
奈何大陸計錯數,香港佢係食晒,不過國際輸晒
最慘係華為,老共多年心血玩完
真係行到香港人心目中所謂的一國兩制,香港一早已經大獲喇,完全和內地脫節唔受控制,只有兩制,沒有一國了!
於我覺得,大陸並唔係叫膽大完全控制香港,係跟本一開始就已經係完全控制香港,只是控制完後下放一些權俾你啫,香港人就係搞唔清呢樣,或騙自己唔係呢個想法,結果就福街喇!!

大陸唔係計錯數,我相信宜家核心強大的佢,看到由咸豐年咁耐到宜家的歷史,知道外國人喜歡分裂中國,所以一早預備哂,萬一咁樣就會反面,輸哂就係輸哂,但中國人贏左領土完整尊嚴,係滿清、軍閥、民國都冇架! 至於華為 ... 冇左咪冇左咯,但歷史會睇得見佢哋的光榮,老共的歷史就係喜歡造呢啲光榮英雄 ... 反而,最慘係助外國勢力的香港人,呢啲先至係有排玩完! (背上漢奸罪名)

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-6-11 02:49 PM 發表

唔係香港人要多左,係大陸人官威要全面壓住香港,呢個就係因果問題
如果香港一開始都係行大陸體制先有今日繁榮,咁無話可說
事實香港繁榮係用華洋制度一齊建立先有今日
現實講句大陸法律真係咁陽光司法,我諗心中有數啦
話好的人全因政治取態,同現實一定冇關
你係典型香港人想法。響十多年前我就會像你這樣想,但宜家唔會嘞!

若果有跟開歷史的,遠到1984年簽中英聯合聲明時,內地都怕左我哋香港人人心唔回歸,所以定下一個兩制,也就係唔用大陸人的官威和法制壓住我哋香港人"金菠蘿,巴支閉"當寶的繁榮與穩定,就哂你哋! 但前提係,俾你用兩制提出點搞,但要我同意,因為要維護一國主權。但後來有8964,又加上經過外國民主體制洗禮,結果人心唔回歸,又以為自己大哂,唔信可以最終達致普選,就吓吓逼到埋身即刻話要"我話要真的",冇考慮內地同唔同意,結果內地當然有回應,我哋繼續施壓企圖用扭黎反抗,咪搞到一拍兩散咯 ... 因果混亂,兩邊都有。我都唔應該係當初構思一個兩制預期的結果,但搞成咁係互不相讓的後果,我都無話可說,為左一國之大,唔干預你兩制點得!!

但是,事已至此,我已睇清楚呢個本相,過去25年自由試玩夠了,未來25年行新的玩法: 要被規管! 但若典型香港人繼續睇唔明,繼續話係政治取態啦,繼續人心唔回歸,心裡還要在想你話大陸壓住黎果啲思想,咁樣香港更加死,香港人絕不過得快樂! ...

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-6-11 03:23 PM 發表

講到最後香港人爭取冇錯過,錯在佢地唔願進步又或者一早有私心
其實香港人對政治思想好簡單,只要維持基本自由不變就得
至於話咩搞港獨根本就冇可能,全部都係689呢個大導演屈人搞出來
玩來玩去都係要搵個理由屈人先可以幫自己洗脫廢人之名
哈哈! 你實在唔接受人性丑惡的現實。宜家有哂圖、有哂片、有哂聲畫和行為表現,本來話唔搞港獨,但都開口話"香港獨立,誰一出路",呢啲係咪你想話佢哋口不對心,其實唔係呢?

689同777基本將香港人丑惡的現實暴現,我哋應該虛心一啲,承認自己做左操蹤喪屍的工具,不經不覺已走左去"港毒",冇得扭,冇得話屈人,只怪這是正常不過的陷阱,因為自以為是和自以為義而中哂伏啦...

明就明,唔明就繼續面對你唔會快樂的未來!!

引用:
原帖由 CHS1 於 2021-6-11 03:33 PM 發表

咁都得?
法律寫明都可以唔理
即係你想點就點
真係當香港獨立咗?
算啦! 佢的思想唔係半頭喪屍,就係會有一個唔會快樂的未來,我哋認清本相的話,仲同佢跟著討論?
唔駛啦!

