• 瀏覽: 28,165
  • 回覆: 318
+3

內地政治評論員吳強表示,全國人大常委會制定《反外國制裁法》,將導致災難性後果

吳強表示,這次立法過程相當匆忙,顯示常委會的意願相當強烈。反制措施強度非常大,令境內個人、公司、關聯個人,日後須作二選一的選擇。如果支持外國制裁,在中國就處於非法狀態,必須撤離,但如果配合反制措施,很多境外業務都會受影響。立法加速推動中國與國際社會孤立,他形容是脫鈎式的法律

對於國家主席習近平早前指要努力塑造可信、可愛、可敬的中國形象,吳強表示,這次立法顯示人大似乎沒有從中央急剎車中醒悟或扭轉過來,反而展現出前所未有的強硬、不妥協和對抗姿態,相信與去年14名人大副委員長遭美國制裁有關。
=================================================================================================

呢啲乜嘢所謂政治評論員識條鐵咩! 中央拍板國家大政豈容你說三道四。你明知自己「唔強」就出少句聲啦!

我對立法非常贊同,已經買定好多花生等睇戲!

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1595315-20210610.htm

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-6-10 11:40 PM 發表
https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1595315_1_L_20210610213843.jpg

內地政治評論員吳強表示,全國人大常委會制定《反外國制裁法》,將導致災難性後果。

吳強表示,這次立法過程相當匆忙,顯示常委會的意願相當強烈。反制措施強度非常大,令境內個人、公司、關聯個人,日後須作二選一的選擇。如果支持外國制裁,在中國就處於非法狀態 ...
你唔怕災難性後果?

不管中國軟還是硬,最終結果都一樣,中國有必要硬起來,增加主導能力

引用:
原帖由 小肉排 於 2021-6-10 23:48 發表
不管中國軟還是硬,最終結果都一樣,中國有必要硬起來,增加主導能力
我要戰狼!

引用:
原帖由 小肉排 於 2021-6-10 11:48 PM 發表
硬條毛咩...
人地美國隻戰機降落完台灣走埋啦.....
仍然只係咀炮強烈譴責..堅決反對...
人地毛都唔睬你

之前又話美國戰機一旦降落..台海戰爭立即觸發...
請問開打左去邊??

咁美國一定好歡迎《反外國制裁法》通過!

恭喜美國,喜獲一部法律!

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-6-10 11:43 PM 發表

你唔怕災難性後果?
我就係好鍾意,求之不得!

引用:
原帖由 貓兒休假 於 2021-6-10 11:52 PM 發表

硬條毛咩...
人地毛都唔睬你

請問開打左去邊??
今日香討有人話美國戰機降落就打台灣,只係胡錫進「一句戲言」。

仲話只要隻軍機自認係商用機就已經係「主動否定咗自己」,冇問題喎!

我都廢事回應佢。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-6-10 11:40 PM 發表
https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1595315_1_L_20210610213843.jpg

內地政治評論員吳強表示,全國人大常委會制定《反外國制裁法》,將導致災難性後果。

吳強表示,這次立法過程相當匆忙,顯示常委會的意願相當強烈。反制措施強度非常大,令境內個人、公司、關聯個人,日後須作二選一的選擇。如果支持外國制裁,在中國就處於非法狀態 ...
又話大陸無言論自由?

同一公司會分兩間,C公司做中國生意,U公司做美國生意! 被制裁人去U公司幫襯, 就推單生意比C公司做!

乜災難性姐,外國唔成日搵藉口黎制裁中國咪全世界都無事咯。

你制, 我唔制,   你唔制, 我制.

引用:

好彩吳強無豬腳做領導人

引用:
原帖由 貓兒休假 於 2021-6-10 11:52 PM 發表

硬條毛咩...
人地毛都唔睬你

請問開打左去邊??
你又話美軍登陸香港你帶路,到底美軍幾時登陸香港

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]