• 瀏覽: 4,488
  • 回覆: 62
【Now新聞台】全國港澳研究會理事田飛龍形容《反外國制裁法》是反制外部干預的「法律武器」,能依法保護中國的利益,而香港有必要作出配合。

有些香港人同國家唱反調,國家唔俾澳洲車厘子,龍蝦入口,香港人就喪買。香港政府唔應該俾澳洲野入口。

新聞來源連結:
https://news.now.com/mobile/local/player?newsId=438076

理所當然.

外交嘢係中國中共權責
中國自己搞掂佢咪好咯
無謂連累埋香港市民

有部份香港商人唯利是圖,又點會依足指示去執行反外國制裁法呢

香港自由經濟市場又點同大陸?

咩叫一國兩制?

咁澳門派錢唔預埋香港人?硬膠膠。

唔使講都會配合啦!

有關法案應該盡快在香港澳門同時執行, 等班老外西毛賤國企業冇得在中國地方一邊賺大錢一邊支援協助反中亂港禍港害市民劣行...

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-6-10 10:17 PM 發表
【Now新聞台】全國港澳研究會理事田飛龍形容《反外國制裁法》是反制外部干預的「法律武器」,能依法保護中國的利益,而香港有必要作出配合。

https://images-news.now.com/newsimage/NewsImage/BJ-LAWREAX-210610-16.jpg

有些香港人同國家唱反調,國家唔俾澳洲車厘子,龍蝦入口,香港人就喪買。香港政府唔應該俾澳洲野入口。

新聞來源連結 ...
香港既事, 反中白痴仲以為可以管到????

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-6-10 10:17 PM 發表

https://images-news.now.com/newsimage/NewsImage/BJ-LAWREAX-210610-16.jpg

新聞來源連結 ...
好似譚人大咁。
一家宣誓效忠澳洲佬,仲要幫同胞走資。
第一個犯法。

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-6-10 11:18 PM 發表
外交嘢係中國中共權責
中國自己搞掂佢咪好咯
無謂連累埋香港市民
愛祖國的人唔介意配合.

唔愛國的人聽說年年移民潮, 日日移民潮, 根本冇影響.  🙂

引用:
原帖由 無憂無悔 於 2021-6-10 11:23 PM 發表
有部份香港商人唯利是圖,又點會依足指示去執行反外國制裁法呢
想在香港做生意,就要執行,例如滙豐,就要重新啟動各高官嘅出糧戶口,撤出美國,滙豐為咗香港及中國內地生意,已經二選一。

不過,各外資在香港是否會執行呢條中國法律,睇佢在中國內地有冇生意來往,我敢肯定,林鄭政府係唔會也唔敢執行呢條國內法。如果執行會好大劑,例如谷歌有參與美國政府制裁華為,如果香港也執行反制裁法,谷歌手機就不能在香港出售。至於澳洲商品進口香港係冇問題,因為係中國制裁澳洲,而唔係中國執行反外國制裁法,所以一國兩制下,香港不必跟隨內地政府制裁澳洲。

怪唔之拜登收咗風,琴琴青撤銷對中國兩大軟件製裁,咁即係救咗蘋果,不必二選一,可以繼續出口中國。

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2021-6-11 03:49 AM 發表
怪唔之拜登收咗風,琴琴青撤銷對中國兩大軟件製裁,咁即係救咗蘋果,不必二選一,可以繼續出口中國。
即是美國跪低咗。

引用:
原帖由 阿火~~ 於 2021-6-11 01:15 AM 發表
香港自由經濟市場又點同大陸?

咩叫一國兩制?

咁澳門派錢唔預埋香港人?硬膠膠。
硬膠膠!台灣,美國係咪自由經濟?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]