我同意香港人玩爛左我中學時期已好希望的民主議會係建議美好香港的願景,我都冇計咯,計黎做乜哩!

有日我若再回頭,笑望著人寰轉變 ... 我唔怕最契弟,因為我最契弟 ...

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-6-11 03:42 PM 發表

唔好乜都賴人乜都賴外國勢力,其實人人都有自己思想架,等於呢幾日大陸班大學生話搞維權,咁關邊個事?
咁樣的話,我通街都聽到"香港獨立,唯一出路"的光時友,全都有佢自己思想吧 (即係曲線承認好多人真心想香港獨立,冇得扭!) ... 明白的! 但我的感受係,都係叫唔醒的喪屍咯,同你討論完!

祝你繼續你的清醒係幸福啦,但記得唔若看到"暴政"好唔開心時,千祈唔好令自己或鼓吹他人犯法而毀滅自己和他人的未來啊,否則係真正大家唔快樂的所見!!

引用:
原帖由 CHS1 於 2021-6-11 03:50 PM 發表

民主議會大家都想
但不能超越一國已定的底線
法律定明嘅你都要推翻
衝破底線後失去一國信任
就唯有整治一途
俾你貪得無厭要完一樣又一樣
最後影響埋內地仲得了
所以我哋係明的,俾人話我哋裝瞓唔醒,或者蒙面當睇唔到,也許也期待我哋先至係清醒同埋睇得見本相!
尤其是人類罪惡,呢次失敗革命明顯見哂,仲要繼續...?

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-6-11 03:59 PM 發表

你緊係明啦
我問你大陸班大學生話搞維權,咁關邊個事?
你都答唔出,知唔知點解呀
你話呢單?
https://www.epochtimes.com/b5/21/6/8/n13007777.htm

點解?! 因為你個腦成日掛著吸收大妓院呢啲垃圾咯 ... 繼續你的"清醒腦袋",我有我被你稱為的裝睡啦!
但我要吸收一啲現實得來又正向的,因為我都想他人係正向的,我唔知你喇,但我唔會跟你走呢啲會唔快樂的垃圾路的!

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-6-11 04:17 PM 發表

唔好又賴大紀元啦,fb大把影片有得睇架,微搏開頭都有啦,呢 d 片點來呀,咪又係大陸班學生現場影囉,唔通香港人同外國勢力影咩
呢個我唔會話係外國勢力噃 ... 但我哋2019果單冇外國助拳至奇了吧?!

我通常睇番內地你哋號稱被過慮的就算
https://baijiahao.baidu.com/s?id ... r=spider&for=pc

反正我唔會去關心呢啲事,呢啲事留番知情的當地人去關心吧,我只關心我與香港的未來!
總之你自己睇咁多,只會繼續加深你所謂對內地的認知,但對你在港生活的未來係冇用冇益的!

我同你討論對此為主,我同你南轅北轍,各自表述夠了,別浪費時間了!! 都係果句,祝君未來會快樂!
但我按自己這樣行,我自問一定活得安樂!!

引用:
原帖由 CHS1 於 2021-6-11 04:21 PM 發表

理性反對同惡意對抗
你以為我地唔識分?
外國議會點爭論都好
始終都愛國或至少不反國
香港黃L反少一日國家都唔C服
又當自己獨立咗不受任何制約
燒壞腦
其實真係唔駛同佢再講浪費時間咯 大家實有嘢互搏的 ...
佢自命自己清楚明白的,但行出來想出來寫出來係咪咁呢? 佢自己想想!!

但我哋真心要留意未來25年香港發展吧,找出我哋真係要乜嘢幫到香港忙的特首!!

引用:
原帖由 hkwonder1000 於 2021-6-11 05:34 PM 發表
我覺得所謂公信力就是中國參與香港後續發展的助力大小。香港人一向只有黃絲般思想及世界仔求財心態,今天政治大局已定,雖然忽然愛國者紛紛湧現,但中共應只相信那幾個伴它從應付暴亂,走到國安法穩定局面的出謀獻策走出困局者。當年霍英東,今天會是誰?
希望阿爺戴眼識人,但呢類人在香港已唔多又唔明顯 ...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]